Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINIATURA NP RESOLUCIÓ PITA I RURALAPPS

Acció Climàtica reconeix la innovació tecnològica del sector agroalimentari a través dels premis PITA i RuralApps 2023

query_builder   15 gener 2024 14:48

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica reconeix la innovació tecnològica del sector agroalimentari a través dels premis PITA i RuralApps 2023

  1. Un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, la transformació d'una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa, i l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, són els guanyadors de la XXII edició del PITA
  2. La solució tecnològica ModpoW AgriTechnologies de l’empresa Modpow ha estat la premiada en la modalitat Professional dels premis Ruralapps, i Oncoalicia, de la Fundació Alícia s’ha posicionat com la guanyadora en la modalitat Ciència Ciutadana

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural reconeix un any més l’aposta per la innovació tecnològica en el sector agroalimentari català a través dels del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i dels premis RuralApps 2023.

XXII edició dels PITA

LOGO PITA NP RESOLUCIÓ PITA I RURALAPPS{"name":"2024/01/15/13/57/51a68d36-78ea-4d2a-a92d-f86072d5b762.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":85338}

Els tres premis guanyadors dels PITA estan dotats amb la quantitat de 8.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 4.000 euros.

Amb aquest guardó, el Departament vol promoure la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari, i així mateix reconèixer i distingir les empreses agràries, les agroindústries, i les persones joves emprenedores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.

El premi va ser creat l’any 2001; al llarg d’aquests 22 anys s’hi ha presentat 499 candidatures repartides arreu de Catalunya, i el Departament ha distingit i premiat 116 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries, i persones joves emprenedores. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc durant el primer semestre de 2024.

Així, un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, la transformació d'una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa, i l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, han estat les candidatures guanyadores de la XXII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA).

En aquesta edició s’ha presentat un total de 24 iniciatives innovadores que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresànchez, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del propi Departament.

Les premiades són:

Modalitat agroindústria

Guanyadora:Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA

Pel desenvolupament i posada en funcionament d’un nou molí d’oli d’oliva que incorpora un innovador sistema d’extracció en fred i al buit que permet una major extracció d’oli que els sistemes convencionals i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics.

El nou sistema d’extracció de l’oli del molí Antara de Coselva, mitjançant un sistema VLA (condicionament tèrmic de la pasta) i un booster (extracció d’oli al buit) permet, d’una banda, una major extracció d’oli que els sistemes convencionals, augmentant així els rendiments de les pròpies olives i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics que, en sistemes tradicionals, es perdrien ateses les altes temperatures i l’oxidació amb l’aire.

En destaquen les millores econòmiques, com un millor rendiment de les olives i, per tant, una major quantitat d’oli que es podrà posar a disposició del mercat; les millores ambientals, aconseguint una major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i reduint la demanda energètica; les qualitatives, donant un valor afegit altíssim al nou oli gràcies a una millor conservació dels compostos aromàtics i les tècniques, implantant un sistema molt més eficient que es vol que sigui una referència per a tot el món de l’oli a nivell estatal.

Més enllà del sistema innovador d’extracció de l’oli, el molí també presenta altres innovacions en matèria de sostenibilitat, com una coberta formada per plaques solars que cobreixen gran part de l’energia emprada i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.

Finalista:BIFEEDBO SL

Per la creació d’un iogurt per a mascotes adaptat a les necessitats nutricionals específiques dels animals de companyia, i ajustat a les característiques comercials i logístiques dels sector de l’alimentació animal

La branca d’animals de companyia de BifeedBo, Yogupet, és el primer fabricant de iogurt per a mascotes de Catalunya. Concretament, han dissenyat i fabriquen un iogurt exactament igual que els iogurts destinats a consum humà, però, com s’ha esmentat, adaptat a les necessitats dels animals de companyia, i a les característiques del sector de l’alimentació animal.

Per a l’elaboració dels productes Yogupet utilitzen llet de vaca de grau humà que ha sofert petits defectes (que no afecten la seva qualitat, com són d’etiquetatge o bé proximitat de la data de caducitat) que fan que no es pugui comercialitzar per a les persones i es reaprofita per als productes de mascotes. És a dir, a través d’aquest projecte donen un nou valor i una nova vida a un “subproducte”, la llet SANDACH C3. A més, el 80% dels ingredients que utilitzen per a la fabricació dels seus productes són de proximitat.

