1. La Guia contempla un descripció detallada de les actuacions i requisits recomanables durant la preparació i celebració per garantir el bon desenvolupament de l’esdeveniment i el benestar dels animals.
DACC{"name":"2024/01/11/11/52/c2632175-4e95-40c5-8d66-c14c38b89abf.JPG","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1775921}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural amb l’assessorament del Josep Subirana i amb la col·laboració de la Federació Catalana dels Tres Tombs, i l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids (AVEEC) han elaborat la Guia d’actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions de naturalesa similar amb èquids a Catalunya.

El document recull amb detall les actuacions que s’han de realitzar i garantir en aquest tipus d’esdeveniments per a tots els agents implicats amb l’objectiu que aquestes concentracions transcorrin amb la millor organització i, especialment, garantint el benestar animal de tots els animals participants.

Durant la presentació de la Guia, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, haafirmat que aquest és un document “innovador en el que s’hi ha treballat força temps, amb l’assessorament de l’expert en benestar equí, Josep Subirana, que ha fet una gran feina de recerca i entrevistes amb totes les parts interessades, per arribar a redactar aquesta guia”.

DACC{"name":"2024/01/10/12/10/97d3151b-4c72-4efd-a203-3fa0ed72d1cf.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":110987}

La Guia neix amb la finalitat de poder garantir el benestar dels èquids i, així assegurar que aquests esdeveniments culturals i tradicionals, a la vegada que respecten als animals, no es perden al llarg del temps, sinó que es van adaptant als nous temps, des del respecte i el compromís, sempre prioritzant el benestar dels animals participants”, ha afegit la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament.

La Guia contempla un descripció detallada de les actuacions i requisits recomanables durant la preparació i celebració per garantir el bon desenvolupament de l’esdeveniment. En aquest sentit, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha argumentat també que “avancem cap a un model que vetlla per la perdurabilitat de les festes tradicionals, acompanyant a tot els agents implicats perquè entre totes i tots ens adaptem a les necessitats de benestar animal de la nostra societat que passen pel respecte i la cura del seu benestar físic i emocional.

Tot i que la guia que és de caràcter voluntari, estableix que hi haurà d’haver un veterinari responsable que s’encarregarà de coordinar la resta de veterinaris, que com a mínim, hi haurà d’haver un veterinari per cada 50 èquids, així com un responsable dels èquids,també de manera optativa l’organització dels Tres Tombs pot contractar experts en comportament èquids.

La presentació i desenvolupament d’aquesta guia no fa més que reforçar el camí que vàrem iniciar el juny del 2018, amb l’entrada en vigor del nostre Reglament de Benestar Animal. Continuarem treballant perquè la nostra festa, sigui una gran diada de la cultura popular en les nostres cavalcades en les quals els traginers tenim el deure de preservar i transmetre el nostre patrimoni cultural a les generacions futures”, ha conclòs el president de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya, Andreu Bernadàs.

La festivitat dels Tres Tombs

DACC{"name":"2024/01/11/11/58/b9823b9d-071b-4f6d-b71e-b7faebb5d428.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":168087}

Els Tres Tombs és un esdeveniment que es celebra aproximadament en un centenar de pobles de Catalunya als voltants de la data de Sant Antoni Abad, patró dels animals. A Catalunya, a més, aquesta festivitat que es remunta a l’època romana i té origen pagà, va acompanyada de diferents esdeveniments ludicofestius on l’èquid també té una presència important com poden ser les cavalcades, elois, armats, festes majors, etc. Els Tres Tombs es troben regulats al Decret 83/2012, de 17 de juliol, sobre regulació de certàmens i altres concentracions d’animals vius a Catalunya.

4  

Imatges

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica.

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica. 1780536

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica.

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica. 2380596

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica.

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica. 1775921

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica.

El director de Polítiques Ambientals i Medi Antural, el president de la Federació dels Tres Tombs i la directora d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica. 168087