1. S’han posat a licitació les obres, amb un pressupost superior als 202.000 euros i amb finançament del 68% dels fons europeus Next Generation
  2. S’implantarà una plataforma de recollida i rehidratació de fangs per a la seva estabilització, així com l’ampliació de generació de biogàs i valorització energètica de biogàs, que és l’objecte del finançament PERTE
  3. En 10 anys es preveu que el 78% de les necessitats energètiques de les depuradores es proveeixin amb energia verda

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ampliarà la línia de tractament de fang de la depuradora d’Abrera, a la comarca del Baix Llobregat, per a reduir la seva producció en origen i millorar la seva gestió posterior. Complementàriament, amb aquesta actuació s’aconsegueix incrementar la producció de biogàs per a l’autoconsum elèctric de la planta. Aquest projecte s’engloba en una iniciativa que preveu desplegar actuacions d’aquesta tipologia en nou depuradores repartides entre cinc comarques catalanes, concretament en el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, el Baix Llobregat i al Vallès Occidental i a l’Oriental. En relació amb la depuradora d’Abrera, s’ha posat a licitació el contracte per executar les obres d'ampliació de les instal·lacions de generació d'energia elèctrica a partir del biogàs, amb un pressupost superior als 202.000 euros (IVA inclòs), podent presentar ofertes fins al 9 de febrer. Es preveu que l’ajut aportat pels fons europeus Next Generation sigui de 154.380 euros, el que suposa el 68% del cost total dels treballs.

Vista aèria de la depuradora d'Abrera.
Vista aèria de la depuradora d'Abrera.
{"name":"2024/02/08/09/51/4ae6e9d7-a7a6-48d0-9d07-0b7e84efd9f6.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":185514}

Les actuacions que es duran a terme a la depuradora d’Abrera consistiran en la implantació una plataforma de recollida i rehidratació de fangs per a la seva estabilització, així com l’ampliació de la generació de biogàs i la seva valorització energètica amb microturbines. Aquesta ampliació ha rebut el finançament PERTE.

Pla d’eficiència energètica

Des de 2018, l’ACA està desplegant un pla d’eficiència energètica a les depuradores de Catalunya, que preveu una inversió de 159 milions d’euros en un termini màxim de 10 anys, per aconseguir que el 78% de l’energia per garantir el funcionament d’aquestes plantes provingui d’energies renovables i pròpies. Aquest pla s’articula en 3 eixos: l’energia fotovoltaica, la producció de biogàs i les millores en l’eficiència energètica de les depuradores.

En relació amb el primer eix, des del 2020 s’estan construint instal·lacions fotovoltaiques en les depuradores de tot Catalunya, impulsant l’aposta decisiva en la descarbonització del cicle de l’aigua, reduint les emissions de CO2 i fomentant l’autosuficiència energètica de les depuradores. A tancament 2022 s’han comptabilitzat 87 instal·lacions fotovoltaiques en operació repartides pel territori que sumen una potència instal·lada FV de 5,3 MWp.

El pla d’eficiència energètica de l’ACA també preveu la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. Les depuradores amb processos de digestions anaeròbies produeixen biocombustible (biogàs) i gràcies a la seva valorització energètica, es pot produir energia renovable per a l'autoconsum. Actualment, l’energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/a, que representa un 14% del consum del sanejament. Aquesta energia es produeix a partir de fonts pròpies d’origen renovable i comporta un estalvi en la compra d’electricitat de 4,3 milions d'euros l'any.

Dins de l’actual període de planificació (2022-2027), es preveu duplicar la producció de biogàs dels 43.600 MWh/any als 110.348 MWh/any, passant del 14% al 40%.

El tercer eix consisteix a millorar l'eficiència energètica a les instal·lacions de sanejament. S’està analitzant la informació de les millores en plantes que estan implantant l'ISO 50.001, i ajudant a les administracions actuants que tenen grans consums i encara no tenen l'ISO implantada. La millora sistemàtica i continua en eficiència energètica ofereix possibilitats de reducció de consum de l’ordre del 10-11%.

Actuacions d'aquest tipus s’emmarquen en l’Estratègia catalana del biogàs de Catalunya 2023-2030, que es marca com a fita multiplicar per 3,5 la producció actual de biogàs per arribar a les més de 150 instal·lacions l’any 2030 i reduir l’emissió de 350.000 tones de CO₂ cada any.

1  

Imatges

Foto. Vista aèria de la depuradora d'Abrera.

Foto. Vista aèria de la depuradora d'Abrera. 211233

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 246403