Mossos d'Esquadra

imatge 01

Disposeu d'imatges al servidor http:sftpinterior.gencat.cat

Els Mossos desarticulen un grup criminal d'abast internacional que cometia robatoris a domicilis de Catalunya

query_builder   9 febrer 2024 11:48

event_note Nota de premsa

Disposeu d'imatges al servidor http:sftpinterior.gencat.cat

Els Mossos desarticulen un grup criminal d'abast internacional que cometia robatoris a domicilis de Catalunya

· Els investigadors situen els detinguts no només a Catalunya, sinó també al País Basc, Perpinyà, París, Milà, Hamburg i Zúrich

· Es tracta d’una bateria itinerant de lladres especialitzats en cometre molts robatoris en un espai de temps molt curt


El 6 de febrer, agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra de la Comissaria de Granollers van detenir a Barcelona cinc homes d’entre 23 i 49 anys per pertànyer a un grup criminal que es dedicava a cometre robatoris a domicilis d’arreu de Catalunya.

Origen de la investigació

L’origen de la investigació es remunta al 6 de desembre de 2023, quan els investigadors de la Comissaria de Granollers van tenir coneixement d’un robatori a les Franqueses del Vallès. Dos homes van forçar l’accés d’una casa de la urbanització els Gorgs mentre un altre els esperava a fora en un vehicle preparat per fugir.

Des d’un primer moment els policies van sospitar que els lladres formaven part d’un grup criminal dedicat a cometre robatoris d’aquestes característiques. Tot i que estava correctament connectada, l’alarma no es va activar quan van entrar a la casa. Aquell primer botí que es van emportar, format per diners en metàl·lic, aparells electrònics, joies i roba, està valorat en més de 4.500 euros.

Arran de les proves que van obtenir després d’estudiar minuciosament el robatori i analitzar totes les dades de què disposaven, es va iniciar una investigació que va culminar amb la identificació i detenció de cinc membres del grup.

Funcionament del grup criminal

Els detinguts formaven part d’un grup criminal itinerant d’abast internacional, especialitzat en cometre robatoris a cases. El modus operandi era pràcticament sempre el mateix: es desplaçaven en grups de tres o quatre persones fins a urbanitzacions i, un cop allà, seleccionaven cases per entrar-hi i sostreure tots els objectes de valor que estiguessin al seu abast i que poguessin transportar i amagar fàcilment.

Per entrar a les cases buscaven l’accés més vulnerable i el forçaven. Un cop a dins remenaven totes les estances en el menor temps possible per fugir sense ser detectats. El seu grau d’especialització era elevat, ja que portaven inhibidors per inutilitzar les alarmes. Per desplaçar-se feien servir vehicles que canviaven cada quatre o cinc dies. En total se’ls relaciona amb tretze vehicles diferents que empraven per desplaçar-se fins a les urbanitzacions i cometre els robatoris.

Explotació del cas

Els investigadors van poder identificar els autors i, davant d’indicis que apuntaven que abandonarien el país de forma imminent, van decidir avançar les detencions.

Quatre membres van ser detinguts al barri de Sants-Montjuïc de Barcelona quan circulaven en un turisme el 6 de febrer. En l’escorcoll del vehicle dels detinguts es va trobar una gran quantitat d’objectes sostrets: més d’una cinquantena de joies (algunes d’or i plata), rellotges, un inhibidor de freqüència i un lingot d’or. A més, hi havia moltes peces de roba, que usaven per canviar-se regularment, per exemple, si es creuaven amb una patrulla policial.

El cinquè membre va ser detingut el mateix 6 de febrer, quan sortia del seu domicili de Barcelona. En l’escorcoll de l’habitatge es van trobar una quinzena de rellotges (alguns de luxe) i una setantena de joies (anells, collarets i polseres). També hi havia molta roba que, presumptament, provenia dels domicilis on havien entrat a robar.

Paral·lelament, amb autorització judicial, es va fer entrada i perquisició a un traster, situat a l’Hospitalet de Llobregat, que el grup criminal havia llogat per emmagatzemar-hi objectes sostrets. De nou, s’hi va fer la troballa d’una gran quantitat de joies, rellotges, monedes i bitllets de diversos països, comprovants d’enviament de diners, roba, una arma de foc i munició, i una altra arma detonadora pendent d’estudi.

La investigació s’emmarca en el pla OIKOS de prevenció de robatoris a domicilis de la Regió Policial Metropolitana Nord. Des de la seva implementació l’any 2019, els Mossos d’Esquadra han aconseguit reduir en milers de fets la quantitat de robatoris a domicilis a la regió policial, tenint en compte fins i tot l’època de la pandèmia, en què aquesta tipologia delictiva va baixar per motius evidents. OIKOS integra investigacions més acurades com el cas CARRED, serveis de patrullatge de saturació, punts estàtics de control en col·laboració amb policies locals, drons i altres serveis operatius o d’intel·ligència a l’abast del cos policial.

Amb la desarticulació d’aquest grup criminal, la Policia ha evitat una gran quantitat de robatoris arreu de Catalunya.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. S’estudia la procedència dels centenars d’objectes recuperats.



Oficina de Comunicació

Granollers, 9 de febrer de 2024

Salut pública
Seguretat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia