- El cap de l’Executiu lliura els Premis de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) 2023, que distingeixen el millor article acadèmic i llibre sobre l’organització territorial del poder
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha afirmat aquesta tarda que “volem totes les competències i volem assumir totes les responsabilitats en immigració, en polítiques econòmiques, en la lluita contra les desigualtats, en infraestructures, en serveis a la ciutadania, en tots els àmbits”. I ha afegit que “s’equivoca qui es pensi que això és una renúncia als objectius”. El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant l’acte de lliurament dels Premis de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) 2023, que s’ha celebrat aquesta tarda al Palau Centelles, seu de l’IEA. El president Aragonès ha estat acompanyat pel director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao Martín.
Tal com ha explicat el president de la Generalitat, “ho volem fer des del rigor, des de la preparació per garantir el millor per establir d'oportunitats per a la ciutadania d’aquest país”. “I això ho volem fer gràcies a moltíssima gent que ens acompanya, institucions que ens aporten els documents per assumir aquestes responsabilitats en les millors condicions possibles com l’Institut d’Estudis d’Autogovern”, ha afegit.
El president Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per precisar que “hem de saber aprofitar totes les oportunitats que se’ns presentin per aconseguir més eines, més recursos, més capacitat de decisió per enfortir les institucions catalanes i posar aquesta força al servei de millorar la vida de la ciutadania”.
Premis IEA 2023
En aquesta edició dels Premis IEA, el premi al millor article publicat en una revista acadèmica sobre l'organització territorial del poder s’ha concedit ex aequo a “Economic Shocks, Mobilization and Regional Elite Splits”, publicat a la revista Comparative Political Studies, de Pau Vall Prat i a “The Wrong Place at the Wrong Time? Territorial Autonomy and Conflict During Regime Transitions”, publicat a la revista Comparative Political Studies, escrit per Andreas Juon i Daniel Bochsler. El premi al millor llibre publicat sobre l'organització territorial del poder ha recaigut en The Symbolic State: Minority Recognition, Majority Backlash, and Secession in Multinational Countries, publicat per McGill-Queen's University Press, del politòleg Karlo Basta.
En paraules del director de l’IEA, Joan Ridao, “el coneixement és la palanca de canvi que totes les democràcies necessiten i, aquests premis, ajuden al seu progrés”.
L'Institut concedeix els seus premis amb la finalitat de promoure l'estudi científic de temes relacionats amb l'organització territorial del poder. És una distinció que posa en valor el rigor, l’excel·lència i la recerca i es reconeix tant el talent nacional com internacional en aquest àmbit.
Quaranta anys dedicats al desenvolupament de l’autogovern
L’acte ha representat el tret de sortida a les iniciatives que al llarg del 2024 durà a terme l’Institut d’Estudis de l’Autogovern per celebrar el seu 40è aniversari. Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat hi ha fet referència assegurant que l’IEA és un organisme “imprescindible” per “construir el país, donar-li forma institucional i fer-ho amb un reconeixement unànime del món acadèmic”. Segons el president Aragonès, la seva tasca contribueix a “definir i assentar les bases i fonaments de les institucions i l’administració catalana” i, al mateix temps, a “defensar l’autogovern de Catalunya, que no deixa de ser el millor reflex de la voluntat de ser de la nació catalana”.
Ridao ha afegit que l’IEA manté la seva vigència fundacional. “La sentència de l’Estatut de 2006 o els esdeveniments polítics de la tardor de 2017 posen de manifest la necessitat d’aprofundir, amb idees i expertesa, en aquelles qüestions que són de l’àmbit d’interès de l’Institut”, ha assegurat el director.
Prèviament, s’ha celebrat una trobada del Consell Rector de l'IEA, que ha comptat amb la participació de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i del conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal i Farreras.