Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Taula de la Fusta

Acció Climàtica i el sector forestal fixen els nous reptes de futur que afecten els boscos a Catalunya

query_builder   17 febrer 2024 11:49

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica i el sector forestal fixen els nous reptes de futur que afecten els boscos a Catalunya

  1. Avui s’ha constituït formalment la Taula de la Fusta que és l’òrgan que participa en l’elaboració de la política forestal
  2. També s’ha començat a treballar en el Pla General de Política Forestal 2040 adaptat a un context de canvi climàtic
Reunió{"name":"2024/02/17/11/42/38ce4276-e0a0-4bf2-bfc2-1b12b451281a.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":181472}

“Hem augmentat el pressupost destinat als boscos en els últims tres anys, passant de 26 milions el 2021 a 41 milions el 2024 i, estem determinats a continuar potenciant el sector forestal per afrontar conjuntament els reptes i oportunitats de futur”. Així s’ha manifestat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, durant la trobada que ha mantingut aquest matí a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners (la Selva) amb representats de les principals associacions i empreses del sector forestal. En el decurs d’aquesta reunió s’ha constituït formalment la Taula de la Fusta i s’han iniciat els tràmits per elaborar el nou Pla de Política Forestal 2040.

El conseller Mascort ha explicat que la Taula de la Fusta és l’espai espai de diàleg i cogestió que ha servir per avaluar totes aquelles mesures i dissenyar conjuntament aquells aspectes que necessiten canvis. Així, aquest òrgan ha ser el punt de trobada i d’interlocució del sector forestal amb l’Administració amb reunions periòdiques que serveixen per marcar i proposar conjuntament amb tots els agents implicats línies de foment, de millora i d’experimentació en el sector forestal i en les indústries derivades.


Comença a caminar el Pla de Política Forestal 2040

Durant la reunió que ha mantingut avui amb el sector el conseller també ha explicat quins seran els tràmits, objectius i funcions del nou Pla de Política Forestal 2040. El nou Pla vetllarà per la correcta integració del conjunt de polítiques, estratègies i iniciatives que interactuen amb la gestió i conservació dels terrenys forestals. Entre altres, l’Estratègia del Patrimoni Natural i Biodiversitat 2030, l’Estratègia catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030, l’Estratègia Catalana de Bioeconomia 2021-2030, l’Agenda Rural, el Pla Estratègic per promoure l’Aprofitament Energètic de la Biomassa Forestal i Agrícola 2021-2027 o els documents en curs Pla integrat d'energia i clima de Catalunya 2024-2030 o Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya.

La gestió forestal sostenible a Catalunya esdevé una eina fonamental per a garantir la persistència i multifuncionalitat dels boscos, plantacions, terrenys forestals no arbrats i del medi natural en general. Tot això afavorint l’aprovisionament de béns i serveis ecosistèmics de forma sostenible en el temps, la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, el desenvolupament socioeconòmic del territori, la conservació de la biodiversitat i la prevenció i mitigació dels impactes dels riscos naturals i del canvi climàtic.

Amb una superfície forestal del 65%, Catalunya disposa d’una banda, una font de provisió de serveis ecosistèmics ambientals i socioeconòmics que cal potenciar i d’altra banda, cal considerar que són dinàmics i no estan exempts de riscos, especialment en un context de canvi climàtic.

2  

Imatges

Foto de grup de la la Taula de la Fusta

Foto de grup de la la Taula de la Fusta 190168

Un moment de la reunió

Un moment de la reunió 156503

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia