1. El Mouali és experta en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i en les relacions internacionals a la Mediterrània
  2. Representarà el Govern a Tunísia, el Marroc, Algèria, Líbia i Egipte


El Govern ha aprovat nomenar Habiba El Mouali Benomar delegada del Govern al Nord d’Àfrica per un mandat de quatre anys. El Mouali ha estat seleccionada després d’haver participat en un concurs convocat pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea per cobrir aquesta plaça.

Habiba El Mouali (Larraix, 1980) és llicenciada en Filologia Àrab per la Universitat de Barcelona. Va cursar un primer màster en Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària a la Universitat Oberta de Catalunya, i un segon en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania a la Universitat de Barcelona.

Pel que fa a la seva trajectòria professional, ha estat sempre vinculada a l’àmbit social. Entre 1999 i 2023 va exercir com a tècnica en qüestions migratòries a l’Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT) de Catalunya. I entre el 2003 i el 2015, en l’àmbit de la cooperació, va desenvolupar al Marroc i a Tunísia diverses funcions a ONG com Oxfam Intermón, Medicus Mundi, l’Institut de Promoció i Suport al Desenvolupament (IPADE) i la Fundació Codespa.

Des del 2015 fins al febrer de 2023 ha estat vinculada al Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, específicament com a representant al Marroc de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), des d’on va impulsar intervencions i projectes estratègics en l’àmbit dels drets humans de les dones, de suport a la descentralització, de promoció de la bona governança i de promoció dels drets de les persones migrades. Així mateix, va acompanyar la creació del primer fons de dones de l’ACCD al Marroc i va coordinar la implementació de l’eix de cooperació del Pla Catalunya-Marroc (2015-2018).

Des del mateix febrer de 2023, després de la seva posició com a representant de l’ACCD al Marroc, va exercir de consellera resident d’un projecte d’agermanament europeu per donar suport a l’enfortiment de la governança i al desplegament d'iniciatives innovadores per a la inclusió dels joves al Marroc, una posició ubicada al ministeri de Joventut, Cultura i Comunicació del regne del Marroc, a Rabat.

El Mouali domina el català, castellà, àrab, francès i anglès.

Ple desplegament institucional a la Mediterrània

La Delegació que encapçalarà Habiba El Mouali va canviar de nom el juliol de 2023, de Delegació del Govern a Tunísia a Delegació del Govern al Nord d’Àfrica. Amb seu a Tunis, l’àmbit d’actuació de la Delegació cobreix tota la riba sud del Mediterrani: Tunísia, el Marroc, Algèria, Líbia i Egipte. A la riba nord, la Mediterrània queda coberta amb les delegacions de França, Itàlia i la del Sud-est d’Europa.