1. Després de la reunió amb el president de la Generalitat el passat 6 de febrer, aquest dimecres s’ha celebrat a Manresa la primera de les trobades de treball previstes.
  2. Han participat representants de la Plataforma Pagesa i del Departament d’Acció Climàtica amb el conseller Mascort al capdavant. A l’agenda, temes relacionats amb l’agilització administrativa, la PAC i les restriccions per sequera que afecten al sector.



El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Plataforma Pagesa han mantingut avui la primera de les reunions de treball tècnic previstes per avançar en l’anàlisi i vies d’acord per donar resposta a les seves reivindicacions. A la trobada que s’ha celebrat aquest matí a Manresa han participat representants de la Plataforma, el conseller David Mascort Subiranas, el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, i el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol.

Durant la reunió s’ha treballat en tres blocs de demandes: les relatives a ajustos del Pla Especial de Sequera per no posar en risc la viabilitat de l’activitat agrícola i ramadera, tot considerant la situació d’emergència; la simplificació i agilització de la tramitació administrativa; i les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna). Com a resultat de la reunió s’ha concertat un document de compromisos (adjunt) que marquen el full de ruta del treball més immediat que es continuarà portant a terme a través de grups de treball específic.

Durant la reunió el conseller Mascort ha entregat detalls de les mesures ja posades en marxa pel Govern per avançar en l'agilització de tràmits i en la transparència del calendari de pagaments a la pagesia. En aquest sentit, avui mateix ja s’ha publicat a la web del Departament el calendari de pagaments d’ajuts corresponents a aquest 2024.

Ahir es va anunciar que s’ajornarà la posada en marxa de qualsevol nou tràmit que depengui de la Generalitat. També s’estudiarà opcions com la implantació d’aplicacions informàtiques més intuïtives i fàcils o una major simplificació de la demanda de dades per part del Departament a l’hora de fer qualsevol tràmit.

Així mateix, el Departament també sol·licitarà al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació posposar l’aplicació del Quadern Digital d’Explotació fins al 2026, tal com preveu Europa. També es demanarà flexibilitzar l’entrada de dades perquè només calgui fer-ho un cop a l’any i només amb la informació imprescindible.

En la mateixa línia, també s’estudiaran altres propostes per fer més fàcil els controls associats a la DUN (Declaració Única Agrària) o la simplificació de tràmits per als obradors de les explotacions agrícoles i ramaderes de petit i mitjà format i escorxadors de baixa capacitat, entre altres.

Un altre dels temes que ha centrat la trobada d’avui ha estat les implicacions per a l’agricultura i la ramaderia de l’activació de l’estadi d’emergència per sequera a les conques internes. En aquest sentit, es treballarà conjuntament per poder ajustar les restriccions en el marc del Pla Especial de Sequera als llindars de viabilitat de a les explotacions agrícoles i ramaderes. S’estudiaran flexibilitzacions per aquelles explotacions que hagin realitzat millores en el reg, així com noves ajudes per fer front a les possibles pèrdues.

En el cas de la ramaderia, s’estudiarà també flexibilitzacions segons el tipus d’explotació i s’abordarà un pla de xoc per resoldre els dèficits d’aigua de les explotacions ramaderes que no tenen accés a l’aigua. En el cas de la ramaderia, s’estudiarà la flexibilització del PES per atendre les diferents tipologies d’explotacions d’engreix i no engreix.

D’altra banda, es crearà un grup de treball per abordar temes com la modernització de regadius, la incorporació d’aigua regenerades i altres temes relacionats amb la planificació hídrica.

Finalment, el Govern i Plataforma Pagesa s’han emplaçat a trobar-se el proper 27 de febrer amb altres punts sobre la taula.



1  

Fitxers adjunts

Conclusions Taula de Treball Govern-Plataforma Pagesa

Conclusions Taula de Treball Govern-Plataforma Pagesa
PDF | 218755