Modalitat empresa agrària

Guanyadora: FAUSTINA DE SOLÀ-MORALES CAPDEVILA SL

Per la transformació d'una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa

La finca Planeses, de 80 hectàrees, al municipi de Sant Ferriol (Garrotxa), s’ha transformat fins a convertir-se en l’única finca de Catalunya que es gestiona íntegrament seguint els principis regeneratius, basats en integrar agricultura, ramaderia, i silvicultura com a eix d'un sistema alimentari sostenible mitjançant l'acumulació de matèria orgànica al sòl; la integració dels animals en el funcionament del sistema, i la reducció dels ensums necessaris per a produir aliments. Planeses és un exemple real i demostratiu d’aquest model que es pot replicar a nivell local i global. Els principals elements regeneratius de la finca són: la gestió d'un ramat de vaques de llet mitjançant pasturatge controlat en una superfície de pastures total de 9 hectàrees; la gestió de la producció de petits animals (pollastres i conills) sobre pastura combinada amb fruiters en una superfície de 2 hectàrees; la gestió d'un hort d’1,5 hectàrees sense llaurar, sense ensums externs (ni compost, ni fems, ni fertilitzants), i sense afegir productes fitoquímics; la gestió integrada de 60 hectàrees de bosc que, a part d’obtenir llenyes per a la venda que, en part serveixen per a abastir la caldera de biomassa que té la finca, també permet la utilització dels subproductes de l'aprofitament forestal com a recurs base per a la resta d'activitats de la finca.

La finca Planeses és una finca model del sistema regeneratiu. Per tal de difondre els coneixements sobre aquest sistema adquirits al llarg d’aquests anys, en la finca també es realitza cursos de formació a productors i tècnics, visites a persones interessades en l’agricultura regenerativa, i assessoraments a agricultors o fundacions que volen iniciar el seu propi projecte regeneratiu.

Finalista:AGROPECUÀRIA ARTESA DE SEGRE SCCL

Per la contribució a la revalorització de cultius de varietats sostenibles i adaptades al terreny que revitalitzen l’agricultura del territori

Amb el propòsit d’enfortir el sector agrari de la zona d’Artesa de Segre, aquesta cooperativa va començar a desenvolupar un seguit de solucions agrícoles viables que permetessin als agricultors de la zona poder viure de la producció ecològica. L’objectiu s’ha pogut aconseguir mitjançant varietats cultivades antigament al territori, com els cereals, l’espelta, i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina). Aquestes varietats de cultiu presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua necessària per a desenvolupar-se. La producció d’aquests cultius més sostenibles i resistents a la zona ha suposat l’inici de la diversificació del marc agrari que hi havia, que en els últims anys s’ha basat principalment en el conreu d’ordi i el blat. Els beneficis del canvi han estat molt notables. Entre aquests, cal destacar l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per a poder millorar el control de les males herbes, i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que permet fer un control biològic natural. Un dels objectius del projecte és contribuir a revaloritzar aquests cultius bàsics, menystinguts durant molt de temps, que poden aportar solucions alimentàries noves que donin resposta tant a les diferents intoleràncies alimentàries existents com a la creixent demanda de productes vegetarians o vegans.

Modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a

Guanyadora: Ester Andreu, de TORCLUM SL

Per l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, separant el pinyol de la polpa

Torclum és una empresa familiar ubicada a la Bisbal del Penedès i dedicada a l’elaboració d'oli d'oliva verge extra de producció ecològica a partir d'olives arbequines. La seva filosofia sempre ha estat buscar i conèixer nous mètodes tant en el cultiu de l’olivera com en l’elaboració de l’oli.

