· Els Valentins (el Montsià) acolliran una d’aquestes iniciatives, que inclourà subministrament als veïns, rec agrícola i mobilitat elèctrica

La directora de l'ICAEN, Marta Morera; l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura; l'alcalde del barri d'Els Valentins, Alexis Agramunt, el president de la Comunitat de Regants del Pou dels Valentins, Victor Reverté, i altres impulsors de la comunitat energètica d'Els Valentins
La directora de l'ICAEN, Marta Morera; l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura; l'alcalde del barri d'Els Valentins, Alexis Agramunt, el president de la Comunitat de Regants del Pou dels Valentins, Victor Reverté, i altres impulsors de la comunitat energètica d'Els Valentins
{"name":"2024/02/08/17/51/7ff44268-37ca-4a3d-8016-dbf76b9aba6e.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":459075}

Els departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i d’Empresa i Treball han atorgat 4,5 milions d’euros a impulsar 59 comunitats energètiques a través de la línia d’ajuts SolarCoop. La directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera, ho ha explicat en una visita a Els Valentins (el Montsià), on s’està constituint un d’aquests projectes. “Estem detectant molt d’interès arreu del territori en aquesta nova fórmula, que permet posar els ciutadans al centre del model energètic i apostar per les energies renovables al mateix temps”, ha resumit.

Les comunitats energètiques són agrupacions de ciutadans, entitats i/o empreses que s’organitzen per generar i gestionar la seva pròpia energia a partir d’una instal·lació d’energies renovables. A partir d’aquí, poden prestar més o menys serveis vinculats amb l’energia, en funció dels interessos dels seus membres. “No hi ha un únic format de comunitat energètica; són una figura que ha de ser flexible, perquè han de donar resposta a necessitats i situacions de partida que poden ser molt diferents”, ha detallat Morera.

Les 59 comunitats energètiques que obtindran l’ajut SolarCoop per a la seva constitució estan repartides per tot el país: 17 a Osona, 4 al Barcelonès, 3 a l’Urgell, 2 al Pla d’Urgell, Tarragonès, les Garrigues, el Garraf, Bages, Segrià, Ripollès, el Solsonès, el Lluçanès i l’Alt Empordà, i 1 a la Noguera, la Segarra, l’Alt Urgell, l’Alt Penedès, l’Anoia, la Selva, el Pallars Jussà, el Vallès Oriental, el Baix Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Montsià, la Ribera d’Ebre, el Moianès i el Baix Camp.

La línia SolarCoop atorga fins a 80.000 euros per a sufragar les tasques relacionades tant amb la definició del model de gestió i de funcionament de la comunitat energètica com amb el disseny i creació dels espais assemblearis, dels processos, de les línies estratègiques i de l’entorn jurídic adequat per a cada projecte. Aquestes comunitats s’han de constituir dins de cooperatives de consum, ja siguin de nova creació o ja existents, ja que encara no disposen d’una figura jurídica pròpia.

Els Valentins, una fórmula amb un ampli ventall de prestacions

Morera ha visitat el projecte de la Comunitat Energètica d’Els Valentins (Comenval), ubicat al terme municipal d’Ulldecona (Montsià). La iniciativa es crea a partir de la oportunitat d’una planta solar sobre terreny de 9 MW de potència que es vol construir al terme, i convindrà amb ella un autoconsum compartit que subministrarà electricitat al sistema de rec de la comunitat de regants Pou dels Valentins, als veïns dels Valentins i a dos punts de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics. El projecte també contempla que la instal·lació fotovoltaica es combini amb l’aprofitament agrícola del sol, ja que s’habilitaran carrers de 5,5 metres d’ample perquè s’hi pugui cultivar productes d’horta, de manera que la finca ocupada per les plaques esdevingui un regant actiu més de la comunitat.

L’ajut del SolarCoop servirà per definir jurídicament l’organització entre els veïns d’Els Valentins, i també per generar eines que facilitin l’intercanvi de coneixement entre els membres per a la reducció de les seves necessitats d’energia i per a l’organització de la comunitat. L’acord amb el productor fotovoltaic és que tots els habitants que estiguin dins dels 500 metres que limita la regulació puguin subscriure’s a la comunitat i així tinguin el dret sobre la producció elèctrica d’una o més plaques del parc per un preu mínim de 75 euros per placa (que equivaldrà a 1 MWh anual, aproximadament un 20% del consum mitjà d’una llar. En aquest sentit, l’ajut als treballs de constitució de la comunitat també hauran d’estructurar com es gestionen agrupadament les demandes individuals de cada veí.

Aposta per l’apoderament de la ciutadania i la participació

L’apoderament de les persones per tal que puguin generar, consumir i gestionar la seva pròpia energia d’origen renovable és un dels objectius de la transició que promou el Govern de Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just. Les comunitats energètiques són una de les fórmules que han de contribuir a aquesta transició, ja que són una eina fonamental per facilitar la participació activa de la ciutadania, de les petites i mitjanes empreses i de l’administració local en l’àmbit de l’energia.

El Govern ja ha aplicat diferents mesures per fomentar i incentivar les comunitats energètiques, com ara facilitar que siguin declarades d’interès territorial estratègic per tal que tinguin prioritat en la tramitació; ha simplificat la tramitació d’instal·lacions d’autoconsum sobre cobertes; i ha impulsat la creació de la Xarxa d’Oficines Comarcals per a la Transició Energètica, que entre d’altres tasques han d’identificar i assessorar iniciatives de noves comunitats energètiques. A més treballa en el llançament d’un portal que agregui totes les iniciatives i ajudi a la ciutadania a formar part d’alguna o a crear-ne de noves.