Un estudi d’ACCIÓ xifra en 4.000 les empreses que es dediquen a l’àmbit audiovisual a Catalunya, un 8,3% més respecte l’any passat, responsables de més de 37.000 llocs de treball
El conseller d’Empresa i Treball ho ha anunciat aquest dimarts en la inauguració del pavelló de Catalunya a l’Integrated Systems Europe (ISE), el congrés més important d’Europa del sector audiovisual, que se celebra aquesta setmana a Barcelona
Segons l’informe, Catalunya és la desena regió del món que ha captat més projectes d’inversió estrangera del sector audiovisual
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dimarts que el sector audiovisual català ha crescut un 6,9% aquest 2023. És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- elaborat en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya publicat amb motiu de la celebració de l’Integrated Systems Europe (ISE), el congrés més important del món del sector audiovisual que se celebra aquesta setmana a Fira de Barcelona.
Segons el document, que pots consultar en aquest enllaç, el sector audiovisual català està format per 4.000 empreses (un 8,3% més respecte el 2022) amb una facturació agregada de 7.566 milions d’euros (un 6,9% més). Pel que fa als llocs de treball, l’informe conclou que aquest sector a Catalunya està format actualment per més de 37.000 professionals, un 14,1% més que l’any anterior. La gran majoria d’empreses són pimes (98,6% del total) i un 4,3% són filials d’empreses estrangeres.
El titular d’Empresa i Treball ha afirmat que “el saló ajuda a consolidar la visió internacional de Catalunya i Barcelona com un hub del sector tecnològic”. En aquest sentit, el conseller Torrent ha destacat que “l’ISE és un trampolí important per la projecció del país i per generar noves oportunitats de negoci per les empreses catalanes, per enfortir l’ecosistema audiovisual local i per posar-lo en contacte amb empreses i inversors estrangers”. Roger Torrent ha posat en valor “l’aposta del Govern per promoure un sector potent, fort, en creixement i ple de talent propi”.
Per la seva part, el director general de l’Integrated Systems Europe, Mike Blackman, ha destacat el “suport i l’aposta del Govern i d’ACCIÓ per tenir un ecosistema empresarial que encoratja al creixement del sector i a l’arribada de noves empreses”. Blackman ha assegurat que “Catalunya és un exemple de creativitat i d’innovació, i això ajuda l’ISE a créixer i arrelar-se al territori”.
Per volum de negoci, destaquen en primer lloc les empreses catalanes que es dediquen al desenvolupament i producció audiovisual (productores de cinema i televisió, videojocs, experiències immersives, serveis de producció i postproducció i platós), amb el 48,3% de la facturació de tot el sector i el 40,5% del nombre d’empreses. A continuació destaquen les especialitzades en publicitat i comunicació (que generen el 41,6% del volum de negoci del sector i el 53% del nombre d’empreses) i les que es dediquen a la distribució, ràdios i televisions (que representen el 10,1% de la facturació i el 6,2% d’empreses del sector).
Els actius de Catalunya
En l’àmbit del posicionament internacional, l’estudi elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya -entitat que agrupa 185 de les principals empreses i institucions de la indústria audiovisual catalana- subratlla que Catalunya ha atret 73 projectes d’inversió estrangera en l’últim quinquenni (2019-2023), un 12,3% més que el període anterior (2014-2018). Aquests projectes han suposat una inversió de 460 milions d’euros (un 55,9% més) i la creació de 4.329 nous llocs de treball directes (un 33,6% més). De fet, Catalunya és la desena regió a escala internacional en nombre de projectes d’inversió estrangera del sector audiovisual i la cinquena a la Unió Europea.
Per països, els Estats Units, el Regne Unit, França, Suècia i Alemanya són els cinc territoris que més han invertit els darrers cinc anys a Catalunya. Segons l’informe, es valora especialment la capacitat per atraure i captar talent qualificat, l’existència d’un clúster sectorial de referència, la proximitat al mercat i als consumidors, així com l’ecosistema tecnològic i innovador existent.
L’informe destaca actius de Catalunya en aquest sector com la celebració de l’ISE, el congrés més important del món d’aquest àmbit, la presència de centres tecnològics i de recerca especialitzats en l’audiovisual com el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra, el CVC, i2CAT o Eurecat, així com infraestructures com el Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, el Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, el centre Roca Umbert de Granollers i el TecnoCampus de Mataró.
El document també subratlla el talent -actualment hi ha més de 12.000 persones matriculades en màsters i graus relacionats amb el sector- i que Catalunya s’ha consolidat com un dels hubs de startups més desenvolupats d’Europa. De fet actualment ja hi ha 235 startups del sector audiovisual, un 85% més que el 2018.
Participació catalana al congrés
Aquest 2024, 80 empreses i entitats catalanes participaran amb estand l’ISE. Segons càlculs d’ACCIÓ, es tracta d’un 10% més que l’edició anterior, una xifra que situa Catalunya com el 5è territori amb més companyies i entitats que participen al congrés. Del total d’empreses catalanes, 30 estaran ubicades al pavelló de la Generalitat de Catalunya, organitzat per ACCIÓ i l’ICEC, un espai de 652 m2 de superfície. A banda, en el marc del congrés, ACCIÓ també impulsarà l’Open Innovation Challenge, un conjunt de trobades entre empreses i startups per impulsar la innovació oberta amb la participació de companyies com com LG, 3CAT, Kave Home, Lavinia o AirParfum-Puig.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
- Facebook @acciocat
- Linkedin ACCIÓ
- Youtube ACCIÓ