- El president i el conseller Torrent han presentat aquest matí el Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC)
- Els 230 nous orientadors laborals que inclou el pla potenciaran el treball més estret amb les persones usuàries i les tutories individualitzades
- Les 70 oficines de treball comptaran amb el servei ‘SOC Empresa’ per intensificar la relació amb el món empresarial
- Aquest dimecres ha culminat la creació dels consells territorials amb la constitució del de Barcelona, fet que permetrà descentralitzar les polítiques actives d’ocupació adaptant-les a les necessitats
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presentat aquest matí el Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). Un canvi ambiciós que té com a objectius principals millorar l’ocupabilitat de les persones per afavorir l’accés al treball; reforçar el vincle amb les empreses; propiciar polítiques d’ocupació adaptades a cada territori i prioritzar la tasca amb els col·lectius en situació de major vulnerabilitat.
“Es tracta de la transformació més ambiciosa del servei des que la Generalitat en té les competències”, ha remarcat el president, que ha destacat que el Pla “és fruit del diàleg i la concertació social”, i també del “treball amb el món local”, que és qui primer atén les necessitats de la ciutadania.
Entre les novetats del Pla, Aragonès ha subratllat “la incorporació de 230 orientadors nous, que ens permetran arribar a 660 professionals en l'àmbit de l'orientació vinculats al SOC”, un 50% més dels que avui disposa. I també la dotació econòmica de 55 milions d’euros. “La transformació que avui presentem no és només una expressió de compromís i de voluntat, ni un full de ruta amb mesures que impulsarem, que també, sinó que és un compromís explícit d'implementació perquè té els recursos perquè es porti a terme”, ha destacat.
Entre les mesures del nou projecte, el cap de l’Executiu també ha remarcat “l'impuls del SOC empresa”, que, per primera vegada, “atendrà directament les necessitats de les empreses”, així com la territorialització de les polítiques d’ocupació, que permetran “treballar de la mà del territori” i “contribuir de forma decisiva a l’equilibri territorial”.
“En definitiva, treball compartit entre agents socials i territori, treball amb les empreses, treball amb el teixit productiu, reforçant el servei d'orientació, i plans específics pels col·lectius més vulnerables. Aquests són els pilars de la transformació més ambiciosa que s'ha fet mai del servei públic d'ocupació de Catalunya”, ha conclòs el president.
Per la seva part, el conseller Torrent ha destacat que amb el Pla de transformació “volem ser més propers a les persones, a les empreses i al territori per millorar les xifres d’ocupació, sobretot entre aquelles persones en situació de vulnerabilitat”. “Construint el nou model del SOC creixerem en eficiència i eficàcia i ens preparem per als reptes del país”, ha assegurat.
El pla s’ha presentat al Recinte Modernista de Sant Pau i ha comptat també amb l’assistència del secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet; el director general del SOC, Juan José Torres i López; i els màxims representants de les principals organitzacions sindicals (UGT i CC.OO), patronals (Foment del Treball i Pimec) i municipalistes (FMC i ACM) de Catalunya.
Aquestes organitzacions –juntament amb el SOC- han constituït també avui el Consell Territorial d’Ocupació de Barcelona. És un dels vuit consells territorials (amb l’Alt Pirineu i Aran, Ponent, Terres de l’Ebre, Tarragona, Penedès, Catalunya central i Girona) que s’han formalitzat els darrers mesos en compliment de l’acord de concertació impulsat pel Departament d’Empresa i Treball per desplegar estratègies adaptades a les característiques de cada territori.
Precisament l’acord de Concertació és un dels grans canvis estructurals que recull el Pla de transformació i que incorpora com a més destacats els següents:
Concertació territorial: 8 Consells Territorials i 40ME
La Concertació territorial significa que cada Consell Territorial d’Ocupació (un per cada vegueria) podrà definir les seves pròpies estratègies d’ocupació. Aquests Consells estan formats pels ens locals, econòmics i socials de cada territori, que seran els encarregats d’identificar les necessitats, planificar, definir i executar les polítiques d’ocupació propiciant un procés de baix a dalt.
El desplegament de la concertació es farà progressivament al llarg dels propers anys. Tancada la constitució dels Consells Territorials, es dona pas a una segona fase -que el SOC finançarà amb 40 milions d’euros- a partir de la qual cada territori definirà les seves pròpies estratègies d’ocupació. Aquestes estratègies incorporaran els programes i actuacions en matèria ocupacional que es faran els següents quatre anys. El SOC les validarà i garantirà el finançament durant tot el període, fet que assegura estabilitat econòmica i una major eficàcia, superant el sistema actual de finançament per anualitats.
SOC Empresa a les 70 oficines de treball
El laboral és un mercat de doble demanda, que ha de donar resposta a les persones que volen treballar, però també a les empreses que volen contractar. Amb el Pla de transformació el SOC reforça el treball en aquest segon àmbit implantant un nou model d’atenció a les empreses que intensifiqui la relació amb el món empresarial per facilitar la intermediació i millorar la tasca d’orientació.
A partir d’aquest any i de manera progressiva les Oficines de Treball disposaran d’un espai (SOC Empresa) d’atenció específica a les empreses. Aquest servei estarà obert als serveis locals de promoció econòmica amb una persona referent encarregada i personal tècnic qualificat.
El SOC Empresa oferirà serveis eficaços i adaptables entre els quals destaquen:
- Suport en processos de selecció facilitant els millors candidats.
- Assessorament en incentius a la contractació ajustats a les necessitats.
- Programes que proporcionin formació a les persones treballadores amb incentius a la contractació com el programa de la FPO-Dual.
- Suport a l’emprenedoria i a la constitució de cooperatives: capitalització de l’atur, formació, ajuts...
- Programes de formació contínua per a persones treballadores en actiu.
Per fer-ho, a més de l’atenció específica a les oficines de treball, s’actuarà proactivament amb les entitats empresarials per apropar el SOC a les seves necessitats (perfils, formacions, etc...).
Tutor de referència: 230 nous orientadors
El Pla de transformació del SOC també preveu la incorporació ja aquest any de 230 nous orientadors, professionals encarregats de tutories individuals i assessorament continuat a les persones demandants d’ocupació. Aquestes incorporacions, que comporten una inversió de 9 milions d’euros, permetran incrementar un 50% el personal d’orientació (que integraran unes 660 persones com a personal del SOC) per ajustar més les polítiques a cada persona. La detecció de les necessitats concretes de cada persona permetrà el disseny d’itineraris personalitzats més ajustats a les necessitats de cada persona. A aquestes 660 persones cal afegir 277 orientadors més que el SOC finança i que treballen a la resta d’entitats del sistema d’ocupació. En total, doncs, 937 professionals orientadors.
El nou model de perfilat –que s’enllestirà el 2025- requerirà un diagnòstic previ de la situació de partida de la persona usuària, que tindrà en compte les seves habilitats, competències, formació i experiència professional, així com la seva edat o pertinença a col·lectius prioritaris, situació familiar, àmbit territorial, temps i motius de l’atur, percepció de prestacions o ajuts econòmics a l'activació i qualsevol altra variable personal o social que pugui ser rellevant, en funció de les necessitats i expectatives.
Expedient únic ocupacional
Aquest any començarà a implantar-se l’historial ocupacional únic que recollirà tots els aspectes i esdeveniments relacionats amb la vida laboral de la persona usuària i permetrà compartir-la entre les entitats del sistema d’ocupació.
Aquest expedient únic i comú permetrà disposar d’un perfil individualitzat de la persona demandant de serveis públics d'ocupació, el seu itinerari o pla personalitzat d'actuació, les activitats desenvolupades, les ofertes d'ocupació més adequades i altres funcionalitats amb l’objectiu de millorar els processos d’intermediació laboral. Aquesta informació serà clau per oferir serveis de col·locació personalitzats i oferir orientació professional amb propostes proactives d’actuacions d’upskilling i reskilling ajustades a cada persona i a la realitat del mercat de treball.
Treball orientat a col·lectius amb l’elaboració de plans de xoc per als de situacions de major vulnerabilitat
El SOC treballa per adequar les seves polítiques d’ocupació a determinats col·lectius d’atenció prioritària. Es pretén aconseguir d’aquesta manera una actuació diferenciada, específica per les característiques d’aquests col·lectius i el desenvolupament de programes d’ocupació específics destinats a fomentar l’ocupació d’aquestes persones. En aquesta línia, ja s’han enllestit:
- El Pla d’acció per a persones en situació d’atur majors de 45 anys i de llarga durada (2023-2026), que preveu destinar uns 130 milions d’euros.
- L’Estratègia d’Ocupació Juvenil de Qualitat 2022-2027, amb una previsió de 120 milions d’euros d’inversió i que, entre altres actuacions, reforça el sistema d’orientadors amb 125 professionals finançats pel SOC.
- Dones, amb una previsió de 67 milions d’euros.
Pel que fa a la taxa d’inserció, el repte és mantenir els molt bons nivells de col·locació que tenen les polítiques actives d’ocupació del SOC ja avaluades. Alguns exemples són el programa de Noves Oportunitats per a joves en situació de vulnerabilitat que aconsegueix que un 62% dels participants s’insereixin en el marcat laboral o retorni al sistema educatiu; el programa Treball als barris, amb un 63% de participants en situació vulnerable contractats després de participar en el programa; el programa de contractació de joves gràcies als Fons React que ha permès al 80% trobar una ocupació; o el programa de Formació en Àrees Prioritàries (FOAP) amb un percentatge d’inserció del 50% sis mesos després d’acabar el programa.
Millora en la gestió de les beques i ajuts per assistir als cursos de formació per a l'ocupació del SOC
En relació amb els ajuts a la conciliació, als desplaçaments, a l’allotjament, el Pla de transformació incorpora l'agilització en el pagament d’aquests ajuts (ara es paguen al cap d’un temps de finalitzar la formació) per constituir un element atractiu de participació en la formació professional per a determinades persones.
També s’inclouran tres convocatòries més ajuts:
- Per a col·lectius específics
- Per a dones víctimes de violència de gènere.
- Per a empreses i/o entitats que acullen alumnat per la realització de pràctiques professionals no laborals.
Digitalització de tràmits i ampliar els canals de comunicació
Tots aquests canvis requeriran una inversió addicional i inicial de 5 milions d’euros per desenvolupar els programaris que permetin una gestió integrada dels sistemes d’informació i avançar en l’obertura de canals digitals de comunicació i atenció a la ciutadania, a les empreses i a les entitats. Tot i que es garantirà l’atenció presencial, es crearà un nou espai que permeti l’accés a tots els serveis i tràmits i es pugui interactuar amb els professionals del SOC de manera virtual.
Un nou SOC més a prop de les persones i les empreses
Per desenvolupar el Pla de transformació l’estructura del SOC també s’adaptarà per fer front amb qualitat, eficàcia i eficiència al nou model que inspira les polítiques d’ocupació i a les que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya haurà de donar resposta. Cal tenir present que l’any passat unes 147.000 persones van participar en alguna política activa del SOC (Formació Professional Ocupacional, orientació, foment de l’ocupació, programes de desenvolupament local i mobilitat, principalment).