President

El president, durant la seva intervenció a la sessió de control (fotografia: Rubén Moreno)

President Aragonès: "El Govern està plenament compromès amb la pagesia i hem fet una política decidida per ajudar el sector primari a tirar endavant"

query_builder   7 febrer 2024 12:38

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Govern està plenament compromès amb la pagesia i hem fet una política decidida per ajudar el sector primari a tirar endavant"

  1. El cap de l’Executiu i el conseller Mascort es reuniran aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb representants del sector agrari
  2. En el ple del Parlament, Pere Aragonès ha fet una crida a “la màxima responsabilitat de tothom en un moment de dificultats i reptes per al conjunt del país”
  3. El president ha expressat el seu condol als familiars i amics de les víctimes de l’edifici esfondrat ahir a Badalona i el seu agraïment als equips d’emergències que hi han treballat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat aquest matí en el ple del Parlament que “el Govern està plenament compromès amb el sector de la pagesia” i que l’Executiu ha fet una “política decidida en l’àmbit de l’agricultura”, prenent mesures i decisions “per ajudar el sector primari del país a tirar endavant”.

El president Aragonès, durant la seva intervenció en el ple (fotografia: Rubén Moreno)
El president Aragonès, durant la seva intervenció en el ple (fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2024/02/07/14/35/2fe7b13c-f0e3-4269-8c7c-00e2efde0a56.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":120997}

Entre les mesures preses, ha destacat les inversions en l’àmbit del regadiu, així com les ajudes directes davant de situacions de gelades o sequera, l’impuls del Banc de Terres o “el treball conjunt amb el sector”, a través de la Taula Agrària.

Aragonès ha lamentat que la situació que viu el sector agrari “s’arrossega des de fa molts anys” i que el “malestar és lògic”, per això ha explicat que el Govern ha atès i treballat en les principals demandes dels pagesos “amb una visió de profunda transformació del sector, a través de diferents plans estratègics acompanyats de recursos”. Precisament per escoltar les seves demandes en la jornada de mobilització que estan duent a terme, aquesta tarda, a les 16 hores, el president i el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, es reuniran al Palau amb representants del sector agrari.

Durant el ple, el president ha exigit una “revisió” dels tractats de lliure comerç entre Europa i països tercers, per tal de “defensar la pagesia catalana i també l’europea”. I, en relació al reclam de preus justos, ha afirmat que ja es va alertar en el seu moment que la llei de la cadena alimentària aprovada a nivell estatal era “insuficient” i que cal “evitar una concentració en la distribució d’aliments per part de les grans cadenes de distribució”. “Hem de treballar per canviar aquesta llei i millorar-la, si és el cas, i també tenir canals alternatius, potenciant la venda directa, donant suport a l'àmbit cooperatiu i als mercats de proximitat”, ha destacat.

Per tal d’afavorir la reclamada reducció dels tràmits burocràtics, ha anunciat que “en el primer trimestre de l'any es posarà en marxa el portal únic de relació entre el pagès, la pagesa, i l'administració de la Generalitat” per tal de recopilar tots els tràmits i permetre, així, un clar estalvi de temps.


Lluita contra la sequera

Bona part de la intervenció del president Aragonès en la sessió de control s’ha centrat en la sequera i les actuacions del Govern per combatre-la. En aquest sentit, ha remarcat que “estem treballant amb coherència”, seguint el Pla Especial de Sequera, aprovat l’any 2020, que “defineix en quin moment s’aplicaran determinades mesures”, la qual cosa “ens dona previsibilitat i capacitat d’anticipació al conjunt de sectors”.

En aquest sentit, ha explicat que, entre els anys 2022 i 202,3 “a través de les dessalinitzadores i la regeneració, s'ha generat a Catalunya l'aigua que cap en un pantà de Sau ple”. “I això ha permès dotar Catalunya de tota l'aigua que consumeix en vuit mesos, o la que consumeix la ciutat de Barcelona en dos anys i mig”, ha explicat.

També ha fet notar que aquest pla s’està duent a terme en col·laboració amb el món local i altres administracions, i ha posat l’exemple dels 120 milions d’euros de suport als ajuntaments per a la millora de la xarxa d’abastament local. Així mateix, ha destacat les ajudes al sector, com els “160 milions d’euros des de l’inici de la sequera”. Ha recordat que l’Estat n’ha destinat 350 i ha conclòs que, “a nivell d’ajudes per càpita, es demostra el compromís de la Generalitat”.

El president ha recordat que “tenim una Taula Nacional de l’Aigua, on estan presents no només els sectors productius, sinó també les entitats vinculades a l’ecologia i l’aigua”, i ha assenyalat que “serà en aquest marc que prendrem les mesures a mig i llarg termini sobre la demanda i el consum, perquè puguem garantir l’aigua a tothom sempre”.


“Absolutament indecent relacionar toros i sequera”

Davant d’aquesta situació, Pere Aragonès ha assenyalat la importància de “mirar endavant i esperar de tots la màxima responsabilitat en un moment de dificultats i de reptes per al conjunt del país”. En aquest context, el cap del Govern ha retret al portaveu del grup parlamentari del PP que no hagi “demanat disculpes en nom del seu partit per les infames paraules de la presidenta Isabel Díaz Ayuso, relacionant els toros amb la sequera”. “Crec que cap meteoròleg arreu del món troba cap relació entre les dues coses”, ha ironitzat, i ha qualificat d’“absolutament indecents” les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid.


Condol a les víctimes de l’esfondrament de Badalona

El president Aragonès ha iniciat la seva intervenció a la sessió de control expressant el seu “condol pels familiars i amics de les tres persones mortes en l'esfondrament ahir de l’edifici del carrer Canigó de Badalona” i el seu “agraïment als serveis d'emergència que han estat treballant en el rescat dels cossos i per garantir la màxima seguretat dels edificis del voltant”.


Suport a Ruben Wagensberg

El cap de l’Executiu també ha tingut unes paraules en la seva intervenció al ple per manifestar tot el seu suport al diputat Ruben Wagensberg, la seva “estima personal i valoració de la seva tasca política”, i li ha desitjat “que pugui tornar ben aviat, perquè s’alliberin totes les causes judicials que identifiquen protestes amb terrorisme”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia