1. Una iniciativa que respon a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, garantint la participació en la cultura dels col·lectius en risc d’exclusió social
  2. Es programaran conjuntament activitats accessibles per als diferents col·lectius, tenint en compte les necessitats diverses de cada grup
  3. El programa s’adreça a entitats i centres socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat o amb discapacitat així com a altres entitats socials i de l’àmbit de la salut que puguin estar interessades
Foto{"name":"2024/01/19/11/03/c1256f89-f9c6-489a-ba5c-ed9e5cb4ebd0.jpg","author":"ACPC","type":"0","location":"0","weight":3354752}

Aquest any, el Departament de Cultura adhereix 13 equipaments culturals, gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC), al programa Apropa Cultura, regulat pel Consorci de l’Auditori i l’Orquestra. Aquest matí, Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural, s’ha reunit amb Sònia Gainza, directora del programa Apropa Cultura.

Aquesta adhesió suposa la signatura d’un conveni que obre el patrimoni i les seves activitats als col·lectius en risc d’exclusió social. El programa facilita l’accés a la cultura amb una finestra única de reserves, uns preus accessibles i un assessorament personalitzat. La participació en el programa farà que els museus i equipaments patrimonials destinin algunes places de visites comentades i tallers familiars en horaris i amb les característiques adients a aquests col·lectius.

Els equipaments gestionats per l’ACPC s’aniran adherint al programa de manera gradual i els que ho fan aquest any són: el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el MAC – Empúries, el MAC – Girona, el MAC – Ullastret, el MAC – Olèrdola, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Cartoixa d’Escaladei, el Castell de Cardona, el Castell Monestir d’Escornalbou i el Reia Monestir de Santes Creus.

Apropa Cultura té com a finalitat apropar la cultura a persones amb discapacitat i a col·lectius vulnerables oferint un ampli ventall d’activitats culturals i educatives mitjançant els serveis educatius dels museus i equipaments patrimonials de l’ACPC a preus socials. Gràcies al conveni signat entre les dues entitats es programaran conjuntament activitats accessibles per als diferents col·lectius, tenint en compte les necessitats diverses de cada grup. El programa s’adreça a entitats i centres socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat o amb discapacitat així com a altres entitats socials i de l’àmbit de la salut que puguin estar interessades.

Apropa Cultura també ofereix formació personalitzada i periòdica, en accessibilitat i inclusió a les persones d’atenció al públic i les educadores patrimonials per poder oferir una atenció adequada d’aquestes persones i col·lectius.

El programa Apropa Cultural funciona com a entitat mediadora per facilitar la comunicació entre els equipaments culturals i les entitats socials per promoure la inclusió i transformació social a partir d’activitats culturals i educatives. La democratització de la cultura és un dels valors del programa, donant-li valor i incentivant la participació per crear un coneixement comú.

Apropa Cultura neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura perquè tenir accés a ella és un dret, dignifica a la persona i normalitza la seva inclusió plena a la societat.

L’accés a la cultura, una prioritat del Departament

Un dels eixos de treball del Departament de Cultura és garantir que tothom tingui els drets culturals garantits, tant d’accés com de participació en la cultura.

Aquesta iniciativa respon a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, oferint a la ciutadania un accés universal al patrimoni i aconseguir la seva implicació perquè senti identificat, se l’apropiï i esdevingui ambaixadora del seu patrimoni al món.