Empresa i Treball

Premi Restaura al mestre artesà Aleix Alvarez Vall del Taller Avall

La Generalitat reconeix l'Ajuntament de Montblanc amb el Premi Prestigia i el mestre artesà reusenc Aleix Alvarez Vall amb el Premi Restaura

query_builder   31 gener 2024 10:01

event_note Nota de premsa

La Generalitat reconeix l'Ajuntament de Montblanc amb el Premi Prestigia i el mestre artesà reusenc Aleix Alvarez Vall amb el Premi Restaura

  1. El Govern també ha guardonat la mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola amb el Premi Nacional d’Artesania 2023; ha concedit el Premi al Talent Jove a Sílvia Conde Tragant; i el Premi Emprèn al torner Jordi Pladevall Arxé
  2. Amb aquests 5 guardons el Govern vol reconèixer el valor de l’artesania catalana i, alhora, contribuir a donar la màxima projecció del sector
  3. El lliurament dels premis es farà el pròxim 19 de febrer en un acte al Palau de la Generalitat, presidit pel president del Govern i el conseller d’Empresa i Treball

La Generalitat de Catalunya, per mitjà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, ha reconegut amb el Premi Prestigia 2023 l’Ajuntament de Montblanc, per la seva trajectòria de 20 anys en la promoció i difusió de la ceràmica artística, a través del festival internacional Terrània, que ha esdevingut un referent al país. Així mateix, ha concedit el Premi Restaura al mestre artesà Aleix Alvarez Vall del Taller Avall, situat a Reus, per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni de la culturapopular del país, especialment pel que fa a la imatgeria festiva i religiosa.

D’altra banda, també enguany ha reconegut amb el Premi Nacional d’Artesania 2023 la tasca de formació, recerca i innovació en la fabricació de paper artesà, i la trajectòria al capdavant del Museu Molí Paperer de Capellades de la mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola. Així mateix, ha concedit el Premi al Talent Jove a la dissenyadora Sílvia Conde Tragant; i el Premi Emprèn al torner Jordi Pladevall Arxé de La Torneria.

Amb aquests 5 guardons el Govern vol reconèixer correspondre a la vàlua i rellevància que té l’artesania dins la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement de la feina del sector. El Premi Nacional d’Artesania està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l’exposició de l’obra al Centre d’Artesania Catalunya. El Premi Emprèn està dotat amb 2.500 euros; i el Premi al Talent Jove, a més d’una dotació de 500 euros, rebrà una sessió d’acompanyament per desenvolupar el projecte guanyador.

El lliurament dels guardons es farà el dilluns 19 de febrer a les 17.00 hores, en un acte, al Palau de la Generalitat, que estarà presidit pel president del Govern, Pere Aragonès i Garcia, i pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. En l’acte també es lliuraran els Diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2023 (adjuntem document dels 12 guardonats amb els Diplomes).

Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2023

Premi Nacional d’Artesania: Victòria Rabal Merola, per la seva extensa labor de formació, investigació i innovació en la fabricació de paper artesà, portant-lo a un estadi més enllà de la tradició amb la creació de nous formats, colors i textures; per la seva llarga trajectòria al capdavant de la direcció del Museu Molí Paperer de Capellades, convertint-lo en un referent en el sector artesà, i pel seu llegat artístic. Rabal és mestra artesana paperera, membre fundadora de l’International Association of Papermakers and Artists (IAPMA), i també ha estat presidenta de l’Associació d’Artistes i Artesans de l’entitat FAD. Foment de les Arts i del Disseny. Ha col·laborat en diferents projectes creant papers especials per Casa Cacao (Germans Roca), Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Misui (Unión Suiza), per a l’Abadia de Montserrat, la Sagrada Família, o per artistes de renom com Jaume Plensa o Miquel Barceló. En l’àmbit de la investigació ha participat en recerques i en el desenvolupament de nous papers apostant per l’economia circular i la impressió 3D. En la vessant formativa, ha impartit tallers sobre paper fet a mà a Catalunya i arreu. Així mateix, en la vessant artística, la seva obra s’ha mostrat en galeries, museus, fundacions i fires d’art, nacionals i internacionals.

Premi al Talent Jove: Sílvia Conde Tragant, pel seu projecte “JOIANA, de la tija al pètal”, un treball intergeneracional de joies per als cabells. Es tracta d’un projecte de fi de grau, realitzat en col·laboració amb TOUS, que a través de la joieria vol materialitzar la connexió entre les àvies i les netes i el traspàs de sabers entre generacions de dones. La joia, com a objecte, simbolitza un recorregut vital que pot ser heretat i sobreviure en el temps. JOIANA és una col·lecció de set joies dissenyades per als cabells o com a amulets, partint del símbol d’una flor.

Premi Emprèn: Jordi Pladevall Arxé de l’empresa La Torneria, per l’adaptació de l’empresa de 3a generació de torners a les necessitats actuals del mercat, mitjançant la recerca, el disseny, el desenvolupament de nous productes, la formació i una acurada estratègia de mercat. L'any 1957 Jordi Pladevall Mir va fundar La Torneria a Torelló i després de tres generacions, l’empresa segueixen innovant amb el disseny i manufactura de complements per la il·luminació, interiorisme i decoració. A banda, de treballar en la restauració de patrimoni, també ofereix formacions per tal de promoure i transmetre els valors i coneixements de l’ofici de torner arreu del territori. A més, ha llançat la seva pròpia marca local i línia comercial d’eines de tall i accessoris d’afilat per a professionals de la fusta i aficionats al torn.

Premi Prestigia: Ajuntament de Montblanc, per la seva trajectòria de 20 anys en la promoció i difusió de la ceràmica artística, mitjançant Terrània, Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, que ha esdevingut un referent al país. Terrània va néixer el 2003 i fruït del treball conjunt entre els ceramistes de la Conca de Barberà i el consistori de Montblanc, l’esdeveniment s’ha consolidat a nivell internacional. El nivell tècnic dels ceramistes participants, la qualitat de les exposicions, la varietat de les demostracions i dels tallers i la innovació en les activitats paral·leles, han fet que Terrània hagi esdevingut un referent a Catalunya i arreu.

Premi Restaura: Aleix Alvarez Vall del Taller Avall, per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni de la cultura popular del país, especialment pel que fa a la imatgeria festiva i religiosa, donant a conèixer aquesta professió i contribuint a la preservació i restauració de les figures. El Taller Avall situat a Reus, és pioner a nivell nacional en implementar la restauració professional titulada per preservar el patrimoni etnològic.

__

@ccamcat | @empresacat | @treballcat

Instagram: @artesaniacat

Facebook CCAM: https://www.facebook.com/ccamcat/3  

Imatges

Premi Restaura al mestre artesà Aleix Alvarez Vall del Taller Avall

Premi Restaura al mestre artesà Aleix Alvarez Vall del Taller Avall 1530087

Premi Prestigia 2023 a l'Ajuntament de Montblanc per Terrània

Premi Prestigia 2023 a l'Ajuntament de Montblanc per Terrània 1347508

Victòria Rabal Merola, Premi Nacional d'Artesania

Victòria Rabal Merola, Premi Nacional d'Artesania 1390648

1  

Fitxers adjunts

Informació Diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2023

Informació Diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2023
PDF | 147311

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia