Drets Socials

Imatge d'arxiu

L'avaluació de l'atenció integrada en l'entorn domiciliari, reconeguda per les Nacions Unides

query_builder   2 febrer 2024 13:26

event_note Nota de premsa

L'avaluació de l'atenció integrada en l'entorn domiciliari, reconeguda per les Nacions Unides

  1. L’ONU destaca experiències, coneixements i recursos d’arreu del món que promouen l'envelliment saludable
  2. Els Departaments de Salut i Drets Socials van impulsar l’AISS per promoure l’autonomia personal de la gent gran, augmentar-ne la qualitat de vida i reduir-ne la institucionalització

Les Nacions Unides han reconegut a la seva llista de bones pràctiques el projecte de la Generalitat que avalua l’impacte de l’atenció integrada en l’entorn domiciliari. La llista s’ha fet en el marc del Programa The UN Decade of Healthy Ageing (2021–2030).

La dècada de les Nacions Unides estableix una visió ambiciosa d'un món en el qual totes les persones poden viure una vida llarga i saludable. L'informe pretén destacar experiències i compartir coneixements i recursos que s'estan desenvolupant per donar suport a l'envelliment saludable. En aquest sentit, la llista de bones pràctiques destaca exemples d'accions que estan duent a terme per implementar la dècada de les Nacions Unides i aconseguir canvis amb i per a la gent gran.

Projecte de la Generalitat reconegut per l’ONU

L’Atenció Integrada Social i Sanitària (AISS), impulsada pels Departaments de Salut i Drets Socials, conjuntament amb els ens locals, té com a objectiu promoure l’autonomia personal de les persones grans, augmentar-ne la qualitat de vida i reduir al màxim la institucionalització. Per valorar el nivell de maduresa de l'atenció integrada, la Generalitat va posar en marxa una avaluació dels sistemes de Salut i de Serveis Socials de Catalunya de 105 Àrees Bàsiques de Serveis Socials (ABSS) i 94 Àrees Bàsiques de Salut (ABS); és a dir totes les ABSS i el 25% de les ABS que hi havia l’any 2021 a Catalunya.

L’avaluació es va estructurar en dues fases. La primera, centrada en l'anàlisi del grau de desenvolupament i ús del model d’atenció integrada social i sanitària en l'àmbit domiciliari a Catalunya, incloent-hi una avaluació amb un grau de detall més profund de les experiències d'atenció integrada. La segona fase, centrada en l'anàlisi de l'impacte de l'atenció integrada social i sanitària a l'àmbit domiciliari. Es van aplicar mètodes mixts per triangular les dades i la iniciativa també va incloure una comparació entre territoris amb més integració respecte a l'atenció convencional.

Per la Generalitat, que les Nacions Unides hagin inclòs aquest projecte en la seva llista de bones pràctiques suposa un reconeixement al treball desenvolupat, pel bon exemple que suposa en les polítiques públiques en l’àmbit de l’atenció domiciliària integrada social i sanitària i per la seva utilitat a l’hora d’exportar bones pràctiques que puguin ser aplicades en altres països.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia