- La vicepresidenta del Govern s’ha reunit amb una vuitantena d’alcaldies de la vegueria de la Catalunya Central, que compta 97 municipis considerats municipis rurals, segons aquest estatut
- El Govern preveu que aquest nou marc legal s’aprovi aquest any i entri en vigor el 2025
La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, s’ha reunit amb una vuitantena d’alcaldies de la vegueria de la Catalunya Central per explicar l’Avantprojecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, un nou marc legal que el Govern preveu aprovar aquest any. Durant la trobada, la vicepresidenta ha destacat la importància d’aquest text “totalment innovador i pioner” que “suposa un punt d’inflexió en la consideració i el tracte vers els municipis reals”. A més, ha assegurat que “incidirà en els problemes reals dels municipis rurals, la seva gent, i també en la realitat territorial de Catalunya”. En paraules de la vicepresidenta “des del Govern volem garantir les condicions de vida al món rural i el desenvolupament de la ciutadania que hi viu, hi treballa i hi estudia”.
Aquest nou marc legal arriba en un moment clau per tal de fer front a la situació de despoblament que viuen algunes parts del territori. Actualment, un 75% de la població viu en un 15% del territori, mentre que el quart restant, ocupa el 85%. Una situació de desequilibri que el Govern mira de revertir a través de diverses iniciatives com l’Estatut de Municipis Rurals, una de les accions proposades en el marc de l’Agenda Rural de Catalunya. Vilagrà ha explicat que amb aquest estatut el que es pretén és “afavorir l’arrelament de les persones que viuen en aquests municipis, promoure el repoblament i garantir l’accés als recursos”. Així mateix, ha dit que “per primera vegada es posa sobre la taula la definició de Municipi Rural, un avenç fonamental perquè permetrà aplicar la norma de forma objectiva i justa”.
Després d’un període d’exposició, es preveu que durant la segona quinzena de març, el Govern l’aprovi i l’enviï al Parlament per la seva aprovació final. A partir d’aleshores, quan entri en funcionament, totes les noves regulacions que es portin a terme, hauran d’incorporar aquesta visió del món local. D’aquesta manera, es donarà resposta a la llarga reivindicació del món rural de tenir les mateixes oportunitats que el conjunt de la població de Catalunya.