1. El departament d’Acció Exterior i Unió Europea i el de Cultura han organitzat una jornada a la Fundació Joan Miró per presentar la mostra al cos diplomàtic establert a Catalunya
  2. El Catalan Culture Day és una iniciativa del programa de relacions amb el cos consular per donar a conèixer les principals iniciatives culturals del país
EXT{"name":"2024/01/29/19/09/47eb79a1-5b44-4d3d-9e86-94ed0b8e31a9.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":358510}

El cos consular acreditat a Catalunya ha visitat avui l’exposició “Miró-Picasso a la Fundació Joan Miró de Barcelona en una sortida organitzada pels departaments d’Acció Exterior i Unió Europea i de Cultura.

La jornada, encapçalada per les conselleres Meritxell Serret i Aleu i Natàlia Garriga i Ibáñez, forma part de la segona edició del Catalan Culture Day, un programa adreçat als representants diplomàtics establerts a Catalunya perquè coneguin de primera mà iniciatives culturals de primer ordre arreu de Catalunya, així com espais i equipaments de referència.

La consellera Serret ha obert la seva intervenció explicant que “el programa de relacions amb el cos consular és una aposta estratègica del Govern per forjar relacions de benefici mutu, ser útils a la ciutadania i crear noves oportunitats”.

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha destacat el valor del programa a l’hora d’“identificar noves línies de col·laboració i d’incentivar l’intercanvi de coneixement i bones pràctiques a múltiples nivells”.

I ha afegit que el Govern és la “referència” per connectar el cos consular “amb els actors rellevants del país en els àmbits acadèmic i científic, de la ciència i la innovació, la salut, el medi ambient, l’energia, la cultura o l’educació”.

Segons Serret, acostar al cos consular diverses iniciatives d’èxit “reforça l’acció exterior del Govern i impulsa el desenvolupament de nous projectes”. Finalment, ha recordat que Barcelona és la quarta ciutat del món amb més representació consular, després de Hong Kong, Nova York i Hamburg, i que les 21 delegacions del Govern a l’exterior ja donen cobertura a 72 països.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha posat en relleu la “base vital i artística” que Catalunya va suposar per als dos pintors: “És el país on tots dos es van formar i es van inspirar artísticament”. Garriga ha recordat l’estada de Picasso a Horta de Sant Joan: “Sempre va tenir a la ment Catalunya i sempre va estimar el nostre país, la seva gent i la seva capital, Barcelona”. Pel que fa a Joan Miró, la consellera ha remarcat que “Mont-roig formarà sempre part dels seus paisatges emocionals”.

La titular de Cultura s’ha adreçat al cos consular i ha celebrat “que avui pugueu gaudir d’aquest magnífic diàleg entre Miró i Picasso, en què veiem els dos artistes frec a frec, entenem la importància de tots dos per a Barcelona i per a Catalunya”.

Garriga ha agraït als cònsols la seva complicitat i els ha encoratjat a fer de transmissors de tota “la riquesa” de la cultura catalana. “La cultura com a pont, la cultura com a llar, la cultura com a font d’inspiració... Que tota aquesta riquesa la feu arribar als vostres països i a la vostra ciutadania”, ha reblat.

Una amistat amb arrels a Barcelona que va transformar l’art del segle xx

“Miró-Picasso” és un projecte conjunt de la Fundació Joan Miró i del Museu Picasso de Barcelona. A través de 250 obres provinents de museus i col·leccions d’arreu del món, i repartides en sis eixos cronològics i temàtics entre els dos espais, mostra les complicitats artístiques i personals entre els dos artistes.

L’exposició s’emmarca en la Celebració Picasso 1973-2023, que inclou més de 50 exposicions i esdeveniments a Europa i als Estats Units amb motiu del 50è aniversari de la mort del pintor malagueny.

La presidenta i el director de la Fundació Joan Miró, Sara Puig i Alsina i Marko Daniel, respectivament, i el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, han donat la benvinguda institucional als cònsols i els han acompanyat durant la visita guiada que els han ofert les quatre comissàries de la mostra: Teresa Montaner, Sònia Villegas, Margarida Cortadella i Elena Llorens.

Un programa d’èxit i amb recorregut

Durant el 2023, el cos consular va fer diverses visites arreu de Catalunya, com la Vall de l’Hidrogen, a Tarragona; les instal·lacions del port de Barcelona que acolliran la 37a edició de la Copa Amèrica de vela; la planta de regasificació d’Enagás, també al port de Barcelona, l’acte “Dones en relacions internacionals” a la Universitat de Barcelona, i una ruta sobre la Guerra Civil i el patrimoni diplomàtic al Maresme. Anteriorment, en l’àmbit cultural, també es van organitzar visites al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Palau de la Música Catalana.