Agents Rurals

Moment de la inauguració del conseller d'Interior a l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

La mostra "Agents Rurals: guardians del medi natural" es podrà visitar al Port de Tarragona

query_builder   16 febrer 2024 17:02

event_note Nota de premsa

La mostra "Agents Rurals: guardians del medi natural" es podrà visitar al Port de Tarragona

El Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat de la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur Allué, i Saül Garreta Puig, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, ha inaugurat aquest matí l’exhibició de la mostra “Agents Rurals: guardians del medi natural” a Tarragona.

El Conseller d’Interior ha destacat que “cal incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals que fa 35 anys que cuiden el Medi Ambient, preserven el patrimoni i tenen cura dels espais naturals per garantir la seva integritat". Segons Joan Ignasi Elena “les competències dels Agents Rurals han incrementat de forma exponencial. Hi són en la persecució del furtivisme, la investigació dels incendis, la preservació dels boscos, a les ciutats, parcs naturals i al mar”. “Per cobrir les necessitats dels Agents Rurals del Govern estem dotant el cos de mitjans i recursos, humans i tecnològics perquè puguin fer millor la seva feina millor” ha destacat el titular d'Interior.

Inauguració exposició al Port de Tarragona{"name":"2024/02/16/16/48/a0281830-b1af-4e21-8fe8-222c090dda3c.jpg","author":"Departament Interior","type":"0","location":"0","weight":147156}


“Agents Rurals: guardians del medi natural” proposa un itinerari per la història del Cos d’Agents Rurals que porta més de 35 anys treballant per a la protecció del medi natural i la biodiversitat des de totes les comarques de Catalunya i aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa, així com els Grups de suport i els Grups especials amb què s’ha dotat el Cos per poder dur a terme actuacions altament especialitzades.

La mostra, que és de caràcter itinerant, ja ha visitat les set Àrees Regionals amb què el Cos d’Agents Rurals està organitzat. La seva exhibició a Tarragona tanca un itinerari per les ciutats de Granollers, Tremp, Manresa, Lleida, Barcelona, Amposta, Girona i Terrassa. Un cop finalitzi la seva exhibició al Port de Tarragona, la mostra continuarà itinerant a nivell comarcal i en serveis públics i recintes emblemàtics de la seguretat del nostre país.

L’acte d’inauguració ha finalitzat amb un recorregut per l’exposició comentat per Andreu Momblan Villacañas, comissari de l’exposició i cap de l´Àrea Bàsica de la Conca de Barberà del Cos d’Agents Rurals.

A Tarragona la mostra hi serà al Refugi 1 (Sala 2) del Moll de Costa del Port de Tarragona fins el dia 17 de març. L’exhibició dels prop de 24 plafons es complementa amb objectes històrics del Cos d’Agents Rurals i peces audiovisuals de divulgació. L’horari de visita és de dimarts a dissabtes de 10 a 13h i de 16 a 19h. Els diumenges i festius d’11 a 14 h.

El dissabte dia 24 de febrer a les 11.00h el comissari de l'exposició oferirà una visita guiada i seguidament a les 11.30 tindrà lloc un taller de petjades de fauna salvatge amb fang adreçat als i les més joves de la família. Posteriorment, a les 13.00h es farà un avistament d'aus en les instal·lacions del Port de Tarragona.

La mostra

La mostra fa un viatge pel gran ventall de feines que realitzen els Agents Rurals. Destaquen les feines relacionades amb la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. Una de les eines de prevenció és el Pla Alfa que és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal.

Un altre àmbit de treball dels Agents que la mostra posa de relleu és el que té a veure amb el terreny forestal i la seva gestió i la dels recursos naturals. Són feines fonamentals dels Agents Rurals en aquest àmbit: el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

A l’exposició també s’explica com els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema o com protegeixen el fons del mar; preserven espècies protegides com l’ós i el llop; lluiten contra el tràfic d’animals; combaten el furtivisme i els enverinaments; fomenten el respecte pels Espais Naturals Protegits, la flora i la fauna; lluiten contra la contaminació al medi natural; i tenen cura, entre d’altres, del patrimoni cultural que existeix a la natura fent inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

La mostra presenta els grups especialitzats del Cos. Son el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS (drons), el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna.

Al servei de la ciutadania

El Cos d’Agents Rurals atén telefònicament les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, els 365 dies de l’any. Disposa d’un equip de persones operadores atentes a qualsevol avís, amb una màxima coordinació i control sobre el terreny i amb preparació per donar una resposta immediata i eficaç a les peticions urgents d'assistència que faci qualsevol ciutadà o ciutadana a través del telèfon: 93 561 70 00.

Al llarg de l’any passat, el Cos d’Agents Rurals ha atès directament un total de 166.206 trucades procedents de tot el territori català. Això suposa que atén diàriament una mitjana de 455 trucades de persones que demanen informació sobre algun aspecte de les competències de la policia de medi ambient. Per altra banda, el 112 va rebre l’any passat 112.895 trucades que van generar 62.411 expedients de l’àmbit de les competències del Cos d’Agents Rurals.

Més informació: https://interior.gencat.cat/expoagentsrurals

2  

Imatges

Moment de la visita del conseller d'Interior a l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Moment de la visita del conseller d'Interior a l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural" 147156

Moment de la inauguració del conseller d'Interior de l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Moment de la inauguració del conseller d'Interior de l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural" 94419

Acció climàtica
Seguretat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia