1. Consellera Garriga: “Avui celebrem que la ciutadania tindrà accés al llegat de Cambó, que és de primer nivell”
Foto{"name":"2024/02/14/11/03/f6db7e5e-ad87-492e-a74a-720e50435a51.jpeg","author":"Arnau Pasqual _Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":168405}


El fons de la Fundació Institut Cambó s’incorpora a la Biblioteca de Catalunya. Avui la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat en la presentació del fons de Francesc Cambó, de gran vàlua per al patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya, en un acte en què també han pres part la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i el president de la Fundació Institut Cambó, Francesc Guardans.

El fons, que s’incorpora a la Biblioteca de Catalunya mitjançant una donació, actualment està en procés de tractament i descripció. És d’innegable interès documental i bibliogràfic, i documenta l’obra de mecenatge i patrocini de Cambó, de reconeguda autoritat, a més d’esdeveniments històrics en els quals va jugar un paper protagonista. El fons documental consisteix principalment en l’arxiu de Francesc Cambó, que conté documents personals, correspondència, memòries, discursos, fotografies en diversos suports, alguns dibuixos, documents sonors i audiovisuals, documentació de l’editorial Alpha, monografies impreses i publicacions periòdiques de temàtica política, econòmica, literària o d’història de Catalunya, sobre la seva figura i altra documentació. Destaca l’ingrés de fitxers en suport digital que contenen còpia de gran part de la documentació lliurada i la pàgina web de la Fundació, que s’ha instal·lat dins la infraestructura tècnica de la Biblioteca de Catalunya per a la seva preservació i accés. 

“Avui celebrem que tota la ciutadania tindrà accés al llegat de Cambó, que és de primer nivell”, ha afirmat la consellera Garriga, que també ha destacat que la incorporació del fons a la Biblioteca de Catalunya respon “a la funció social del conjunt d’arxius, biblioteques i museus de Catalunya a l’hora de preservar la memòria col·lectiva del nostre país”. En aquest sentit, ha ressaltat amb aquesta incorporació es fa créixer la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya. Garriga també ha agraït “a la família i a la Fundació Institut Cambó que hagin tingut cura durant tants anys del llegat Cambó, i que ara lleguin el fons”.

La figura de Francesc Cambó i Batlle (Verges, 1876-Buenos Aires, 1947) és clau en la cultura catalana i la història de Catalunya del segle XX. Va ser un intel·lectual brillant que adquirí un paper fonamental en el mecenatge cultural i fruit de la seva obra es bastiren grans institucions culturals del país. En l’àmbit polític va fundar la Lliga Regionalista i va ser l’artífex de nombrosos projectes de progrés i de catalanisme polític. 

El seu llegat va ser gestionat per la seva filla, Helena Cambó i Mallol, juntament amb el seu marit, Ramon Guardans i Vallès. L’any 1999 van crear la Fundació Institut Cambó amb l'objectiu de difondre l’obra de Francesc Cambó i continuar duent a terme diverses iniciatives culturals promogudes pel seu antecessor. Amb aquest propòsit, la Fundació va continuar la labor de l’Editorial Alpha, un segell de prestigi creat per Francesc Cambó el 1926, i va elaborar una pàgina web per donar a conèixer la seva figura, diversos projectes i facilitar l’accés a text complet a part de l’epistolari. La Fundació Institut Cambó recollia així el llegat que havia mantingut actiu el matrimoni i la seva família fins al moment. 

L’any 2017, la Biblioteca de Catalunya va rebre en donació gran part del fons de l’Editorial Alpha, que millora el seu fons de patrimoni editorial d’acord amb la seva estratègia i política d’adquisicions. El mateix any, s’integrava en els fons de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona el fons bibliogràfic especialitzat en filologia clàssica de la Fundació. 

El contingut del fons 

Documentació de Cambó

El fons de la Fundació està format principalment per documentació personal de Francesc Cambó, entre la qual destaca la correspondència, que aplega més d’un miler de corresponsals, les memòries de Francesc Cambó, dietaris, meditacions, així com textos de discursos pronunciats durant la seva activitat política. També s’hi troba documentació sobre la seva activitat cultural, especialment sobre la col·lecció d’art Cambó. El fons conté documentació provinent d’empreses com ara Chade o Sofina, documentació de la seva època de regidor a l’Ajuntament de Barcelona, de ministre al govern d’Espanya o de diputat al Congrés, també inclou documentació relacionada amb l’homenatge i els funerals. El volum del fons és d’aproximadament uns 10 metres lineals.    

Destaca un extraordinari conjunt de documentació gràfica de més 1.700 unitats, que reuneix des de dibuixos publicats en revistes satíriques d’autors catalans, com Ricard Opisso i Gaietà Cornet, fins a fotografies en diversos suports que il·lustren l’activitat de Francesc Cambó i les primeres dècades del segle XX en l’àmbit de la política catalana. La fotografia conté principalment retrats fotogràfics de Francesc Cambó, àlbums fotogràfics de les col·leccions d’art de Ramon Guardans i de Francesc Cambó. També s’hi troben 58 estampes. 

El fons conserva més d'una trentena de documents, entre els quals 14 documents en suport sonor i 20 en suport audiovisual de diferent tipologia. També inclou un centenar de monografies, principalment de Francesc Cambó, la seva figura o l’esfera política i cultural, així com diverses publicacions periòdiques, principalment de l'àmbit cultural català. 

Quant a la documentació digital, conserva diferents suports informàtics que contenen majoritàriament còpia digital de la documentació lliurada (2 discos durs, 2 CD's i 2 USB). 

També s’ha lliurat la web institucional que s’ha instal·lat dins la infraestructura tècnica de la Biblioteca de Catalunya per a la seva conservació i accés.


Editorial Alpha

Francesc Cambó va ser creador i mecenes de l’Editorial Alpha, projecte que va excel·lir en qualitat i rigor. El 2017 ingressà gran part del fons històric de l’editorial que s’ha completat aquest any 2024. 

Editorial Alpha està orientada a la temàtica religiosa, literària, històrica i artística. Fundada l’any 1926 amb l’objectiu d’impulsar dues col·leccions (Fundació Bíblica Catalana i MonumentaCataloniae) acollí més endavant les edicions de la Fundació Bernat Metge, projecte iniciat l’any 1922 també sota el patrocini de Cambó. L'Editorial Alpha, comptà amb la col·laboració dels més eminents i reputats especialistes de cada moment, com ara Joaquim Balcells, Joan Estelrich, Josep Pijoan, Carles Riba, Josep Maria de Sagarra o Ferran Soldevila. El fons reuneix documentació generada per l’obra publicada (originals i galerades, manuscrits i mecanoscrits, documentació administrativa que recull correspondència amb col·laboradors, així com llibres de comptes, llibretes de matrícula, contractes, registres de subscriptors i altra documentació).