Territori

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a la presentació del programa Habitar B!

El Govern aplicarà un model constructiu més inclusiu i sostenible als nous 1.700 habitatges de lloguer social de Barcelona

query_builder   15 febrer 2024 13:26

event_note Nota de premsa

El Govern aplicarà un model constructiu més inclusiu i sostenible als nous 1.700 habitatges de lloguer social de Barcelona

  1. Els pisos formen part del programa Habitar B! i es construiran amb elevats requeriments de qualitat arquitectònica i ambiental
  2. El mes d’abril es convocaran els concursos per seleccionar els equips d’arquitectes i la direcció d’obres per als 637 habitatges de la primera fase


La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a la presentació del programa Habitar B!
La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a la presentació del programa Habitar B!
{"name":"2024/02/15/13/24/f1d2ad45-380c-48b5-89f8-65031715650c.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":61376}


El Govern construirà 1.700 nous habitatges de lloguer social a Barcelona amb un model constructiu més inclusiu i sostenible. Formen part del programa Habitar B!, que ha presentat aquest matí la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, en una jornada al Palau Robert. Aquests nous habitatges socials disposaran d’espais multifuncionals oberts a la ciutadania i al barri i es construiran amb elevats requeriments de qualitat arquitectònica i ambiental. Els concursos per seleccionar els equips d’arquitectes i la direcció d’obres de la primera fase del programa es convocaran ja aquest proper mes d’abril. Corresponen a 11 promocions situades als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc, on s’aixecaran els primers 637 habitatges. Aquests pisos se sumen als diferents programes que està duent a terme el Govern de la Generalitat per incrementar el parc de lloguer social de Catalunya.

“Habitar B! és un programa específic per l’impuls d’habitatge de lloguer social a la capital de Catalunya”, ha explicat Capella, “1.700 habitatges assequibles amb una inversió de 221 millions que demostren aquest canvi de polítiques en matèria d’habitatge del Govern de la Generalitat a Barcelona”. La consellera ha remarcat que aquest programa “no seria possible sense aquests solars que s’han d’aportar: solars públics per construir futur, per construir habitatge a preus de lloguer assequible, habitatge social, cohesió, ciutat, poble, país”. I ha emfasitzat: “Avui canviem d’etapa i canviem a un nou horitzó. El compromís de la Generalitat de Catalunya amb la capital del país passa també per intensificar aquesta intervenció en la construcció d’habitatge de lloguer social”. Capella ha recordat que la tasca de l’Incasòl a Barcelona des de l’any 2008, amb la crisi econòmica i la manca de solars de cessió, s’havia centrat en el programa de remodelació de barris. Des de la seva creació, l’Incasòl ha invertit 683 milions d’euros en la construcció de 6.575 habitatges protegits a la ciutat, dels quals 3.748 corresponen al programa de remodelació de barris. Actualment l’Incasòl té un total de 2.581 habitatges de lloguer a Barcelona.

Primeres actuacions

Aquests 1.700 nous habitatges es construiran en els solars que l’Ajuntament de Barcelona cedirà en dret de superfície durant 75 anys a l’INCASÒL, que preveu invertir 221 milions en la seva construcció provinents dels recursos generats per les fiances de lloguer que gestiona. Una vegada l’Ajuntament formalitzi el dret de superfície, l’Incasòl tindrà cinc anys per executar la construcció de les promocions. Es preveu que les obres de la primera fase, amb una inversió prevista de 82,81 M€, s’iniciïn durant el primer semestre de 2026.

Finalitzada l’obra, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, juntament amb el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, establirà els criteris d’adjudicació dels pisos. Es preveu una reserva mínima del 30% del total dels habitatges destinada a joves menors de 35 anys. I si l’Ajuntament ho sol·licita, es podrà reservar també una part per a polítiques específiques d’habitatge municipals.

Cap a un nou model d’habitatge social

La presentació d’Habitar B! ha comptat amb la participació de l’arquitecta Eva Prats i Güerre, Doctora Arquitecta pel Royal Melbourne Institute of Technology, que ha explicat casos d’èxit d’aquest nou concepte d’habitatges assequibles que ara promourà la Generalitat a Barcelona i que busquen oferir una millor qualitat de vida als ciutadans. Seran edificis amb habitatges flexibles i desjerarquitzats, que s’adapten als nous models de vida de la societat, i amb espais comuns segurs, igualitaris i inclusius que inclouran un servei d’atenció al veïnat per a aconseguir comunitats veïnals robustes i saludables, a la vegada que ajudarà a garantir un bon manteniment dels espais comuns i del conjunt dels habitatges. Per donar continuïtat entre els habitatges i l’espai públic es crearan espais ens els baixos destinats a serveis comunitaris, ja sigui per part d’organitzacions socials, entitats del barri o organismes públics.

Les noves promocions situaran com a eixos principals els models de gestió energètica i l’ús racional dels recursos tant durant la construcció de la promoció com al llarg de la seva vida útil. Es preveu que els nous edificis comptin amb estratègies de reducció de l’impacte ambiental, com per exemple la utilització de materials de proximitat en la seva construcció, tot cercant solucions de disseny per assolir les zero emissions.

L’emplaçament de molts dels solars de les noves promocions ajudaran a aconseguir aquests objectius especialment en matèria d’energia, tant tèrmica com elèctrica, ja que les xarxes de calor ja existents a tant a La Marina com al Poble Nou 22@ faciliten un consum energètic eficient i reduït. Aquesta circumstancia permetrà destinar els esforços dels nous edificis a la generació elèctrica renovable destinada a ser compartida amb altres edificis, contribuint, d’aquesta manera, a la universalitat de l’energia d’origen renovable.

Des de la perspectiva de la mobilitat, les promocions reforçaran la línia de la descarbonització en un doble sentit. En primer terme es preveurà un espai segur i de fàcil accés per emmagatzemar les bicicletes d’ús quotidià dels veïns de la promoció, i en segon terme, els edificis amb menys de 50 habitatges no disposaran d’aparcament per a vehicles.


15 de febrer de 2024


1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 61376

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 366262

Habitatge
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia