- Amb aquests recursos s’impulsaran projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears
L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ha acordat el repartiment dels recursos corresponents a l’exercici del 2024 en el marc de la reunió que ha mantingut aquest matí l a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre. La reunió ha estat presidida pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, i també hi ha assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, ha explicat que “s’ha decidit que la majoria dels recursos es destinin a convocatòries d’Empresa que són les que han de generar activitat econòmica alternativa a les centrals nuclears”. El secretari ha assegurat que “posarem totes les facilitats perquè els projectes industrials que vulguin desenvolupar nova activitat als territoris de transició nuclear puguin fer-ho amb unes condicions més favorables gràcies als fons”.
Durant la seva intervenció, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández, ha valorat satisfactòriament els acords aconseguits en la reunió i ha afirmat que “ens permeten canalitzar els recursos del 2024 de manera més concreta i prioritzant el desenvolupament dels projectes privats”.
En aquest sentit, més del 50% dels recursos es destinaran a ajudes a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats i focalitzades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. En aquest sentit, es distribuiran els fons en línies d’ajuts de la Generalitat, principalment en les subvencions a inversions empresarials d’alt impacte, en ajuts a noves oportunitats de negoci, en ajuts al sector primari i en ajuts al turisme i allotjament rural.
La resta de recursos es destinaran a finançar projectes locals i per acompanyar als projectes empresarials del Fons de Transició Nuclear.
L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. Cadascun dels municipis rebrà més de 174.000 euros en la primera bestreta de distribució del Fons del 2023.
Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellós II ho va fer l’any 1988. El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2030 i 2031.
L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
@empresacat | @treballcat