- El cap de l’Executiu ha visitat la nova infraestructura d’aquesta planta, que ha suposat una inversió de 9 milions d’euros i garantirà l’aprofitament de tota l’aigua disponible amb la màxima qualitat
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha visitat aquest matí les obres de la nova infraestructura de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí. Una infraestructura que, ha dit, “és una mostra molt clara de l’esforç ingent que estem fent, i hem fet en els darrers tres anys, per combatre la sequera, tant el Govern de Catalunya com les administracions locals i les empreses operadores”.
El cap de l’Executiu ha posat en relleu que les obres de millora d’aquesta ETAP suposen “una inversió de 9 milions d’euros”, que permetran “garantir el tractament del cabal d’aigües subterrànies de Sant Joan Despí”. I ha afegit que aquesta nova infraestructura, que s’ha fet en uns 6 mesos i entrarà en funcionament dilluns vinent, aportarà “de forma immediata, més aigua a Barcelona i a diferents municipis metropolitans, un àmbit de 3 milions de persones”.
Aquesta inversió, ha explicat el president, “es complementarà amb noves actuacions encaminades a disposar d'un nou camp d'extracció i ampliació del tractament amb el d'osmosi inversa, amb el que suposa una inversió total del conjunt de les obres de més de 71 milions d'euros”.
El cap del Govern ha visitat aquesta nova infraestructura l’endemà de l’entrada en fase d’emergència del sistema Ter Llobregat, que avui ha estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat. Ha recordat que “és la pitjor sequera del darrer segle”, però ha fet una crida a la confiança i a “continuar actuant amb la màxima responsabilitat, perquè malgrat que la situació és difícil, estic convençut que ens en sortirem”. “El país està preparat per superar-la, amb planificació, amb anticipació i amb l'esforç de totes i tots”, ha reblat.
Han acompanyat el president, a més del conseller Mascort, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, i representants d’Aigües de Barcelona, l'operadora que gestiona la planta, encapçalats pel vicepresident de la companyia, Ciril Rozman.
En el context actual, marcat per l’emergència climàtica i per la pitjor sequera dels últims 100 anys, les administracions són conscients de la necessitat d’aprofitar al màxim els recursos hídrics disponibles per garantir la resiliència de l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per seguir avançant amb les obres d’emergència derivades de la Llei de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, que va aprovar el Parlament el passat mes de maig, s’estan impulsant a través d’Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, S.A., a Sant Joan Despí, quatre actuacions que contribuiran de manera decisiva a millorar la resiliència davant de situacions crítiques com l’actual i a incrementar la qualitat de l’aigua. Unes actuacions que doten d’una major robustesa al sistema de tractament de l’ETAP.
Més aigua i de més qualitat
Es tracta del nou camp d'extraccions a la potabilitzadora de Sant Joan Despí per incrementar la garantia davant d’incidències, amb una inversió de 29 milions d’euros; l’ampliació del tractament d'osmosi inversa als pous Estrella, amb una inversió de 33 milions; i les actuacions de millora i reforç de la xarxa per garantir el tractament del cabal d'aigües subterrànies de Sant Joan Despí (inversió de 9 milions) que el president ha visitat avui i que ja estan finalitzades.
Paral·lelament s’està avançant en el projecte d’ampliació del tractament d'osmosi inversa de la potabilitzadora, que permetrà incrementar la producció d’aigua osmotitzada. De moment ja està redactat el projecte bàsic.
El Govern de la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Aigües de Barcelona porten temps treballant per estendre l’ús d’aigua regenerada com a solució davant d’episodis de sequera com l’actual. Durant el 2023 s’han produït més de 80 hm3 d’aigua regenerada, més del doble que l’any 2020, abans que comencés l’episodi que estem vivint ara.
Des de principis de 2023 s’estan impulsant 1.500 litres per segon d’aigua des de l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) del Baix Llobregat fins a l’assut de Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, on s’afegeix al cabal en condició d’aigua prepotable. Vuit quilòmetres curs avall, aquesta aigua arriba al punt de captació de la planta potabilitzadora (ETAP) de Sant Joan Despí, on l’aigua torna a entrar en el procés de tractament i potabilització per enviar-la, posteriorment, a la xarxa de distribució amb total garantia.
Tractament robust de l’aigua del riu
L’aigua d’origen superficial del riu Llobregat captada actualment a la planta té una composició que fa més complex el seu tractament, ja que cada cop hi ha menys cabal d’aigua al riu, i a més, part d’aquest cabal prové del procés de regeneració d’aigua residual. En aquest context, l’aigua superficial requereix d’un tractament més robust, com la ultrafiltració i l’osmosi inversa, per poder ser potabilitzada. Fins l’actualitat, l’aigua superficial i la subterrània, provinent de l’aqüífer del Llobregat, es barrejaven a la planta i es derivaven per igual cap a la línia de tractament per ultrafiltració i osmosi inversa i cap a la línia de tractament per ozonització i carbó actiu.
Ara, la companyia ha posat en marxa una instal·lació per connectar directament l'aigua d'origen subterrani amb la línia de tractament d'ozonització i filtres de carbó actiu. Aquesta actuació permet separar totalment l'aigua d'origen superficial de la d'origen subterrani en el procés de tractament de la planta, reservant les etapes d'ultrafiltració i osmosi inversa per al tractament de l'aigua del riu, i la línia de tractament d'ozonització i filtres de carbó actiu per a l’aigua d'origen subterrani. A més, per garantir que aquesta aigua subterrània es pugui tractar als filtres de carbó de la planta sense que aquests perdin efectivitat de forma accelerada, s'ha renovat el material filtrant dels filtres de carbó.