1. Impulsat pel Memorial Democràtic i el Departament d’Educació, Exili, Deportació i Holocaust porta una dècada desenvolupant una tasca pedagògica exemplar, on l’alumnat n’és protagonista
  2. Les conselleres Ubasart i Simó han presidit avui l’acte de reconeixement que, celebrat a Figueres, també ha comptat amb la participació de mestres i alumnes de sis centres educatius de l’Alt Empordà


Fa deu anys, un grup de professors de diversos centres educatius de l’Alt Empordà van constituir, amb el suport del Memorial Democràtic i el Departament d’Educació, el grup de treball Exili, Deportació i Holocaust. La creació d’aquest grup responia a tres objectius compartits: sensibilitzar els estudiants en matèria de memòria democràtica, compartir eines i recursos pedagògics, i crear sinergies entre les diferents escoles i instituts de la comarca. A través de viatges formatius, commemoracions i activitats participatives, el grup ha desenvolupat des d’aleshores una tasca pedagògica exemplar que el situa com a precursor en la integració de la memòria a les aules. Actualment, aplega prop d’una vintena de professors procedents de dotze centres de secundària.

Per la dedicació i el compromís demostrat durant tots aquests anys, el Govern ha organitzat aquesta tarda un acte de reconeixement que, celebrat a Figueres, han presidit la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló.

En paraules de la consellera Ubasart, el grup Exili, Deportació i Holocaust ha esdevingut “pioner” i “un pilar essencial per a la formació d’una ciutadania crítica, lliure i fermament compromesa amb els valors democràtics”.

A més, també ha subratllat la importància d’“educar en un sistema de valors basat en la tolerància, el respecte al diferent, la promoció de la diversitat i la convivència”, atès que “ens apropa a la cultura de la pau”.

Per la seva banda, la consellera Simó ha agraïtla tasca dels docents: “Amb aquesta tasca que feu amb el vostre alumnat contribuïu a formar persones amb esperit crític, persones empoderades davant del discurs de l’odi i la discriminació”.“Un treball pedagògic més necessari que mai, en temps de populismes i fake news. En temps de mitges veritats i enemics únics”, ha afegit.

Simó ha destacat la importància del projecte, en tant que “manté viva la flama de la memòria en les noves generacions”.

En el marc de l’acte, els docents han tingut un rol protagonista, representants de sis instituts de l’Alt Empordà han explicat a les conselleres i a un públic format, majoritàriament, per membres de la comunitat educativa alguns dels projectes més representatius que han dut a terme gràcies al grup de treball. Entre aquests projectes hi destaquen, per exemple, viatges al camp de concentració de Mauthausen (Àustria); la inauguració del passeig de la Memòria a Figueres, un memorial per a les víctimes dels bombardejos a la ciutat durant la Guerra Civil espanyola, o la participació en el projecte de les llambordes stolpersteine, en homenatge a tots els deportats pel nacionalsocialisme alemany.

Formen el grup de treball de l’Alt Empordà: l’Institut de Vilafant, l’Institut Olivar Gran (Figueres), l’Institut Alexandre Deulofeu (Figueres), l’Institut Cendrassos (Figueres), l’Institut Ramon Muntaner (Figueres), l’Institut de Castelló d’Empúries, l’Institut El Pedró (L’Escala), l’Institut de Llançà, l’InstitutNarcís Monturiol (Figueres), l’Institut de la Jonquera, Institut Cap Norfeu (Roses) i Institut de Peralada.


Grups de treball del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic (DEMD)

Els grups de treball DEMD són una xarxa oberta a tots els membres de la comunitat educativa que s’estén per tot Catalunya. El Memorial Democràtic i el Departament d’Educació són els encarregats de coordinar i donar suport als grups.

Els integrants que els formen són docents i professionals especialitzats en l’àmbit de la memòria democràtica i la història del país. La voluntat és introduir al currículum educatiu l’estudi de la memòria de manera inclusiva, horitzontal i des de diferents disciplines.

Així mateix, els grups DEMD també són una oportunitat per compartir i escoltar experiències, participar en jornades i cursos de formació, aportar idees, i crear propostes i recursos per promoure el coneixement de la història contemporània a les aules.

En aquest sentit, es busca posar en valor tant la realitat històrica viscuda a cada territori com l’especial mirada que cada centre educatiu vol donar als aprenentatges. Per aconseguir-ho, s’empren diferents metodologies de treball, com la col·laboració amb entitats memorialistes properes o l’ús d’equipaments municipals.

A banda d’existir el grup DEMD general, s’han constituït diversos grups de treball especialitzats, per exemple el grup DEMD Alt Empordà, DEMD Ebre, DEMD Lleida o DEMD Sant Cugat.


Visita prèvia de les conselleres al Centre Educatiu de Justícia Juvenil Els Til·lers

Abans de l’homenatge, durant el matí les conselleres Ubasart i Simó han visitat el Centre Educatiu de Justícia Juvenil Els Til·lers, el qual acull noies i nois de 14 a 18 anys amb mesures judicials d’internament.

El Centre, ubicat a Mollet del Vallès, compta amb una Unitat Docent destinada a la formació dels i les joves internes en la Unitat de Noies i la Unitat Terapèutica. Pràcticament tots els centres educatius de justícia juvenil estan dotats amb aquestes unitats docents així com amb aules de formació ocupacional i tallers productius. Els i les joves reben els diversos ensenyaments de l’oferta educativa del Departament d’Educació: ESO, ensenyaments post-obligatoris, formació d’adults o preparació per a proves lliures. Alhora, també es contempla una oferta de formació professional per a l’ocupació i d’inserció laboral per part del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

Els centres educatius de justícia juvenil de Catalunya compten amb 25 unitats docents on treballen un total de 35 professionals del Departament d’Educació (entre docents i persones coordinadores), 16 aules de Formació Professional Ocupacional i 4 tallers productius del CIRE on treballen un total de 24 professionals del CIRE (entre tècnics de formació d’FPO, tècnics de producció i caps de formació). L’any 2023, un total de 471 joves i menors (49 noies i 422 nois) van realitzar un o més itineraris formatius durant la seva mesura judicial d’internament en centres educatius de justícia juvenil.

7  

Imatges

Consellera Ubasart.

Consellera Ubasart. 4207955

Professora explicant els projectes educatius-

Professora explicant els projectes educatius- 4982135

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló. 4967465

Públic durant l'acte.

Públic durant l'acte. 5121671

La consellera Ubasart des del faristol.

La consellera Ubasart des del faristol. 5547266

La consellera Simó des del faristol.

La consellera Simó des del faristol. 7580483

Els membres i col·laboradors del grup de treball amb les conselleres.

Els membres i col·laboradors del grup de treball amb les conselleres. 6254716