1. Està format per set representants d’entitats socials, tres experts sobre pobresa infantil i cinc observadors
  2. L’organisme s’encarregarà d’identificar i proposar quines mesures cal impulsar per reduir la pobresa infantil a Catalunya
El Comitè Assessor per a l'Estratègia de lluita contra la pobresa infantil s'ha constituït avui.{"name":"2024/01/10/16/39/e8680a08-9521-46a0-b070-d6ccbbf25a64.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":254148}

El Comitè Assessor per a l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil, s’ha constituït avui, complint així el compromís del Govern per abordar la pobresa infantil amb una estratègia de país. L’objectiu de l’Estratègia és establir un marc general capaç de prevenir la pobresa d’infants i adolescents, detectar-la de manera precoç, atendre-la i treballar una intervenció coordinada i eficaç que permeti eradicar-la.

En aquest sentit, el Comitè Assessor s’encarregarà d’identificar quines mesures cal impulsar per reduir la pobresa infantil a Catalunya i proposar-les al Comitè Interdepartamental, format per representants de vuit departaments de la Generalitat.

El Comitè Assessor, que s’ha reunit per primera vegada avui, està presidit per la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials, Núria Valls i Carol i està format per set representants d’entitats socials (Save the Children, Unicef, PINCAT, FEDAIA, Creu Roja, “La Caixa” i Càritas), tres experts sobre pobresa infantil (Sara Ayllón Gatnau, Jose Antonio Noguera Ferrer i Eloi Mayordomo Martínez) i cinc observadors (Adjunta del Síndic de Greuges, Educació 360, IVÀLUA, Federació Catalana de Municipis i Associació Catalana de Municipis).

A Catalunya, 436.400 nens, nenes i adolescents (el 31,7% del total d’infants catalans) estan en una situació de risc de pobresa o exclusió social. A més, quasi un terç d’aquests nens i nenes de menys de 16 anys viuen en una situació de privació material greu, que els suposa la manca d’accés a béns, recursos i serveis bàsics per mantenir unes condicions de vida dignes.

El Consell de la Unió Europea recomana trencar el cicle de la pobresa infantil assegurant l'accés de tots els nens, nenes i adolescents en risc de pobresa o exclusió social a sis drets o serveis bàsics: educació i cura infantil, assistència sanitària, educació i activitats de lleure, habitatge adequat, almenys un àpat saludable cada dia lectiu i alimentació saludable. Segons Save the Children, però, a Catalunya, el 38,9% dels infants d’entre 6 i 12 anys tenen excés de pes i l’obesitat i sobrepès infantils afecten en major mesura als infants que viuen a llars de rendes baixes, augmentant-ne la probabilitat quasi en un 50%. A més, segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida, un 19,5% dels nens i nenes a Catalunya viuen en llars que no poden mantenir una temperatura adequada a l’hivern.

Amb l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil, l’objectiu del Govern és trencar el cicle intergeneracional de pobresa i exclusió social que pateixen els nens, nenes, adolescents a Catalunya, a través de la millora de les prestacions i de la garantia de serveis essencials clau lluitant contra la pobresa infantil i juvenil i promovent la igualtat d’oportunitats. Això es farà mitjançant l’adopció urgent de mesures clau en el curt termini i un desplegament complet fins l’any 2030.

2  

Imatges

El Comitè Assessor per a l'Estratègia de lluita contra la pobresa infantil s'ha constituït avui.

El Comitè Assessor per a l'Estratègia de lluita contra la pobresa infantil s'ha constituït avui. 254148

Un instant de la reunió.

Un instant de la reunió. 228257