1. El Pla Japó del Govern de Catalunya 2024-2027 s’ha presentat al Palau de la Generalitat davant del Comitè Catalunya-Japó
  2. El nou Pla té l’objectiu de consolidar i ampliar les relacions institucionals, econòmiques, educatives, culturals i turístiques entre Catalunya i el país nipó
EXT
La consellera Serret i el cònsol Sato, durant la presentació del cinquè Pla Japó del Govern de Catalunya
{"name":"2024/02/16/11/58/3021b1db-f206-4fe9-a570-4b2e0e374e67.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":256572}


El Comitè Catalunya-Japó s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat amb motiu de la presentació del nou Pla Japó, el cinquè, el document que estructura, impulsa i desenvolupa les relacions entre Catalunya i el país nipó per al període 2024-2027.

La trobada ha estat presidida per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i pel cònsol general del Japó a Barcelona, Yasushi Sato, que està a punt de finalitzar la seva missió diplomàtica a la ciutat.

En la seva intervenció, la consellera Serret ha destacat que la presentació del Pla Japó 2024-2027 reflecteix l’expansió estratègica de Catalunya a l’Àsia en el marc d’una acció exterior cada cop més sòlida.

“L’acció exterior és una prioritat irrenunciable per al Govern. Hem tornat a primera línia internacional”, ha afirmat Serret. “Som al món amb una presència institucional inèdita. I amb 21 delegacions que donen cobertura a 72 països, comptem amb la xarxa més potent de representació al món d’una nació sense estat”.

Presència institucional a l’Àsia

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha explicat que un dels grans objectius del Govern era posar una primera pedra a l’Àsia, una fita doblement assolida amb la inauguració de la Delegació a Corea del Sud, amb seu a Seül, i amb la pròxima inauguració, a finals d’any, de la Delegació al Japó, amb seu a Tòquio.

En aquesta línia, “el nou Pla Japó reflecteix la potència de l’expansió catalana a l’Àsia i al món. Estreny encara més les relacions entre tots dos països i les situa al nivell més alt de la seva història”, ha exposat Serret, que ha recordat que l’acord bilateral amb la prefectura de Kyoto reforçarà encara més aquest vincle.

Segons la consellera Serret, el Pla “és una eina ambiciosa que té l’objectiu de redoblar les relacions institucionals, econòmiques, educatives, culturals i turístiques entre Catalunya i el Japó, i també dinamitzarà els interessos en innovació, salut, prevenció de desastres naturals i gestió d’emergències”.

Una relació excel·lent fruit de l’admiració i el respecte mutus

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha recordat que Catalunya i el Japó mantenen relacions institucionals des dels anys vuitanta, “sempre des del respecte i l’admiració mutus. Compartim uns lligams forts amb la terra, la identitat, la cultura i la llengua. Mirem endavant, sense oblidar d’on venim”.

I ha afegit: “Som societats resilients, amb una alta capacitat per adaptar-nos i per convertir els reptes en oportunitats. Treballem amb la vocació de ser útils a la gent, defensem els nostres valors i ens enriquim amb la diversitat”.

Vocació plural i transversal

Liderat per la Direcció General de l’Acció Exterior del Govern i de la Unió Europea i pel Consolat General del Japó a Barcelona, el Comitè Catalunya-Japó, que es reuneix anualment, és el principal instrument de seguiment, coordinació i renovació del Pla, i incorpora representants d’administracions, institucions i organismes amb un paper rellevant en les relacions amb el país nipó.

A la tretzena reunió hi han assistit la directora general de l’Acció Exterior, Anna Dotor i Casals, i la delegada del Govern al Japó, Mònica Castellà Pujadó, a més a més de representants dels departaments de Cultura, Salut, Interior, i Recerca i Universitats, i d’ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa i de l’Agència Catalana de Turisme.