Després de nou anys treballant amb un grup d'enginyers, han aconseguit patentar un sistema per a elaborar l'oli d'oliva separant el pinyol de la polpa, sense trencar-lo, amb una despinyoladora. Amb aquest sistema han obtingut un oli de millor qualitat i una millora ambiental, ja que el fet de no trencar el pinyol redueix el consum energètic i d’aigua, i augmenta el volum de producció de la màquina. A més, també es disposa d'un software i sensors propis que augmenten l'efectivitat en el treball reduint al màxim el consum energètic.

Reaprofiten tot el residu que generen, les fulles les utilitzen per a barrejar amb la sansa per a fer-ne adob per als arbres per a l'any vinent, i els pinyols els fan servir per a fer-ne biomassa per a escalfar l'aigua sanitària i la calefacció de les pròpies instal·lacions.

El molí no només representa una millora substancial en la qualitat de l'oli d'oliva que elaboren, sinó que també impulsa l'eficiència, la sostenibilitat, i la responsabilitat ambiental.

Finalista: Loïc Le Goueff de GREEN IN BLUE CONSULTING SLU

Per l’emprenedoria i innovació en la producció de vegetals aquapònics, una granja blava

Green in Blue, fundada pel jove emprenedor innovador Loïc Le Goueff, és una empresa pionera a Catalunya que es dedica a la producció de vegetals aquapònics. Es tracta d’una tècnica que combina l'aqüicultura (cria de peixos) amb la hidroponia (cultiu de plantes sense terra). Aquesta sinèrgia presenta diversos avantatges, com per exemple l’estalvi de fins a 10 vegades d’aigua en comparació amb l'agricultura convencional.

El sistema de funcionament s’inicia amb l’alimentació de peixos i la seva producció de deixalles metabòliques que els microorganismes presents en l’aigua converteixen en nutrients. A través d'un cicle, els nutrients fertilitzen les plantes sense la necessitat de terra o fertilitzants externs. Per últim, les plantes purifiquen l'aigua i la retornen neta als peixos. Aquesta relació simbiòtica entre flora i fauna dona com a resultat aliments cultivats sense pesticides ni fertilitzants químics, antibiòtics o altres productes artificials, comuns en l'agricultura i aqüicultura convencional.

A més, val a dir també que el jurat ha decidit concedir un accèssit a la candidatura de LAIA ESMEL JOU, presentada en la modalitat jove emprenedor/a innovador/a, per tal de posar en valor la contribució del seu projecte al relleu generacional. Laia, enòloga de professió, ha emprès un microceller ubicat a Sant Jaume de Sesoliveres. Aquest projecte comprèn, d’una banda, la recuperació de vinyes que es van abandonant, alhora que es planta varietats ancestrals autòctones, com el xarel·lo vermell, la malvasia o el sumoll, de la mà de 5 viticultors de menys de 30 anys. A més, d’aquesta manera s’ha endegat un servei d’assessoria i ajuda, sense ànim de lucre, per a què altres joves puguin recuperar les vinyes familiars. D’altra banda, el celler elabora vins espumosos personals de mínima intervenció, i d’igual manera, s’assessora per a què joves de la zona puguin tornar a donar vida dels espais casolans.

Premis Ruralapps 2023

LOGO RURALAPPS NP RESOLUCIÓ PITA I RURALAPPS{"name":"2024/01/15/13/58/db0bc832-5696-46a5-8f87-2ef9bd98e5a8.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":163667}

El 2023 ha estat l’any de celebració dels 10 anys dels premis Ruralapps i en aquests 10 anys s’hi ha presentat 245 candidatures, de les quals 130 han estat en la modalitat de professional, i 115 de ciència ciutadana. Els àmbits de les innovacions tecnològiques presentades és molt divers i van des d’aplicacions per a la millora en la gestió agrària, forestal i el medi rural, i el suport a la comercialització de productes, fins a tot tipus de desenvolupaments tecnològics basats en la internet de les coses, la intel·ligència artificial, i el big data.

El Premi Ruralapps distingeix les empreses desenvolupadores de solucions tecnològiques innovadores que contribueixen a la millora dels processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat de les empreses i professionals dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural; o bé que faciliten l'accés a la informació a la ciutadania en aquests àmbits.

