En concepte de bestreta de l’import definitiu que es pagarà una vegada s’hagi meritat la totalitat de l’impost per al 2023

Amb aquests recursos s’impulsaran projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears

Empresa i Treball ha distribuït més de 16,5 milions d’euros entre els 97 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó

El Govern de la Generalitat ha executat el primer pagament del Fons de Transició Nuclear corresponent a l’exercici del 2023. En concret, el Departament d’Empresa i Treball ha distribuït 16.564.803,10 d’euros entre els 97 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó que serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears. Aquest primer pagament ha estat de 174.400 euros per a la pràctica totalitat de cadascun.

D’aquest gairebé centenar de municipis beneficiats, 19 són de la vegueria de Lleida. Concretament, onze pertanyen a la comarca de les Garrigues: Bellaguarda, Bovera, la Granadella, l'Albagés, el Cogul, Granyena, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, els Torms, el Soleràs i Torrebesses. Els altres vuit s’ubiquen al Segrià: Aitona, Alcanó, Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Sarroca, Seròs i Torrebesses.

Es tracta d’un primer pagament ja que l’import definitiu a repartir no es coneixerà fins que es comuniquin els ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d'energia elèctrica d'origen nuclear.

L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i un apart de les Garrigues i del Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs.

Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellòs II ho va fer l’any 1988. El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2030 i 2031.

L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.