- La consellera Tània Verge ha visitat dos projectes de prevenció de les violències a la comarca de la Conca de Barberà.
- El Departament ha impulsat el Pla nacional de prevenció de les violències masclistes, un pla pioner i sense precedents que s'està desplegant per tot Catalunya.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat avui la comarca de la Conca de Barberà, on ha anunciat el finançament que el Departament destina a les polítiques de prevenció de les violències masclistes al territori. “La millor política contra les violències masclistes és la que s’avança i evita que es produeixin, i aquesta política s’ha de fer a cada poble i a cada ciutat”, ha compartit Verge, que ha assegurat que “aquest és l’esperit del primer Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes que estem desplegant”. El pla conté 222 mesures i suposa una inversió de 43 milions d’euros, amb un focus molt important en la prevenció comunitària.
En el marc d’aquest Pla nacional de prevenció de les violències masclistes, el Departament d’Igualtat i Feminismes finança amb gairebé 700.000 euros (680.347,84€) els projectes i accions de prevenció de les violències masclistes a la demarcació de Tarragona. Pel que fa a la vegueria del Camp de Tarragona, que inclou les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès, Priorat i Conca de Barberà, la inversió supera els 260 mil euros (261.611,1€). Aquest finançament prové d’un nou programa de subvencions dotat amb 7,3 milions d’euros per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal i comarcal, i al qual s’han presentat més de 200 municipis en aquesta primera edició.
Projectes de prevenció de les violències masclistes a la Conca de Barberà
La consellera Verge ha visitat dos projectes de prevenció de les violències masclistes de la Conca de Barberà: els Grups Lila de l’Institut Martí l’Humà, que forma alumnes per ser referents en temes d’igualtat i violències masclistes dins del centre educatiu, i el projecte Coeduquem la Conca de Barberà a l'etapa d'educació infantil, que es du a terme amb la participació de famílies, professorat, alumnat i tots els agents de la comunitat educativa del territori.
Verge ha afirmat que “són projectes que van a l’arrel de les violències masclistes per provocar un canvi social i cultural profund, i ho fan amb la implicació de tota la societat i de tots els sectors”. “Tots dos exemplifiquen molt bé l’aposta del Govern per la prevenció de les violències masclistes que estem fent des del Govern conjuntament amb els municipis de tot el país”, ha conclòs Verge.
La consellera d’Igualtat i Feminismes també ha fet una visita institucional als ajuntaments de Vimbodí i Poblet i a l'Ajuntament de Montblanc. A la tarda, la consellera s’ha trobat amb un grup de dones de la Conca de Barberà, amb qui ha compartit les polítiques del Departament d’Igualtat i Feminismes.
Durant la visita, han acompanyat a la consellera Àngel Xifré, delegat territorial del Govern a Tarragona, Anna Chillida, nova directora general de l'Alumnat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i Johny Audi, director dels serveis territorials a Tarragona del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
El Pla nacional de prevenció de les violències masclistes
Per primera vegada Catalunya compta amb un Pla nacional de prevenció de les violències masclistes, un pla pioner i sense precedents que es pot consultar aquí.
És una estratègia de país que suposa un punt d’inflexió en la manera d’abordar aquestes violències i que busca implicar tota la societat. Es concreta en 222 accions que permetran arribar a tots els col·lectius de la societat i generar canvis en tots els espais: els espais culturals, el món de l’esport, els centres de treball, el transport públic, els centres educatius i l’àmbit digital, entre d’altres.
Algunes accions destacades són la creació d’una Xarxa Lila de país per prevenir les violències masclistes integrada per comerços, mercats, transports, espais veïnals, culturals i esportius. A més, s’impulsaran punts liles arreu del territori, es crearà un botó lila als transports públics i s’estendrà el sistema de parades a demanda dels autobusos. També es crearà una xarxa de referents de prevenció arreu del territori i s’acompanyarà les famílies en la prevenció de les violències digitals.
El Pla està acompanyat del Llibre blanc de la prevenció de les violències masclistes, un document que fixa els estàndards de qualitat de totes les actuacions de prevenció perquè tot el país avanci al mateix pas en la lluita contra les violències masclistes.