La plataforma permet compartir informació de forma segura i àgil de mossos, pèrits i operadors jurídics implicats en un procés judicial

El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha estat guardonat amb el Premi Socinfo Digital Catalunya TIC, que organitza la Revista Sociedad de la Información Digital, per la candidatura del projecte “Gestió de les evidències digitals en l’Administració de justícia”, en la categoria Interoperabilitat eficient. El projecte és fruit del treball conjunt la Direcció General de Modernització de l’Administració de Justícia i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Un sistema telemàtic, integrat, interconnectat i segur

El projecte premiat, que ha estat subvencionat amb 1 MEUR dels fons europeus, permet l’intercanvi telemàtic de documents, proves i altres evidències entre el Cos de Mossos d’Esquadra, perits i operadors jurídics (parts dels processos) i els òrgans judicials. Es tracta d’un sistema d’emmagatzematge i gestió de proves digitals integrat, que permet connectar la informació amb totes les jurisdiccions: penal, civil, social i contenciosa administrativa. Gràcies a aquestes millores tecnològiques, les proves aportades en el marc d’un procediment judicial, amb independència del seu format i suport físic, es podran transformar en proves digitals i s’emmagatzemaran dins del sistema e-justicia.cat (l’expedient digital), garantint-ne la traçabilitat i la cadena de custòdia. D’altra banda, els operadors que les hagin de consultar, amb independència de la jurisdicció, ho podran fer també a través d’aquest mateix aplicatiu, que estarà protegit amb permisos d’accés i sistemes d’alertes.

45 MEUR per a les prioritats TIC del Departament

El Departament segueix compromès amb la transformació digital de l’Administració de Justícia, i els prop de 45 MEUR provinents dels fons europeus per a aquesta finalitat permetran donar-hi un impuls significatiu. Els eixos prioritaris amb què treballa la conselleria són la millora del lloc de treball (uns 14.628.000 euros), l’expedient judicial electrònic (uns 12.449.00 euros) la Seu judicial electrònica de Catalunya (uns 631.000 euros), el Registre Civil (uns 1.941.000 euros), l’intercanvi d’informació amb altres administracions, institucions i sistemes (uns 9.493.000 euros), i la intel·ligència artificial i la gestió de la dada (uns 5.112.000 euros).

A més, la recent creada Comissió per a la Digitalització de l’Administració de Justícia, fruit de l’Observatori Català de la Justícia i que compta amb representats de tots els operadors jurídics, universitats, el CTTI i la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència, serà una peça clau en l’elaboració de l’Estratègia Justícia Digital 2030, dins del Pla de Govern de la XIV legislatura. L’Estratègia té per objectiu final fer més àgil, accessible, proper, sostenible i col·laboratiu el sistema de justícia.

1  

Imatges

Premi Socinfo Digital Catalunya TIC

Premi Socinfo Digital Catalunya TIC 2357328