Justícia, Drets i Memòria

.

Un volum inèdit, publicat pel Memorial Democràtic, recull la vida i l'obra dels tres grans autors de la literatura sobre camps de concentració nazis

query_builder   23 gener 2024 19:20

event_note Nota de premsa

Un volum inèdit, publicat pel Memorial Democràtic, recull la vida i l'obra dels tres grans autors de la literatura sobre camps de concentració nazis

  1. Es tracta d’una obra col·lectiva que uneix estudis sobre Primo Levi, Jorge Semprún i Joaquim Amat-Piniella
  2. L’acte de presentació ha estat el tret de sortida a tota una setmana d’homenatges en record del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra el 27 de gener

El Memorial Democràtic ha publicat Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada, un llibre que, per primera vegada, reuneix estudis sobre la vida i l’obra de tres dels principals representants de la literatura testimonial al voltant dels camps nazis: Primo Levi i Jorge Semprún com a grans referents internacionals, i Joaquim Amat-Piniella, menys conegut fins al moment, però també d’un gran valor literari i testimonial.

L’acte de presentació ha tingut lloc aquesta tarda a la seu del Memorial Democràtic. El director de la institució, Jordi Font Agulló, ha assenyalat el valor inestimable de la publicació, en tant que “és una oportunitat per internacionalitzar la figura de Joaquim Amat-Piniella”. En aquesta mateixa línia, ha afegit que “és necessari posar en valor l’obra d’Amat-Piniella que, igual que Levi i Semprún, és un autor imprescindible en un moment que la banalització del feixisme està a l’ordre del dia”.

L’origen del llibre es remunta al simpòsium homònim que va celebrar-se a Barcelona i a Manresa el novembre de 2022, i que va aconseguir reunir els especialistes i acadèmics més destacats sobre els tres autors. Arran d’aquestes trobades, va sorgir el volum, de la mà de Sara J. Brenneis, doctora en Llengua i Literatura Hispànica per la Universitat de Califòrnia (Berkeley) i catedràtica a l’Amherst College (Massachusetts); Soledad Fox Maura, doctora en Literatura Comparada per la City University of New York i catedràtica d’Espanyol i Literatura Comparada al Williams College; Philippe Mesnard, catedràtic de Literatura Comparada de la Universitat Blaise Pascal, Clermond-Ferrand; David Serrano Blanquer, doctor en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Joan Maria Thomàs, catedràtic en Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili, coordinador del volum.

D’acord amb els autors, la voluntat de la publicació no només ha estat recopilar el llegat històric de Primo Levi, Jorge Semprún i Joaquim Amat-Piniella, sinó també aportar una visió general de la resta d’obres literàries i memorialistes escrites per altres supervivents. Així ho ha assegurat Sara J. Brenneis, que ha participat en la presentació d’avui.

Brenneis ha explicat com “aquí tenim un cànon potent d’autores i autors que estan publicant sobre les seves experiències i memòries de la deportació als camps de concentració”. En aquest sentit, també ha assegurat que “val la pena llegir llibres de memòria perquè són de deportats que volien contar la seva història i tenien la fortalesa de poder recordar”.

Finalment, Joan Maria Thomàs, l’editor del llibre, ha recordat “que el llibre està escrit en tres llengües per assegurar la seva difusió per tot el món”. També ha aprofitat per “agrair als quatre autors per la seva col·laboració i especialment al director i als tècnics del Memorial ”.

Com la resta dels llibres publicats pel Memorial Democràtic, Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada té distribució comercial i es pot adquirir a la llibreria en línia de la Generalitat, a la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat i a les llibreries habituals.

Amb aquest acte, el Memorial Democràtic dona el tret de sortida a tota una setmana d’homenatges en record del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra el 27 de gener de cada any.

3  

Imatges

.

. 1276448

.

. 885080

.

. 328184

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia