- El web de Protecció Civil de la Generalitat recull les recomanacions de seguretat per a les festes de carnestoltes en format vídeo, infografies, imatges i text
- L’objectiu d’aquestes recomanacions és minimitzar els riscos que hi poden haver en esdeveniments amb una gran concurrència de gent, majoritàriament infants i joves
- Els consells es divideixen en recomanacions a tenir en compte abans i durant la celebració; consells en el transport públic; recomanacions per a organitzadors i participants de cavalcades i rues; i finalment què fer en cas d’emergència
- Com cada any, Protecció Civil participarà en el dispositiu preventiu del carnaval de Sitges diumenge i dimarts, i es posarà en Prealerta el Pla PROCICAT per la coincidència de rues arreu del territori
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recull en una pàgina web els principals consells de seguretat per a les festes i rues de carnestoltes per aquest 2024. L’objectiu d’aquestes recomanacions és minimitzar els riscos que hi poden haver en esdeveniments amb una elevada concurrència de gent, majoritàriament infants i joves, evitar accidents i saber com actuar si es produeix una emergència en l’activitat.
Els consells es divideixen en recomanacions a tenir en compte abans i durant la celebració; consells en el transport públic; recomanacions per a organitzadors i participants de cavalcades i rues; i finalment què fer en cas d’emergència. Aquestes recomanacions es poden trobar en català, castellà, anglès i occità a l’enllaç interior.gencat.cat/carnestoltes
Com a principals advertiments per evitar accidents destaquen: a l’arribada a un espai de concentració de persones localitzar les possibles vies d’evacuació; seguir sempre les recomanacions del personal de seguretat; no pujar mai a baranes, reixes o altres elements inestables; posar als infants una polsera identificativa o targeta visible amb el nom i telèfon de contacte per si es perden; i travessar carrers i vies ferroviàries només pels passos habilitats.
Les recomanacions també recorden que en cas d’emergència és imprescindible actuar amb calma sense córrer ni empènyer, per evitar situacions perilloses, i dirigir-se cap a les sortides del recorregut pels llocs indicats sense intentar tornar enrere i sense aturar-se fins a sortir de l’espai de la rua.
Les rues amb més afluència de persones han de disposar d’un pla d’emergència elaborat pels organitzadors i homologat pels òrgans de protecció civil municipals o de la Generalitat segons el nombre d’assistents previst (a partir de 20.000 pel nivell de la Generalitat i més de 10.000 pel nivell local). Aquests plans recullen els serveis d’autoprotecció que disposa l’activitat per evitar accidents i per actuar en cas d’emergència (equips de detecció i alarma davant emergències, d’extinció d’incendis, de primers auxilis i d’evacuació, entre d’altres), així com les mesures que cal aplicar en cada cas. Per garantir que el pla sigui efectiu cal seguir sempre les indicacions dels serveis de l’organització.
Els consells de seguretat s’han editat en diferents suports, com text, vídeo, infografies i gif, per així augmentar la seva difusió a través de les diferents xarxes socials d’@emergenciescat i de tots els municipis o entitats que vulguin fer-ne també difusió.
Dispositius i plans d’emergències de les rues de carnestoltes 2024
Enguany, els municipis dels quals consta que s’ha elaborat el Pla d’Autoprotecció (PAU) del carnestoltes 2024 i s’ha presentat per homologació dels òrgans de protecció civil són: Castell – Platja d’Aro, Llançà, Lloret de Mar, Olot, Palamós, Pineda de Mar, Santa Coloma de Gramenet, Sitges i Solsona. També s’ha elaborat en el cas de la festa de carnestoltes del Poble Espanyol a Barcelona.
En l'àmbit operatiu, la DGPC posarà en Prealerta els propers dies el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per la coincidència de rues de carnestoltes a diverses ciutats i pobles catalans, i per la gran afluència de públic que s’hi espera.
A més, personal de l'Operativa Territorial de Protecció Civil estarà present els pròxims diumenge i dimarts al Centre de Coordinació Operativa (CECOR) pel carnaval de Sitges, que es fa a les dependències de la Policia Local de Sitges.
Concretament, a la rua de la Disbauxa del diumenge 11 de febrer a les 19:30 hores es preveu l’assistència d’unes 66.500 persones; i a la de l’Extermini de dimarts 13 de febrer, unes 40.000 persones.
Al CECOR, els diferents cossos d’emergències vetllaran per un bon desenvolupament de les diferents rues, especialment les més concorregudes. Des d’aquí també es coordinarà el desplegament preventiu dels diferents serveis d’emergències amb l’objectiu de millorar la resposta operativa en cas d’emergència. Aquest CECOR preveu la coordinació amb el Centre Receptor d’Alarmes del pla d’autoprotecció del carnaval i, per tant, també amb els serveis d’autoprotecció propis de l’activitat.
A molts municipis catalans on se celebra el carnestoltes, els tècnics i voluntariat de protecció civil municipal també treballen en la preparació de la seguretat d’aquests dispositius i en el seguiment de les activitats des de l’àmbit municipal en el marc de les competències locals de protecció civil.
Consells de Protecció Civil per a les festes de carnestoltes
Abans i durant la celebració
- Abans d’anar-hi informa't bé dels llocs per on passarà la rua.
- Informa't a l’arribada d'on hi ha els serveis preventius sanitaris.
- Tingues localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació dels recorreguts.
- Fes atenció a les indicacions del personal de seguretat.
- Porta aigua i ves hidratant-te.
- Travessa carrers, vies ferroviàries i carrils només pels passos habilitats.
- En desfilades i cavalcades, si llancen caramels, no baixis a recollir-los a la calçada mentre passen les carrosses.
- No pugis a baranes, reixes o altres elements inestables que puguin ser perillosos.
- En concentracions massives a l'exterior, si tens la sensació d'estar atrapat o sense sortida possible, busca una ubicació alternativa on puguis trobar una via d'evacuació.
- Si vas amb infants, porta'ls a coll o de la mà. Estigues pendent de la gent gran i de les persones amb impediments.
- Porta la documentació a sobre. En el cas dels infants, gent gran i persones amb discapacitats psíquiques, prepara una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i fes que la portin en un lloc visible per si es perden.
- Si vas acompanyat o en grup, acordeu prèviament un punt de referència on trobar-vos en cas que us separeu o us perdeu.
- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandona el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblidis els objectes personals.
Consells i recomanacions en el transport públic
- Tingues molta cura a les andanes de les estacions quan hi hagi molta gent i mantingues la calma a les cues d'accés.
- Segueix en tot moment les indicacions del personal de servei de l’estació. Estigues atent a la megafonia.
- Repartiu-vos al llarg de tota l’andana perquè hi hagi més fluïdesa i deixa baixar les persones del vagó abans de pujar.
- No t'aturis davant els accessos per evitar aglomeracions.
- No intentis entrar o sortir del vagó després del senyal acústic de tancament de portes.
- No travessis les vies, cal utilitzar els passos habilitats. No t'asseguis a les andanes, utilitza les àrees de descans habilitades.
- Està totalment prohibit llençar petards, bengales o objectes a l’estació, a les vies i a dins els vagons.
- No es pot entrar a l’estació amb begudes alcohòliques, llaunes ni ampolles de vidre.
- En el cas que necessitis ajuda, comunica-ho a informació o al personal de l’estació o truca al 112.
- Els aparells d’emergència del tren s’han d’utilitzar només i exclusivament per a aquesta necessitat.
Recomanacions per a participants de cavalcades i rues
- Recordeu la importància de conèixer el recorregut, les vies d’evacuació, les zones de més aglomeració i els consells d’autoprotecció dels plans d’autoprotecció.
- No manipuleu cap tipus d’element elèctric si no disposeu de l'autorització corresponent.
- Disposeu d’extintors ubicats en llocs de fàcil accés per poder apagar qualsevol conat d’incendi.
- Tingueu clares les possibles vies de sortida del vehicle i del recorregut.
- Eviteu sobrecarregar les instal·lacions elèctriques.
- Deixeu prou espai entre comparsa i comparsa per evitar accidents i interaccions en cas d’incendi.
- Seguiu les indicacions del vostre responsable de grup i adreceu-vos-hi en cas de dubte.
- Si conduïu algun dels vehicles de la rua, no prengueu begudes alcohòliques i porteu l'aigua en ampolles de plàstic.
- No deixeu materials accessibles al públic que puguin suposar un perill per a la seva integritat física (per exemple, pirotècnia, elements amb flama, etc.).
- Si les carrosses o disfresses són de materials combustibles o fàcilment inflamables, recordeu de no utilitzar cap element amb flama o guspires a prop.
- No llanceu pirotècnia ni elements amb flama o guspires cap al públic, ja que també poden dur disfresses combustibles o inflamables.
- A les carrosses, hi ha d’anar personal que sàpiga com funciona el generador —com s’apaga— i també utilitzar extintors.
- Està totalment prohibit carregar combustible amb els generadors en marxa.
- El combustible s’ha de portar en dipòsits homologats i cal deixar-lo en zones ventilades, lluny de focus de calor.
- La instal·lació elèctrica de les carrosses ha de ser adequada i ha de disposar de butlletí d’instal·lador o certificat d’idoneïtat.
- Tots els vehicles han de disposar de la ITV i de l’assegurança corresponents.
- Compliu totes les mesures de seguretat, a fi de minimitzar la possibilitat d’accidents.
- Col·laboreu amb l’ajuntament en la difusió dels consells per a la població.
En cas d’emergència
- Si necessites atenció sanitària, demana-la als punts d’assistència corresponents (cal estar alerta als llocs i motius que poden provocar accidents i col·laborar, en la mesura que es pugui, per procurar no resultar afectats).
- Davant de qualsevol situació d’emergència personal o col·lectiva, mantingues la calma, truca al 112 i avisa els serveis d’emergència.
- No utilitzis el mòbil per fer trucades ni enviar fotos o vídeos personals a les zones amb molta concentració de persones, per impedir el col·lapse de les línies telefòniques i facilitar així la comunicació amb els serveis d’emergència.
- Dirigeix-te a les sortides pels llocs indicats i sense aturar-te. En cap cas no tornis enrere.
- Evita cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podries provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de gent que hi ha concentrada.
- No t'aturis davant les sortides o vies d’evacuació.
- Una vegada estiguis en una zona segura, si no trobes el familiar, amic o persona coneguda, informa'n els serveis d’emergència.
A més, des de la pàgina web es pot enllaçar amb les pàgines: