President

El president Aragonès s'ha reunit amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni (Fotografia: Arnau Carbonell)

President Aragonès: "Avui Catalunya torna a ser present a la Comissió Europea i, per tant, els interessos dels ciutadans del país estan ben defensats"

query_builder   30 gener 2024 13:39

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Avui Catalunya torna a ser present a la Comissió Europea i, per tant, els interessos dels ciutadans del país estan ben defensats"

  1. El cap de l’Executiu ha iniciat el seu viatge institucional a Brussel·les amb una reunió amb el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, per parlar sobre el repartiment dels fons europeus i els objectius de dèficit
El president Aragonès s'ha reunit amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni (Fotografia: Arnau Carbonell)
El president Aragonès s'ha reunit amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni (Fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/01/30/13/21/4df9d763-0b3b-4c97-9386-c293c7093c79.jpg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":83117}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí des de Brussel·les que el viatge institucional d’avui i demà a la capital europea suposarà “la recuperació plena de la relació entre la Generalitat de Catalunya i la Comissió Europea”. Una recuperació que el president ha destacat que es va iniciar amb la seva presidència, i que, amb les quatre trobades que mantindrà aquests dies, s’hauran fet un total de “14 reunions d'alt nivell” amb deu membres diferents de la CE: deu comissaris, vicepresidents i la mateixa presidenta. “Avui Catalunya torna a estar present a la Comissió Europea i, per tant, els interessos dels ciutadans del país estan ben defensats”, ha remarcat Aragonès.

La primera de les quatre reunions amb comissaris europeus que el president mantindrà durant aquests dos dies de viatge institucional ha estat amb el responsable d’Economia, Paolo Gentiloni. En la trobada, en què també hi ha participat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, el Govern ha expressat “la voluntat i el compromís de Catalunya de participar plenament en la governança econòmica europea”.

Tal com ha explicat Aragonès en l’atenció posterior als mitjans de comunicació, han traslladat al comissari Gentiloni la necessitat de tenir veu i vot en qüestions com els fons Next Generation o la reducció del dèficit i el deute públic.

El president Aragonès i la consellera Mas durant la reunió (Fotografia: Arnau Carbonell)
El president Aragonès i la consellera Mas durant la reunió amb el comissari d'Economia; Paolo Gentiloni (Fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/01/30/13/01/77d61697-033b-441f-9672-e2a34ae11c04.jpg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":"87776"}

Pel que fa als fons Next Generation, el cap de l’Executiu ha destacat que, quan es tracta de convocatòries “on es posa en valor la capacitat, el talent i les possibilitats de Catalunya, tenim bons resultats”. Però que quan hi ha decisions polítiques enmig, “ens trobem amb una recentralització dels fons que no ajuda que es puguin desenvolupar plenament”. Per aquest motiu, ha reiterat que “Catalunya està plenament compromesa amb els objectius d'autonomia estratègica europea” i que s’estan impulsant iniciatives en l'àmbit dels semiconductors, de les energies renovables o de la computació quàntica, entre d'altres.

La consellera d’Economia i Hisenda, per la seva banda, ha lamentat que una “oportunitat històrica” com els Next Generation s'estigui gestionant a Espanya de forma “100% centralitzada”, a diferència del que ha passat en altres territoris europeus. El resultat d’aquesta centralització és que “han quedat desertes” el 72% de les grans convocatòries per a la indústria a Espanya. “Reindustrialitzar Europa i recuperar autonomia estratègica és una qüestió molt rellevant”, ha advertit Mas Guix. La consellera ha recordat que la Generalitat ha proposat a l’Estat que els diners de les convocatòries desertes els gestionin directament les autonomies. En el cas de Catalunya, on està acreditat que existeix un gran coneixement del sector que facilitaria el desplegament dels Next Generation, això suposaria la gestió des de la Generalitat d’“uns 1.800 milions d’euros”.

El president Aragonès i la consellera Mas en declaracions a la premsa, després de la reunió amb el comissari d'Economia; Paolo Gentiloni (Fotografia: Arnau Carbonell)
El president Aragonès i la consellera Mas en declaracions a la premsa, després de la reunió amb el comissari d'Economia; Paolo Gentiloni (Fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/01/30/13/14/c2aa458b-bcf6-4c46-9b34-479877a015aa.jpg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":137843}

Amb relació al paper de governs com el de Catalunya en el repartiment dels objectius de dèficit, el president ha demanat al comissari que “es tinguin en compte les competències que té Catalunya a l’hora d’atribuir les regles fiscals”, perquè el país “ha de tenir fons suficients per a implantar-les”. “És absolutament imprescindible que es tingui en compte aquesta governança multinivell”, ha remarcat.

Mas Guix ha expressat també la necessitat de repartir els objectius de dèficit públic d’una altra manera a com es fa a Espanya. L’Estat s’ha quedat per a si mateix 2,9 dels 3 punts percentuals de dèficit autoritzats per la Comissió Europea, i això malgrat que, en el cas de Catalunya, “la Generalitat realitza el 32% de la depesa pública”, ha dit Mas Guix. Una despesa que ha qualificat de “molt important” perquè afecta àrees vitals com la sanitat, l’educació o la recerca, entre d’altres. El repartiment d’aquestes regles fiscals, ha reclamat la consellera, “ha de ser raonablement proporcional a la despesa de cada administració”.

Aquest mateix dimarts el president seguirà les reunions amb comissaris europeus. A les 14.15 hores, acompanyat per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, es trobarà amb la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Democràcia i Demografia, Dubravka Šuica i, a les 15.00 hores, es reunirà amb la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira. Dimecres serà el torn del vicepresident executiu de la Comissió i responsable del Pacte Verd Europeu, Relacions Interinstitucionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič.

4  

Imatges

Fotografia del president Aragonès i la consellera Mas a la reunió amb el comissari d'Economia

Fotografia del president Aragonès i la consellera Mas a la reunió amb el comissari d'Economia 3651425

El president Aragonès, la consellera Mas i el viceconseller Sabrià a la seva arribada a la Comissió Europea

El president Aragonès, la consellera Mas i el viceconseller Sabrià a la seva arribada a la Comissió Europea 3709124

El president Aragonès i la consellera Mas en declaracions a la premsa, després de la reunió amb el comissari d'Economia.

El president Aragonès i la consellera Mas en declaracions a la premsa, després de la reunió amb el comissari d'Economia. 3346556

El president saluda el comissari

El president saluda el comissari 3498246

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia