- Les 42.375 operacions realitzades han permès reduir els pacients en llista d’espera
- El gerent de la Regió destaca l’esforç dels centres i professionals, que ha permès superar els nivells d’activitat d’abans de la pandèmia
Els hospitals de la Regió Sanitària Girona han incrementat notablement l’activitat quirúrgica durant el 2023, assolint una xifra rècord en el nombre d’operacions realitzades en els darrers anys. En total s’han fet 42.375 intervencions a persones en llista d’espera, un 15,5% més que el 2019, en període de prepandèmia. Si es compara amb les intervencions quirúrgiques realitzades durant el 2022, any de sortida de la pandèmia, l’increment és del 23%. Els resultats s’emmarquen en el Pla de millora d’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària impulsat pel Departament de Salut amb l’objectiu de millorar el termini de resolució del sistema sanitari.
Durant l’any passat també va augmentar un 10% els pacients nous que van entrar en llista d’espera per ser operats, situant-se en 48.469 persones, un fet atribuïble a l’increment de la capacitat diagnòstica i la resolució del sistema. Tot i que l’entrada de nous pacients ha crescut, l’esforç dels hospitals gironins i l’increment d’activitat quirúrgica ha permès tancar l’any passat amb 18.383 pacients en llista d’espera, 3.107 menys que a finals del 2022. A més, també s’ha reduït el temps d’espera per ser intervingut, que se situa en 156 dies (70 dies menys que a finals del 2022).
El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha destacat que durant el 2023 es van aconseguir “nivells històrics d’activitat quirúrgica relacionada amb les llistes d’espera, gràcies a l’esforç de tots els proveïdors de la Regió i al pla de millora de l’accessibilitat impulsat pel Departament de Salut, que ha permès recuperar tota l’activitat no urgent que havia quedat demorada per la pandèmia”.
Així mateix, el gerent ha subratllat l’esforç de “gestió de cues” per intervenir els pacients que feia més temps que esperaven per ser operats. “Ens hem posat al dia de les llistes d’espera i ho hem fet de forma ordenada, prioritzant aquelles persones que feia més temps que s’estaven esperant i amb el compliment del temps de garantia de cada procediment”, ha afegit.
Per tipologia d’intervenció quirúrgica
El temps màxim de resolució varia segons la tipologia de la intervenció: entre 45 i 60 dies per oncologia; 90 dies per operacions cardíaques i 180 dies per a les garantides (cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll). Pel que fa a la resta, la resolució ha sigut de 174 dies (d’un termini de referència de 365 dies). En cadascuna d’aquestes tipologies s’ha registrat tant un increment en l’activitat com en el nombre de pacients nous que han entrat a les llistes d’espera al llarg de l’any.
Pel que fa a les cirurgies oncològiques, s’han realitzat 2.774 intervencions, un 10% més que l’any anterior, i també han incrementat en un 11% els pacients que han entrat a la llista d’espera. Les operacions oncològiques tenen un termini màxim de resolució de 45 o 60 dies i el termini que han hagut d’esperar els pacients ha sigut substancialment inferior a aquests límits. Per a les operacions oncològiques amb temps de resolució de 45 dies, el temps d’espera per intervenir ha sigut de 16 dies de mitjana; i per les intervencions amb un temps d’espera màxim de 60 dies, l’espera s’ha situat en 29 dies.
En relació a les cataractes, les pròtesis de maluc i de genoll han tancat l’any també amb menys pacients en llista d’espera i amb més activitat realitzada. En el cas de les cataractes, l’activitat ha augmentat un 42,8% (8.076 cirurgies) i la llista d’espera s’ha escurçat un 41%. En les pròtesis de maluc, els hospitals han augmentat un 19% l’activitat (806 cirurgies) i han reduït un 31,6% les persones en espera. I pel que fa a les pròtesis de genoll, també ha crescut el nombre de cirurgies en un 45% (1.440 cirurgies) i s’ha retallat la llista d’espera en un 39%. Aquest grup d’intervencions tenen un termini màxim de resolució de 180 dies i pràcticament la totalitat dels pacients s’han intervingut dins d’aquest període.
Per últim, s’han realitzat fins a 151 procediments cardíacs a la Regió Sanitària Girona, que representen un 15,2% més que l’any anterior i a finals d’any hi havia 7 pacients en espera.
Les xifres de balanç d’activitat inclouen tots els hospitals de la xarxa pública de la regió: Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, Hospital Santa Caterina, Hospital de Figueres, Hospital de Palamós, Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Hospital de Campdevànol, Hospital Comarcal de la Selva i Hospital Sant Jaume de Calella.