1. Aquesta línia de subvenció també inclou millores d’accessibilitat comunicativa en centres educatius que tinguin escolaritzat alumnat amb discapacitat auditiva
  2. Les sol·licituds es poden presentar fins el 29 de gener

Drets Socials ha publicat una nova convocatòria de subvencions per promoure millores en l’accessibilitat física, comunicativa i cognitiva en els establiments de serveis socials, de la xarxa Òmnia, així com en centres educatius. Concretament, el Departament invertirà 4.583.000 euros dels fons Next Generation EU a aquesta línia.

La convocatòria s’adreça a entitats sense ànim de lucre que gestionen espais de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública i els punts Òmnia. També hi poden accedir els centres educatius concertats que tinguin escolaritzat alumnat amb discapacitat auditiva. Paral·lelament, pel que fa a l’atenció a estudiants d’escoles i instituts públics amb aquesta discapacitat sensorial, el Departament està treballant en mesures per proveir aquests centres de material de suport.

L’objectiu de les actuacions finançables en la nova línia de subvencions és millorar l’accessibilitat global i sensorial dels establiments; fer accessibles els llocs web i les aplicacions mòbils per a informació, tràmits o consultes, i facilitar l’accessibilitat comunicativa d’alumnes amb discapacitat auditiva en el cas dels centres educatius. És per això que s’inclouen, entre d’altres, actuacions com l’eliminació de graons i desnivells amb la instal·lació de rampes, plataformes elevadores o ascensors; millores d’accessibilitat dels llocs web i les app; la implementació de sales d’estimulació sensorial; o la incorporació d’elements de comunicació: bucles magnètics, equipament multimèdia per utilitzar els serveis d’interpretació en llengua de signes catalana a distància o sistemes d’informació sonora i visual simultàniament.

La presentació de sol·licituds és telemàtica i estarà activa fins les 15h del 29 de gener. El Departament concedirà les subvencions a aquells projectes que compleixin els requisits per ordre d’arribada i fins a esgotar el crèdit.

L’import màxim que es pot sol·licitar és de 30.000 euros. En el cas dels centres educatius, el topall s’ha establert en els 3.000 euros per projecte. Pel que fa a terminis, es poden presentar actuacions fetes i finalitzades entre l’1 de febrer de 2020 i el 29 de març de 2024, sempre que compleixin els requisits de la convocatòria.

Una aposta ferma per fer de Catalunya un país accessible

El Departament ha destinat 14M€ del Next Generation EU a promoure actuacions de millora de l’accessibilitat i ja va resoldre l’any passat una convocatòria de subvencions en aquesta matèria adreçada a ens locals que ha beneficiat 86 municipis i un consell comarcal.

Amb aquesta nova línia, el Govern suma 4,5 M€ més a aquesta partida i referma l’aposta per eliminar les barreres físiques, cognitives i comunicatives. La publicació coincideix amb l’aprovació per part del Govern del Codi d’Accessibilitat, que té com a finalitat millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb discapacitat, i fer de Catalunya un país accessible i amb garantia i igualtat d’oportunitats per a tothom.