1. Amb aquests recursos s’impulsaran projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears


L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ha acordat el repartiment dels recursos corresponents a l’exercici del 2024 en el marc de la reunió que ha mantingut aquest matí l a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre. La reunió ha estat presidida pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, i també hi ha assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, ha explicat que “s’ha decidit que la majoria dels recursos es destinin a convocatòries d’Empresa que són les que han de generar activitat econòmica alternativa a les centrals nuclears”. El secretari ha assegurat que “posarem totes les facilitats perquè els projectes industrials que vulguin desenvolupar nova activitat als territoris de transició nuclear puguin fer-ho amb unes condicions més favorables gràcies als fons”.

Durant la seva intervenció, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández, ha valorat satisfactòriament els acords aconseguits en la reunió i ha afirmat que “ens permeten canalitzar els recursos del 2024 de manera més concreta i prioritzant el desenvolupament dels projectes privats”.

En aquest sentit, més del 50% dels recursos es destinaran a ajudes a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats i focalitzades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. En aquest sentit, es distribuiran els fons en línies d’ajuts de la Generalitat, principalment en les subvencions a inversions empresarials d’alt impacte, en ajuts a noves oportunitats de negoci, en ajuts al sector primari i en ajuts al turisme i allotjament rural.

La resta de recursos es destinaran a finançar projectes locals i per acompanyar als projectes empresarials del Fons de Transició Nuclear.

L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. Cadascun dels municipis rebrà més de 174.000 euros en la primera bestreta de distribució del Fons del 2023.

Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellós II ho va fer l’any 1988. El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2030 i 2031.

L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.


@empresacat | @treballcat


2  

Imatges

Imatge de la reunió de l¿òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear

Imatge de la reunió de l¿òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear 357357

Imatge del secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, en la reunió

Imatge del secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, en la reunió 204234