Direcció General de Comunicació

El Govern augmenta de 90 a 200 milions d¿euros els ajuts al món local per pal·liar la sequera

El Govern augmenta de 90 a 200 milions d'euros els ajuts al món local per pal·liar la sequera

query_builder   16 gener 2024 16:30

event_note Nota de premsa

El Govern augmenta de 90 a 200 milions d'euros els ajuts al món local per pal·liar la sequera

  1. La major part dels ajuts, 120 milions, es destinaran a reparar fuites de les xarxes municipals
  2. Amb aquesta ampliació pressupostària, el Govern ja haurà destinat gairebé 560 milions a fer front a la manca d’aigua des que es va activar el Pla Especial de Sequera, l’any 2021

El Govern ha aprovat augmentar de 90 a 200 milions els ajuts perquè els ens locals puguin realitzar inversions per fer front a la sequera.

120 milions en ajuts per reparar fuites de les xarxes municipals

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va convocar el passat mes de juliol, i per primer cop en la seva història, una línia d’ajuts dotada amb 50 milions d’euros per ajudar els ens locals a reparar les fuites de les xarxes municipals i millorar l’eficiència de les seves xarxes. L’ACA ha rebut una allau de sol·licituds, més de 880, provinents de més de 700 ajuntaments i ens locals. Una xifra que supera de llarg el pressupost inicialment destinat a la convocatòria.

Per atendre totes les sol·licituds, d’acord amb el compromís del Govern amb el món local, el Departament d’Acció Climàtica ha decidit aportar 70 milions addicionals. D’aquesta manera, l’assignació definitiva de la convocatòria serà de 120 milions d’euros.

80 milions en ajuts per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic

Uns altres ajuts que dupliquen la dotació són els destinats a actuacions d’ens locals per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic. Aquestes subvencions, convocades els passats mesos de març, per a la redacció de plans municipals i projectes, i agost, per a l’execució de projectes, per un import total de 40 milions provinents del Fons Climàtic, passaran a tenir una dotació de 80 milions d’euros. Aquests ajuts es destinaran de manera prioritària a projectes per a una gestió més eficient de l’aigua, com la redacció de plans d’emergència o la millora de la gestió de l’aigua. Segons la tipologia de projectes presentats, aproximadament un 50% de la dotació total, uns 40 milions, es destinaran a accions relacionades amb la sequera.

560 milions per fer front a l’emergència

Amb aquestes dues ampliacions pressupostàries anunciades, el Govern ja haurà destinat gairebé 560 milions d’euros a fer front a la situació de sequera des que es va activar el Pla Especial de Sequera (PES) el mes de setembre de 2021.

  1. 190 milions en ajudes al món local per millorar l’abastament. L’ACA ha posat a disposició d’ajuntaments i empreses subministradores aquests ajuts perquè els puguin millorar l’abastament i assegurar que tothom tingui accés a l’aigua. Han estat 13 milions per a la millora i reforç de les xarxes d’abastament supramunicipals; 1 milió per a la millora dels controls dels cabals en alta; 40 milions per millorar l’abastament en alta; 5 milions per al cofinançament del transport d’aigua en camions cisterna i obres d’emergència; 10 milions per a la recuperació i construcció de Pous; i fins a 120 milions per millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa.
  2. 40 milions en ajuts als ens locals per a l’adaptació al canvi climàtic, amb focus en sequera. S’han posat a disposició del sector primari fins a 145 M€ en ajuts directes a través de 4 taules agràries, a les quals se sumarà un cinquè paquet per arribar als 160 milions en ajuts. El Govern assegura que tothom al camp pugui continuar amb la seva activitat tot i ser una pèssima campanya per culpa de la manca d'aigua.
  3. 160 milions en ajudes a la pagesia afectada per la sequera. S’han posat a disposició del sector primari fins a 145 milions en ajuts directes, a través de quatre taules agràries, a les quals se sumarà un cinquè paquet, previst per a la propera taula, per arribar als 160 milions en ajuts. El Govern assegura que tothom al camp pugui continuar amb la seva activitat tot i ser una pèssima campanya per culpa de la manca d'aigua.
  4. 168 milions per a la modernització de regadius. S’hi inclouen actuacions llargament reivindicades com són la modernització del reg de Valls, actuacions al Segarra-Garrigues i l’inici de les obres del reg Xerta-Sénia.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia