Esport

sge

El Govern acosta els esports d'hivern a 2.600 alumnes de totes les escoles del Pirineu a través del programa Esport Blanc Escolar

query_builder   18 gener 2024 11:52

event_note Nota de premsa

El Govern acosta els esports d'hivern a 2.600 alumnes de totes les escoles del Pirineu a través del programa Esport Blanc Escolar

  1. Més de 10.000 nens i nenes de 3r i 4t de primària del Pirineu hauran pogut practicar els esports de neu gràcies a aquest projecte del Govern, que enguany arriba a l’11a edició
  2. L’objectiu és promocionar i popularitzar aquestes modalitats entre l’alumnat de les escoles de les comarques del Pirineu, així com oferir l’oportunitat de conèixer i aprendre en el propi entorn
sge{"name":"2024/01/18/11/30/05aaf640-0bce-4217-aadb-e39e02e9d5fa.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":1635114}

El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d’hivern a l’alumnat de 3r i 4t de primària té en marxa ja l’onzena edició consecutiva al Pirineu català. En els propers tres mesos, la iniciativa aproparà els esports de neu i els seus valors a uns 2.600 alumnes de 64 centres educatius públics i concertats de les 9 comarques del Pirineu, un més que l’any passat. Al llarg de les onze edicions, comptant el curs actual, més de 10.000 nens i nenes del Pirineu hauran pogut practicar aquests esports gràcies a aquest projecte del Govern.

Esportcat, del Departament de la Presidència, i el Departament d’Educació, com a impulsors del programa, posen en marxa una activitat que s’allargarà fins a principis d’abril i que enguany torna a comptar amb totes les escoles pirinenques.

Diverses estacions de muntanya ja han acollit les primeres activitats del programa i en els propers dies s’hi aniran incorporant la resta de centres per oferir sessions d’esquí alpí, esquí de fons i surf de neu. En el conjunt del Pirineu català, el programa beneficiarà enguany uns 2.600 alumnes de 3r i4t de primària de 64 centres educatius de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d'Aran.

PARTICIPACIÓ EBE CURS 2023-2024

Comarca

Alumnes

Escoles

Alt Urgell

323

8

Alta Ribagorça

65

2

Berguedà

712

19

Cerdanya

304

8

Pallars Jussà

214

4

Pallars Sobirà

82

3

Ripollès

396

10

Solsonès

300

7

Val d'Aran

188

3

Total general

2.584

64

Sessions integrades en el programa d’educació física

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’EBE s’emmarca en l’aposta de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física per l’esport circular, on es parteix de la promoció de l’esport entre els més petits per ajudar a crear una base que nodreixi les següents etapes esportives fins arribar a l’elit, l’última fase que a la vegada serveix de mirall per a la mainada. D’aquesta manera, totes les fases es retroalimenten. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d’esport.

El Departament d’Educació considera un valor que aquesta activitat s’abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors. Una de les accions que ha promogut el Departament d'Educació aquest curs ha estat la formació "Esport Blanc Escolar, una oportunitat per treballar de forma global" per tal de donar més eines a les persones docents dels centres adherits al programa perquè l'Esport Blanc Escolar sigui l'eix al voltant del qual es vertebrin aprenentatges globalitzats i en context per promoure aprenentatges significatius i vivencials per a tot l'alumnat participant. Aquesta formació també ha esdevingut en un espai de trobada per als i les mestres que els ha permès conèixer altres maneres d'enfocar i de gestionar el programa amb els equips de mestres així com amb l'alumnat i també les seves famílies.

L’EBE, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrada al programa d’educació física, es realitza en horari lectiu i consta d’entre 6 i 8 sessions, que es duen a terme durant el segon trimestre del curs escolar. Les sessions es divideixen en 2 d’esquí de fons, 2 o 3 d’esquí alpí i 2 o 3 de surf de neu. Aquest curs es tornarà a organitzar la jornada final de Graduació de Neu en diferents seus, una trobada entre les escoles del programa EBE per graduar l’alumnat de 4t de primària que hi hagi participat, en la qual es treballen totes les activitats del mateix amb un caire lúdic-competitiu. La jornada tindrà lloc en diverses dates a finals de març.

sge{"name":"2024/01/18/11/31/e8c21116-1983-48f9-af2b-9995aaf4e7e5.jpg","author":"ssge","type":"0","location":"0","weight":1816982}

Programa premiat a nivell internacional

Per fer realitat el programa, el Govern de la Generalitat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, les estacions d’esquí (Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

L’èxit del programa Esport Blanc Escolar ha comportat que hagi estat premiat en diverses ocasions amb els Snowkidz Award, atorgats cada dos anys per la Federació Internacional d’Esquí (FIS). En l’edició de 2020, l’EBE va acabar 5è classificat, per davant de països com el Canadà, Itàlia i França, i molt a prop de potències com els Estats Units (4a) o Finlàndia (2a). A més, el 2018 la jornada de Graduació de Neu va merèixer el quart lloc. A banda, enguany ha rebut el reconeixement de la Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI), juntament amb la resta de programes de Promoció Escolar de la FCEH, amb el 1er Premi del Guardó “Descubre la Nieve 2023-2024”, per la qual cosa, podrà tornar a optar als Snowkidz Awards d’enguany, que reconeixen els projectes de promoció esportiva dels esports de neu per als més joves.

Tota la informació sobre el programa Esport Blanc Escolar, amb documentació i materials de la formació, així com recursos elaborats als centres, es pot trobar a l’espai específic del web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) del Departament d'Educació i a la pàgina del web de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia