- Avui s’ha constituït formalment la Taula de la Fusta que és l’òrgan que participa en l’elaboració de la política forestal
- També s’ha començat a treballar en el Pla General de Política Forestal 2040 adaptat a un context de canvi climàtic

“Hem augmentat el pressupost destinat als boscos en els últims tres anys, passant de 26 milions el 2021 a 41 milions el 2024 i, estem determinats a continuar potenciant el sector forestal per afrontar conjuntament els reptes i oportunitats de futur”. Així s’ha manifestat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, durant la trobada que ha mantingut aquest matí a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners (la Selva) amb representats de les principals associacions i empreses del sector forestal. En el decurs d’aquesta reunió s’ha constituït formalment la Taula de la Fusta i s’han iniciat els tràmits per elaborar el nou Pla de Política Forestal 2040.
El conseller Mascort ha explicat que la Taula de la Fusta és l’espai espai de diàleg i cogestió que ha servir per avaluar totes aquelles mesures i dissenyar conjuntament aquells aspectes que necessiten canvis. Així, aquest òrgan ha ser el punt de trobada i d’interlocució del sector forestal amb l’Administració amb reunions periòdiques que serveixen per marcar i proposar conjuntament amb tots els agents implicats línies de foment, de millora i d’experimentació en el sector forestal i en les indústries derivades.
Comença a caminar el Pla de Política Forestal 2040
Durant la reunió que ha mantingut avui amb el sector el conseller també ha explicat quins seran els tràmits, objectius i funcions del nou Pla de Política Forestal 2040. El nou Pla vetllarà per la correcta integració del conjunt de polítiques, estratègies i iniciatives que interactuen amb la gestió i conservació dels terrenys forestals. Entre altres, l’Estratègia del Patrimoni Natural i Biodiversitat 2030, l’Estratègia catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030, l’Estratègia Catalana de Bioeconomia 2021-2030, l’Agenda Rural, el Pla Estratègic per promoure l’Aprofitament Energètic de la Biomassa Forestal i Agrícola 2021-2027 o els documents en curs Pla integrat d'energia i clima de Catalunya 2024-2030 o Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya.
La gestió forestal sostenible a Catalunya esdevé una eina fonamental per a garantir la persistència i multifuncionalitat dels boscos, plantacions, terrenys forestals no arbrats i del medi natural en general. Tot això afavorint l’aprovisionament de béns i serveis ecosistèmics de forma sostenible en el temps, la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, el desenvolupament socioeconòmic del territori, la conservació de la biodiversitat i la prevenció i mitigació dels impactes dels riscos naturals i del canvi climàtic.
Amb una superfície forestal del 65%, Catalunya disposa d’una banda, una font de provisió de serveis ecosistèmics ambientals i socioeconòmics que cal potenciar i d’altra banda, cal considerar que són dinàmics i no estan exempts de riscos, especialment en un context de canvi climàtic.