Més d’un centenar de projectes han participat en les diverses edicions dels Premis Ruralapps amb solucions i aplicacions innovadores que afavoreixen la transformació digital del sector agroalimentari, forestal i del medi rural. Trobareu tota la informació de les candidatures al web del Departament i al portal RuralCat.

Així, la solució tecnològica ModpoW AgriTechnologies, una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització de l’empresa ModpoW, i Oncoalicia, una plataforma amb informació basada en l’evidència i la pràctica clínica que ajuda en l’alimentació a les persones afectades de càncer creada per la Fundació Alícia, són les solucions tecnològiques guanyadores dels Premis Ruralapps 2023. Aquest guardó l’atorga el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb el suport del centre tecnològic Eurecat.

El jurat, també presidit per Joan Gòdia, està constituït a més per representants del Departament i d’Eurecat, i ha seleccionat les candidatures guanyadores per a les dues modalitats del premi d'entre les 39 solucions presentades en aquesta desena edició, 26 en la modalitat de Professional i 13 de la modalitat de Ciència Ciutadana.

En la modalitat de Ruralapps-Professional:

La guanyadora ha estat ModpoW AgriTechnologiesde l’empresa ModpoW SL, una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització que permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació, i així optimitzar la disponibilitat de l’aigua i el fertilitzant obtenint sempre el màxim rendiment sobre el cultiu. Mitjançant un software web (WebApp), estudis agronòmics i sensors, tot aplicat en finques agràries professionals, aquesta solució permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació, i així optimitzar la disponibilitat de l’aigua i el fertilitzant obtenint sempre el màxim rendiment sobre el cultiu. ModpoW AgriTechnologies s’aplica en tota classe de cultius: arbre, extensiu, hortícola, cultius fora sòl, hivernacle, i ornamental.

En aquesta modalitat, la finalista ha estat la solució tecnològica Lobelia, de l’empresa Lobelia Earth SL, un servei que permet monitorar la humitat del sòl en l’àmbit de superfície i de l’arrel en una parcel·la individual per a estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola. La informació s’actualitza cada 2-3 dies proporcionant un control precís de la humitat del sòl i permetent una gestió òptima del reg. Aquesta solució permetrà estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola. El producte ha estat àmpliament validat i és utilitzat actualment per la FAO i per l’Observatori de l’Ebre. La qualitat de les observacions és superior a les que estan ara disponibles a través d’altres serveis, com és el cas del programa de la Unió Europea Copernicus.

Les candidatures guanyadora i finalista són dues solucions tecnològiques que contribueixen en la millora de la gestió d’una de les problemàtiques més importants i actuals al nostre territori, la sequera.

En la modalitat de Ruralapps-Ciència Ciutadana:

La guanyadora ha estat Oncoalicia, una plataforma impulsada per la Fundació Alícia, Alimentació i Ciència, Fundació Privada amb informació basada en l’evidència i pràctica clínica, que ajuda les persones afectades de càncer a menjar cada dia de manera segura, suficient, i adaptada a les necessitats i efectes secundaris que apareixen durant el tractament.

L’alimentació és clau en l’eficàcia del tractament, la recuperació i la supervivència, però no tothom té accés a un correcte acompanyament dietètic, fet que comporta molta angoixa, i un risc elevat de malnutrició. La dificultat d’accés és encara més palesa fora de l’àmbit urbà on es concentra els tractaments i professionals. Per aquesta raó, aquesta solució vol combatre aquesta problemàtica.

La finalista d’aquesta categoria ha estat Ecoviu, de l’empresa Esdeveniments Sostenibles SL, una plataforma per a facilitar i augmentar l'acció climàtica dels ciutadans, i involucrar la població en activitats sostenibles i accions ambientals per a reduir els efectes de la crisi climàtica. La tecnologia desenvolupada facilita l’accés a la informació mediambiental i forestal. En l'apartat principal de la plataforma, es pot trobar centralitzades totes les activitats sostenibles i accions ambientals de la zona que tindran lloc els pròxims dies i setmanes. També es facilita el registre a aquests esdeveniments. I en la secció secundària, es pou trobar notícies, articles, i vídeos sobre diferents temàtiques de sostenibilitat, per tal de millorar l’educació ambiental.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia