- La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha participat en una conferència internacional a Flandes sobre polítiques d’inclusió i migracions
- Verge ha presentat el pla del govern contra el racisme, un paquet de 70 mesures per transformar tots els nivells de la societat
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, participa avui i demà a la conferència internacional "The integration of Newcomers by EU member states," organitzada pel govern de Flandes a Mechelen, en el marc de la presidència belga del Consell de la UE. Verge ha traslladat durant aquestes jornades les polítiques pioneres del Govern en l’àmbit de l’antiracisme per garantir la inclusió de les persones migrades a Catalunya.
Durant el dia d’avui, la consellera Verge ha participat en un fòrum polític d’alt nivell, "Role of host societies in integration," per presentar les polítiques antiracistes del Govern per facilitar la inclusió de les persones nouvingudes, juntament amb ministres i secretaris d’estat de Noruega, Portugal, Alemanya, Estònia, el País Basc i Gal·les.
En aquesta sessió, la titular d’Igualtat i Feminismes ha destacat la importància que les polítiques d’inclusió siguin garantia dels drets humans per totes les persones i de crear societats justes. “Per això, les polítiques d’inclusió no sols han d’anar dirigides a les persones migrants, sinó també a les societats i les institucions que les implementen”, ha traslladat Verge.
Per a elaborar polítiques de inclusió exitoses, la consellera assegura que s'ha de comptar amb la participació de governs com el de Catalunya, ja que “som les institucions més properes a la ciutadania. Comptar amb nosaltres és l’única opció si realment volem dissenyar polítiques d’integració que contribueixin a construir societats més cohesionades”.
En aquest sentit, la consellera ha presentat a les jornades a Flandes el pla d’acció contra el racisme, adoptat l’any 2023 pel Govern, amb 70 mesures que involucren tots els departaments de l’executiu i amb un pressupost de 28,5 milions d’euros. Un pla que té l’objectiu “d’abordar el racisme institucional, social i estructural”, ha assegurat Tània Verge.
Les setanta mesures que incorpora el document tenen un objectiu molt clar: millorar la vida de totes les persones en igualtat de drets i oportunitats en el seu dia a dia, sense cap mena de discriminació. Garantir l’accés equitatiu a drets com la salut, l’habitatge o el treball, transformar les administracions per assegurar una actuació exemplar o treballar en la memòria i reparació del racisme sistèmic són els eixos que estructuren el pla d’acció.
“A més, aquest pla d’acció es presenta a Europa com un model per a millorar la inclusió socioeconòmica i el sentit de pertinença de les persones migrades en el marc del projecte europeu EU-Belong, del qual el Departament d’Igualtat i Feminismes, a través de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, n’és una regió membre. El projecte, d’una durada de 3 anys, està finançat pel Fons d'Asil, Migració i Integració de la Comissió Europea i està liderat per l'Assemblea de les Regions d'Europa.”
“Si no s’involucra la població receptora en la inclusió, les polítiques no seran efectives”
El racisme és la forma de discriminació que més denuncies acumula a Catalunya, i així ho va palesar la consellera Verge. Segons les dades de l’Oficina pel Tracte Igualitari i la No Discriminació, pionera a l’estat espanyol, aquesta discriminació configura el 28% de les queixes.
Justament per aquest motiu la consellera ha assenyalat que la necessitat d’involucrar a la població receptora en la inclusió perquè les polítiques siguin efectives. Concretament, ha afirmar que “les polítiques encaminades a la conscienciació de l’existència del racisme, així com les relacionades amb la memòria democràtica de les expressions actual del racisme, són un important camp d’acció per involucrar la població receptora en l’èxit de la inclusió”.
Així, la titular d’Igualtat i Feminismes ha destacat accions dutes a terme pel Govern, a través del pla, en aquest sentit, com la recopilació de dades sobre els diferents tipus de discriminacions a través d’una macro enquesta, les polítiques de memòria i reparació o l’increment de la diversitat a la televisió pública de Catalunya. Ha acompanyat la consellera Clara Serra, delegada adjunta del Govern davant la Unió Europea.
Reunions amb actors europeus i internacionals
A les jornades organitzades a Flandes han assistit representants de governs, regions, institucions europees i d’organismes internacionals. En aquest sentit, la consellera, en línia amb la recuperació plena de les relacions del Govern amb la Comissió Europea, s’ha reunit amb Adriana Sukova, directora general en funcions de la Direcció General de Treball, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea. També s’ha trobat amb Antje Grotheer, rapporteur de la comissió de Ciutadania, Governança, Institucional i Afers Exteriors del Comitè Europeu de les Regions.
A la trobada amb Sukova, la consellera li ha traslladat les polítiques antiracistes del Govern, així com programes concrets del Servei d’Ocupació de Catalunya i del Departament de Treball relacionats amb la inclusió laboral de les persones migrades. A més, també han conversat sobre la necessitat que Catalunya pugui gestionar directament els fons europeus d’àmbits on la Generalitat té competència exclusiva. També li ha traslladat la necessitat que la UE asseguri que els estats membres posin el finançament a disposició dels territoris que implementen aquestes polítiques.
D’altra banda, Verge ha compartit amb Grotheer la visió del Govern sobre el paper de les administracions més properes a la ciutadania en les polítiques d’igualtat, especialment quant a les persones migrades. També ha compartit amb la membre del Comitè de les Regions el pla d’acció contra el racisme del Govern de Catalunya.
Una conferència de dues jornades amb representants de tots els nivells de govern
Durant el dia de demà, la consellera participarà a una conferència ministerial baix el títol “Multi-level governance: the role of different governmental levels in integration policies for newcomers”. Un acte que comptarà amb la participació de ministres i representants de diferents països on Tània Verge traslladarà la necessitat que les administracions com Catalunya participi en els processos de decisió de les polítiques migratòries, com el cas del Pacte de Migracions i Asil de la Unió Europea.
Així mateix, la consellera parlarà de casos com el de les comunitats autònomes espanyoles, governs amb competències en matèria d’inclusió als quals no els hi arriba el finançament dels fons europeus destinats a aquest àmbit. També posarà com a exemple de coordinació multinivell la col·laboració de la Generalitat amb els municipis, ja que son actors claus per garantir la cohesió social.
D’altra banda, Verge es reunirà demà amb Yoshiki Takeuchi, secretari general adjunt de l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament d’Europa (OCDE) per tractar justament el paper de les regions en les polítiques d’inclusió. A més, la consellera li traslladarà el treball que està fent el Govern respecte als pressupostos amb perspectiva de gènere.