Cultura

Mural de Tàpies

El Departament de Cultura acull l'obra 'Trespeus (lava)' d'Antoni Tàpies

query_builder   23 gener 2024 14:11

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura acull l'obra 'Trespeus (lava)' d'Antoni Tàpies

  1. Instal·lada al pati interior d’entrada del Palau Marc, ha estat cedida temporalment per la Fundació Antoni Tàpies amb l’objectiu de donar visibilitat i el màxim relleu a la celebració del centenari del naixement de l’artista


Mural de Tàpies{"name":"2024/01/23/14/10/54d81e8b-a6cf-4a03-8fad-81f73e6f5493.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":3434172}

El Departament de Cultura acollirà fins el mes de juliol l’obra ‘Trespeus (lava)’ d'Antoni Tàpies al pati interior que dona entrada al Palau Marc. La instal·lació de l’obra, que s’emmarca en les actuacions de transformació i remodelació del pati interior i de la sala d’actes a l’entrada al Palau Marc, vol donar visibilitat i el màxim relleu a la celebració de l’Any Tàpies i alhora transformar l’espai d’entrada a l’edifici per tal d’oferir una imatge més acollidora i inclusiva als visitants i treballadors del Departament de Cultura.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat avui l’obra acompanyada del president de la Fundació Tàpies, Ferran Rodés, i de la directora de la Fundació, Imma Prieto, a més del secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz.

L’obra ‘Trespeus (lava)’, de l’any 1985, ha estat cedida temporalment per la Fundació Antoni Tàpies després d’estudiar l’espai i les possibilitats de conservació, vigilància i visibilitat que ofereix el pati interior del Palau Marc. La conservadora de la Fundació Antoni Tàpies, Núria Homs, ha liderat el procés de tria de l’obra, d’esmalt sobre lava i amb unes mides de 250 per 350 cm. La peça està formada per 35 rajoles de 50 x 50 x 2,5 cm. Cadascuna d’elles porta un sistema de subjecció al revers. Cada rajola pesa aproximadament 12 kg, de manera que l’obra instal·lada pesa uns 420 kg. Donades les dimensions i les característiques de l’obra, i després d’estudiar conjuntament l’espai, l’escultor i especialista en monuments urbans i col·laborador d’Antoni Tàpies, Pere Casanovas, ha construït un mur temporal per acollir-la.

Des dels inicis de la seva carrera artística a la dècada de 1940, Antoni Tàpies va estar interessat a explorar les propietats expressives dels materials. Aquest interès el va portar a treballar amb diferents tècniques i matèries amb la finalitat d’obtenir unes obres de superfícies riques en textures. Tàpies va començar a fer ceràmica el 1981, al taller del ceramista Hans Spinner a Grasse, a la Provença francesa, on va fer diverses obres, algunes de gran format, com és el cas de Trespeus, on se segueixen trobant les imatges pròpies de l’univers tapià. Per a l’artista, el treball amb la ceràmica no anava lligat al modelatge d’objectes ni a la decoració pictòrica, sinó que li interessaven les característiques del material i la inscripció sobre la superfície, que deixava del mateix color natural, al qual eventualment podia afegir el negre, el gris o el blanc.

L’Any Tàpies, amb què se celebra el centenari del naixement d’Antoni Tàpies (1923-2012), està impulsat conjuntament pel Departament de Cultura, la Fundació Antoni Tàpies, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Cultura. Se celebrarà fins al 13 de desembre del 2024 i forma part de les celebracions oficials de commemoracions institucionals del Govern de la Generalitat de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia