Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic aplega prop de 200 estudiants d'arreu de Catalunya per honorar la memòria de les víctimes de l'Holocaust

query_builder   31 gener 2024 13:26

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic aplega prop de 200 estudiants d'arreu de Catalunya per honorar la memòria de les víctimes de l'Holocaust

  1. L’alumnat de 23 centres educatius ha participat avui a la inauguració del mural La fragilitat de la llibertat a Flix (Ribera d’Ebre)
  2. Es tracta de la culminació d’un projecte educatiu que, impulsat pel Memorial Democràtic, el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Flix, pretén sensibilitzar el jovent en matèria de memòria democràtica i drets humans
  3. “Heu de fer vostra la lluita per la defensa dels valors democràtics”, ha afirmat el director del Memorial, Jordi Font Agulló, als estudiants

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust (27 de gener), prop de 200 estudiants de més d’una vintena de centres de secundària s’han reunit avui a Flix per honorar les víctimes d’aquella barbàrie. La trobada ha estat la culminació del projecte “La fragilitat de la llibertat” que, impulsat conjuntament pel Memorial Democràtic, el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Flix, va néixer amb l’objectiu de sensibilitzar i educar l’alumnat en matèria de memòria democràtica i drets humans.

En aquest sentit, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, s’ha adreçat als estudiants presents: “Heu de fer vostra la lluita per la defensa dels valors democràtics, i no permetre que es banalitzi el feixisme, se’l blanquegi o es tergiversi la nostra història”. Així mateix, ha defensat la idea que “els instituts i les escoles de Catalunya són i han de ser centres de democràcia”, atès que “educació i democràcia són un binomi inseparable”, ha afegit.

En el marc del projecte, els alumnes han fet una doble tasca d’aprenentatge: d’una banda, han treballat diferents biografies de persones o grups que es van rebel·lar contra la ideologia nazi i els totalitarismes del moment; de l’altra, han elaborat una peça artística vinculada a les respectives biografies, com ara collages, dibuixos o muntatges audiovisuals.

A partir d’aquestes aportacions teòriques i creatives, l’artista Roc Blackblock ha creat un mural que, sota el mateix títol de La fragilitat de la llibertat, s’ha inaugurat en acabar l’acte d’homenatge amb els estudiants i professors presents. Amb el resultat final del mural es realitzarà un pòster disponible per a tots els centres educatius, amb la voluntat d’esdevenir un recurs pedagògic que permeti als centres reflexionar i aprofundir sobre la temàtica de l’Holocaust els propers cursos.

Els centres participants han estat el Col·legi Mare de Déu de la Mercè (Sant Feliu de Llobregat), l’Institut Les Planes (Santa Bàrbara); l’Institut Roquetes (Roquetes); l’Institut Lluís Vives (Barcelona); l’Institut Escola Arts (Barcelona); l’Institut Mercè Rodoreda (l’Hospitalet de Llobregat); l’Institut Sòl de Riu (Alcanar); l’Institut Escola Mare de Déu del Portal (Batea); l’Institut Martí l’Humà (Montblanc); l’Institut Escola Lloret de Mar (Lloret de Mar); el Col·legi Escolàpies Sant Martí (Barcelona); l’Institut Els Alfacs (la Ràpita); l’Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat); l’Institut Terra Alta (Gandesa); l’Institut Dertosa (Tortosa); l’Institut Vicenç Plantada (Mollet del Vallès); l’Institut de Flix (Flix); l’Institut Josep Brugulat (Banyoles); l’Institut Ramon Berenguer IV (Amposta); l’Institut de Tremp (Tremp); el Col·legi Sant Andreu (Badalona); l’Institut Montserrat Roig (Terrassa), i l’Institut de Vilablareix (Vilablareix).

Aquest projecte forma part de la formació continuada adreçada a estudiants i docents que impulsa la institució del Memorial Democràtic, amb el ferm compromís d’educar els alumnes perquè aquests tinguin ple coneixement de la història recent i esdevinguin constructors d’una societat crítica, respectuosa, pluralista i amb bona convivència.


7  

Imatges

Mural "La fragilitat de la llibertat". Fotografia de Fer Alcalá.

Mural "La fragilitat de la llibertat". Fotografia de Fer Alcalá. 1195068

Fotografia amb els estudiants.

Fotografia amb els estudiants. 2858064

Mural "La fragilitat de la llibertat".

Mural "La fragilitat de la llibertat". 3030119

El director del Memorial Democràtic durant l'acte.

El director del Memorial Democràtic durant l'acte. 3588211

Estudiant durant l'acte.

Estudiant durant l'acte. 2801779

Mural "La fragilitat de la llibertat". Fotografia de Fer Alcalá.

Mural "La fragilitat de la llibertat". Fotografia de Fer Alcalá. 919346

Mural "La fragilitat de la llibertat". Fotografia de Fer Alcalá.

Mural "La fragilitat de la llibertat". Fotografia de Fer Alcalá. 930841

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia