1. El Pla inclou tant incentius econòmics com mesures per afavorir el projecte personal i professional
  2. Un de cada 5 equips d’atenció primària de Catalunya és considerat de difícil cobertura en l’àmbit rural
  3. Els metges de medicina familiar i comunitària i els pediatres d’aquests centres rebran un increment anual d’uns 3.500 € per difícil cobertura, i els infermers, llevadors i treballadors socials, 2.000
El conseller de Salut durant l'atenció als mitjans a Flix.{"name":"2024/02/08/13/39/a76b0bbe-dacd-419e-9db3-9977247e9681.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":355433}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat avui, a Flix, el Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural a l’atenció primària. Balcells ha explicat que el Departament ha identificat que un de cada cinc equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya és de difícil cobertura d’àmbit rural. En total, 73 EAP. En aquest sentit, ha avançat que, amb l’objectiu d’atraure talent en aquests centres, el pla promourà incentius econòmics i mesures de caràcter més social per afavorir el projecte professional i personal.

“És tota una aposta, importantíssima, perquè aquests llocs de difícil cobertura rural puguin ser més atractius per als professionals” ha remarcat el conseller durant l’atenció als mitjans, i ha assenyalat que “és també un esforç per prioritzar aquests 73 equips perquè tinguin un increment, a més dels ja previstos en els convenis respectius, tant en el de l’ICS com el del SISCAT”.

El Pla preveu uns incentius econòmics que complementa el de muntanya actual. L’impacte global per Salut serà d’11,5 milions d’euros anuals. En aquest sentit, els metges i metgesses de Medicina Familiar i Comunitària i els i les pediatries d’aquests centres de difícil cobertura rebran un increment anual d’uns 3.500 € i els infermers i infermeres, llevadors i llevadores, i els i les treballadores socials, 2.000.

D’altra banda, el Pla també preveu un conjunt de mesures de caràcter més social per afavorir el projecte professional i personal. Així, en l’àmbit professional es desplegaran mesures com la de facilitar la investigació i la docència, la formació continuada, la connexió amb professionals del sistema de salut i la priorització d’interconsultes, el lideratge, i la flexibilització de la jornada, garantint el servei, entre d’altres.

I en l’àmbit personal, el Pla preveu, amb col·laboració amb les entitats municipalistes, mesures per afavorir l’habitatge, la mobilitat, l’ocupació de la unitat familiar o subvencions per a formació, entre d’altres. Per aquestes mesures, Salut establirà acords de col·laboració amb diferents entitats municipalistes.

EAP de difícil cobertura a l’àmbit rural

Pel tal d’identificar els EAP de difícil cobertura de l’àmbit rural, Salut va crear un indicador sintètic amb 6 indicadors ponderats que tenen en compte la distància de l’equip de primària a l’hospital, l’alta ruralitat, la sobrecàrrega estacional, les guàrdies, la distància al consultori local i l’envelliment de la població. Aquests indicadors permeten determinar diferents nivells de llocs de difícil cobertura, categoritzats en nivell alt, mig i baix.

Es tracta d’un mètode robust, que permet actualitzar-se periòdicament i discriminar adequadament els llocs de difícil cobertura estructural. Aquest indicador sintètic és el que ha permès identificar d’entre els 378 EAP de Catalunya, els 73 equips de difícil cobertura, la gran majoria de l’Institut Català de la Salut (ICS). I és que l’ICS gestiona aproximadament el 80% dels EAP del país. Concretament, l’estudi de Salut ha identificat 61 EAP de l’ICS de difícil cobertura: 36 de nivell alt i 25, de mig.

De la resta d’EAP del sistema de salut, 6 són considerats de nivell alt i, 6 més, de nivell mitjà.

Tots els EAP de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran són considerats de nivell alt de difícil cobertura, mentre que en l’anàlisi del Departament de Salut no s’ha identificat cap centre de les regions sanitàries de Barcelona ciutat, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud.

3  

Imatges

El conseller de Salut durant l'atenció als mitjans a Flix

El conseller de Salut durant l'atenció als mitjans a Flix 355433

El conseller de Salut reunit amb professionals del CAP Flix.

El conseller de Salut reunit amb professionals del CAP Flix. 517834

El conseller de Salut durant la seva visita institucional al CAP Flix.

El conseller de Salut durant la seva visita institucional al CAP Flix. 450058