·Els ajuts, que l’any passat van ser de 2 milions, es destinen a la prevenció i millora de la lluita contra les plagues i malalties dels vegetals

El Govern ha autoritzat, amb càrrec a pressupostos del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, incrementar fins als 2,6 milions els ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal per a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV). La despesa que es va destinar durant la convocatòria de 2023 va ser de 2 milions d’euros.

Les ADV constitueixen un teixit que permet mantenir un estat d'alerta i vigilància constant de plagues sobre el territori. La detecció ràpida de l'aparició de noves plagues, malalties o males herbes, o de canvis en les seves patologies o comportament, és una eina essencial per a la prevenció, contenció, i erradicació d'aquests organismes nocius per als vegetals.

La subvenció inclou les actuacions d’assessorament en Gestió integrada de plagues, la col·laboració amb les xarxes de seguiment de plagues, malalties i males herbes i la realització d’assajos, així com el suport als agricultors per tal de complimentar el Quadern integrat de l’explotació. Aquest acompanyament i assessorament dels tècnics al sector en aquesta gestió integrada de plagues és un dels objectius fixats al Pla d’acció per assolir l’ús sostenible de productes fitosanitaris a Catalunya 2022-2030.

L'objecte d’aquests ajuts, per tant, és la prestació dels serveis en matèria de sanitat vegetal adreçats a la prevenció i millora de la lluita contra les plagues i malalties dels vegetals per part dels agricultors. Les despeses subvencionables són les actuacions d'assessorament tècnic en matèria de sanitat vegetal i les adreçades a la prevenció, control, erradicació i millora de la lluita contra les plagues i malalties dels cultius. 

Xarxa agrícola

Actualment, hi ha 123 ADV que representen una superfície assessorada de 249.227 ha i 22.786 explotacions agràries, un 45,6% del total de Catalunya. Hi ha conreus com l’arròs que estan pràcticament al 100% amb ADV, i altres com la fruita i la vinya en uns percentatges que superen el 70% que, en definitiva, possibiliten aquesta gestió més sostenible de la producció agrícola.

L’ús de tècniques alternatives sostenibles, com la confusió sexual amb feromones, la captura massiva i la lluita biològica contra les plagues, ha permès eliminar el 100% dels tractaments aeris amb productes insecticides sobre els cultius d’arròs i d’oliveres de Catalunya. Les ADV, que l’any passat van celebrar el 40è aniversari, han fet possible aquesta transformació de la gestió del camp gràcies al contacte directe amb la pagesia i a la coordinació amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.