1. És una de les principals conclusions de l’informe ‘Tech Hubs Overview’ elaborat per la Mobile World Capital Barcelona conjuntament amb el Govern i l’Ajuntament de Barcelona i presentat aquest dimecres
  2. Aquests ‘hubs’ generen 26.400 llocs de treball (un 25% més que el 2022) i un volum de negoci que supera els 2.500 milions d’euros (un 25% més)
  3. Un 87% dels hubs tecnològics internacionals amb presència a Catalunya s’hi ha establert amb el suport d’ACCIÓ

Catalunya compta actualment amb 140 hubs tecnològics internacionals (dades 2023), un 11% més que l’any anterior. És una de les principals conclusions de l’estudi ‘Tech Hubs Overview’ elaborat per la Mobile World Capital Barcelona conjuntament amb el Govern, a través d’ACCIÓ, i l’Ajuntament de Barcelona. L’informe apunta que els centres tecnològics internacionals amb presència a Catalunya ocupen 26.407 persones, un 25% més, i que generen 2.544 milions d’euros anuals, un augment del 25% respecte de l’any anterior.

El document s’ha presentat aquest dimecres en un acte amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, el CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, la regidora de Promoció Econòmicai Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, i el director corporatiu de desenvolupament i responsable de l’àrea de talent digital de MWCapital, Jordi Arrufí.

El titular d’Empresa i Treball ha destacat l'esforç del Govern per impulsar aquest ecosistema. "El 87% d'aquests 140 centres s'han instal·lat a Catalunya amb el suport del Govern per mitjà d'ACCIÓ, una xifra que augmenta fins al 93% en el cas dels nous hubs del 2023", ha assegurat Torrent. En aquest sentit, el conseller ha apuntat que "atraure nous hubs digitals internacionals és una prioritat del Govern perquè sabem de la seva importància per generar més i millor coneixement al nostre país, connectar-lo amb el teixit empresarial local i que s'acabi traslladant a la societat". I ha afegit que, "som corresponsables d'aquest ecosistema i continuem treballant per ampliar-lo arreu del territori i amb més relació amb les tecnologies deeptech".

Expectatives de futur

Les dades de l’informe indiquen que l’impacte dels hubs seguirà creixent a un ritme accelerat els pròxims anys. La previsió és que, d’aquí al 2026, el sector compti amb més de 36.500 professionals i superi els 3.600 milions d’euros de facturació gràcies al desenvolupament de noves tecnologies amb alt valor de mercat.

En aquest sentit, l’ecosistema tech de Catalunya guanya múscul tant per l’arribada de nous hubs com pel creixement sostingut dels que ja fa temps que hi operen, els quals han mantingut un augment notable, tant en plantilla com en facturació. Concretament, la plantilla mitjana dels hubs ha passat de 168 a 203 persones en només un any.

Durant el 2023, s’han creat a Catalunya 14 nous hubs que impulsaran encara més l’ecosistema tecnològic en àmbits com la salut (AstraZeneca, Towa, Oracle Health), la mobilitat (Volkswagen, IRP Systems, Lufthansa), l’entreteniment (Sandsoft Games, Rovio, Netease), els serveis financers (LGT i Unnax), la indústria química (Arxada), la gastronomia (Sony AI) o les comunicacions (Telavox). Concretament, l’impacte d’aquests 14 hubs nous han generat més de 800 llocs de treball i tenen una previsió per al 2026 que supera els 2.400 treballadors. Aquests nous hubs se sumen als 126 que ja operaven al territori l’any 2022.

De la salut als videojocs, la indústria o l’alimentació

Enguany, el sector on més ha crescut la inversió és el de les tecnologies aplicades a la salut, que ha anat en augment d’ençà de la pandèmia. Actualment, en l’ecosistema de hubs català vora un 20% de les empreses es dediquen als videojocs. Les segueixen en nombre les companyies de programari i les dedicades a consultoria i serveis per a empreses, mentre que els sectors de maquinària industrial i d'alimentació són els que compten amb centres de majors dimensions.

Per distribució geogràfica, el 76% dels hubs tenen la seu a la ciutat de Barcelona, amb el 22@ com a barri preferit per quasi la meitat d’empreses. La resta se situen majoritàriament en municipis de l’Àrea Metropolitana (19%), mentre que un 6% es reparteixen per diferents punts del territori català. Els motius pels quals les empreses trien la ciutat comtal són la seva capacitat d’atracció de talent multidisciplinari, l’alt nivell de talent local, l’ecosistema empresarial i industrial i la seva ubicació geogràfica.

Quines tecnologies es desenvolupen a Catalunya?

Si una tecnologia ha centrat els esforços durant l’any 2023 ha estat la intel·ligència artificial generativa. L’àmbit Deep Tech guanya protagonisme, amb un 68% d’aquests centres que ja treballen en la IA però també en tecnologies com el blockchain o la robòtica.

La tipologia de productes que desenvolupen els hubs de Catalunya és molt diversa. Predominen les aplicacions (58%), seguit de les API / back-end (56%), l’arquitectura de sistemes (56%) i el front-end development (48%).

Què és un hub tecnològic internacional?

Per a l’elaboració d’aquest informe s’ha considerat com a hub tecnològic internacional les empreses de capital estranger establertes a Catalunya que es dediquen a fer recerca bàsica, innovació i prototipatge o bé desenvolupen tecnologia a Catalunya amb un abast internacional i per a clients externs.


____

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials


3  

Imatges

Presentació de l'estudi `Tech Hubs Overview' elaborat per la Mobile World Capital Barcelona conjuntament amb el Govern i l'Ajuntament de Barcelona.

Presentació de l'estudi `Tech Hubs Overview' elaborat per la Mobile World Capital Barcelona conjuntament amb el Govern i l'Ajuntament de Barcelona. 2266297

El conseller Torrent, durant la presentació de l'estudi.

El conseller Torrent, durant la presentació de l'estudi. 131589

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, el CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, el CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil. 148500