1. El titular de Recerca i Universitats ha assistit a la cloenda del 50è aniversari de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària
  2. Durant la visita a Lleida, el conseller també s'ha reunit amb els equips dels centres de recerca CERCA Agrotecnio i IRB Lleida
50è aniversari de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària {"name":"2024/01/25/17/22/b9914310-c01f-423a-9b82-3cad8f87c015.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":377552}


El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha reivindicat l'aportació de la recerca i dels estudis universitaris que es fan a Lleida, principalment en l'àmbit agroalimentari i de la biomedicina, en el mapa i en la indústria del coneixement de Catalunya. “El mapa territorial dels centres de recerca i les universitats de Catalunya expressa la voluntat de deixar clar que Catalunya és un país molt divers, amb molts territoris, accents, sensibilitats, paisatges; i tot això es tradueix en un mapa del coneixement que és un valor en si mateix”, ha subratllat.

El conseller Nadal ha fet aquestes declaracions en l'acte de cloenda del 50è aniversari de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària (ETSEAFiV) de la Universitat de Lleida (UdL), en el qual ha participat dins del marc de la jornada de treball avui a la capital del Segrià, on també ha visitat el centre de recerca en agrotecnologia Agrotecnio i l'Institut de Recerca Biomèdica - IRB Lleida, on ha estat acompanyat pel rector de la UdL, Jaume Puy i Llorens, i la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés i Saura.

El conseller de Recerca i Universitats ha destacat la projecció internacional de la recerca que es fa des del territori i amb el territori. Concretament, el conseller Nadal ha posat en valor “el pes i l’accent en el món agroalimentari i forestal des de Lleida, amb projecció a tot el món, és la resposta adequada als problemes que tenim, i és el lligam entre territori, indústria, activitat econòmica, agricultura, ramaderia, projectes del Pirineu, ramaderia, sostenibilitat hídrica, estalvi energètic; tot lliga en un esquema de treball que fa que els centres de recerca i les universitats tinguin un pes i un accent en aquesta implantació territorial, que fa que les arrels en el territori siguin molt sòlides”.

50 anys de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària

En l'acte de cloenda del 50è aniversari de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària (ETSEAFiV), el conseller Nadal ha posat l'escola de la UdL com a exemple del mapa del coneixement català gràcies “als àmbits en què treballa, el seu arrelament en el territori, el nivell d’especialització, la recerca que s'hi fa, la implicació amb el teixit empresarial, la projecció internacional, i la captació de recursos”.

També el rector de la UdL, Jaume Puy i Llorens, ha reconegut l'aportació de l’ETSEAFiV en el sector agroalimentari, "l'èxit del sector agroalimentari català, un sector punter, netament exportador i que genera al voltant del 20% del PIB català, és difícil d'entendre sense la contribució de l'escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària" que és "una història d'èxit, alhora que un repte i una oportunitat per què aquest singular campus de la UdL segueixi liderant la transformació intel·ligent del sector". 

Després de 50 anys d’activitat, actualment l'ETSEAFiV compta amb 10.700 titulats, 1400 alumnes, 18 de grups de recerca consolidats i imparteix 4 graus, 2 dobles graus, 7 màsters i 2 màsters europeus. Segons el seu director, Jordi Graell i Sarle, les noves titulacions s’han orientat a ampliar la formació especialitzada en àmbits que complementen l’agrícola i agronòmic, com el forestal i de conservació de la natura, biotecnologia, tecnologia dels aliments i producció animal i veterinària.

Visites a Agrotecnio i IRB Lleida

Al mateix campus universitari, el conseller Nadal ha visitat Agrotecnio, on ha mantingut una reunió de treball encapçalada pel director del centre, José Antonio Bonet, durant la qual se l'ha informat de les línies de recerca que han rebut finançament europeu, com són els treballs liderats per l'investigador ICREA Paul Christou, que durant els últims anys ha estudiat l'organització de gens forasters en plantes com el blat de moro o l'arròs, i el seu impacte sobre els nivells i l’estabilitat de l’expressió dels transgènics. Les aplicacions d’aquest treball van des de la producció de vacunes i anticossos fins al disseny de plantes amb més valor nutritiu per als països en desenvolupament, que podrien ajudar a bloquejar malalties com la sida.

Agrotecnio és un centre CERCA d'excel·lència internacional que desenvolupa recerca traslacional d'alt impacte en ciències agronòmiques i mediambientals, ciències animals i ciències dels aliments; tenint en compte el concepte “d’una sola salut”, un plantejament integrat i unificador per a equilibrar i optimitzar la salut de les persones, els animals i el medi ambient. El centre està dividit en 15 grups de recerca, integrats per personal investigador de la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i ICREA.

Per acabar la jornada, el titular de Recerca i Universitats ha mantingut una reunió de treball amb l'equip de l'IRB Lleida i el seu director, Diego Arango del Corro. L'IRB Lleida està integrat per 37 grups de recerca que cobreixen tots els aspectes principals de la investigació biomèdica, amb un focus especial en les àrees de càncer; malalties cròniques, cirurgia i cures; epidemiologia, malalties infeccioses i salut pública; neurociències; i nutrició, metabolisme i estrès cel·lular.

3  

Imatges

50è aniversari de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària

50è aniversari de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària 79440

El conseller de Recerca i Universitats ha visitat el centre de recerca en agrotecnologia Agrotecnio

El conseller de Recerca i Universitats ha visitat el centre de recerca en agrotecnologia Agrotecnio 171319

El conseller Nadal ha visitat l'Institut de Recerca Biomèdica - IRB Lleida

El conseller Nadal ha visitat l'Institut de Recerca Biomèdica - IRB Lleida 2866639