- El titular de Drets Socials ha inaugurat aquest matí a la Seu d’Urgell una nova Barnahus, que atendrà infants i adolescents víctimes de violència sexual
- Es tracta d’un dels 12 centres que el Govern ha previst activar, per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha inaugurat aquest matí a la Seu d’Urgell una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Aquest servei atendrà infants i adolescents de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies. Es tracta del quart servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Lleida i Terrassa.
Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.
L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de l’Alt Pirineu i Aran que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.
En el decurs de la visita a la Seu d’Urgell, el conseller ha fet un recorregut per les instal·lacions i n’ha conegut l’equip professional. Campuzano ha destacat que la implantació de Barnahus arreu del país és un projecte transversal i prioritari pel Govern. “Som pioners i volem ser referents al sud d’Europa”, ha dit.
Campuzano ha explicat que un dels aspectes més importants de la Barnahus és que l’espai està preparat per evitar la revictimització: “Sempre que inaugurem una Barnahus tenim un sentiment contradictori. És un espai amable i acollidor però som conscients que darrere hi ha una situació inacceptable i que hem d’abordar una realitat dramàtica. Tant de bo no haguéssim de posar Barnahus arreu del país però el projecte pilot de Tarragona ha fet emergir una realitat que existia”.
Per això, el Departament de Drets Socials continuarà obrint Barnahus per comptar amb un total 13 a tot Catalunya. “Seguirem obrint portes i finestres perquè un país digne i decent és un país capaç de fer front sense por a la violència sexual contra els infants”, ha afegit el conseller.
Ateses les dades demogràfiques de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i tenint en compte l’experiència pilot de Tarragona, el Departament estima que una trentena de víctimes puguin ser ateses cada any en aquest recurs, segons ha explicat el conseller.
En el decurs de la visita a la Seu d’Urgell, el conseller ha fet un recorregut per les instal·lacions i n’ha conegut l’equip professional, format per un coordinador, dues treballadores socials, dues psicòlogues i una administrativa. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut, entre d’altres.
Les instal·lacions estan situades al c. Monturull. Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus compta amb dues sales d'espera equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres... adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents; dues sales on entrevistar i atendre les víctimes adequades per a nens i nenes; dues sales per a entrevistar i atendre a les víctimes adolescents o famílies; una sala d'exploració forense; una sala d'observació per veure les entrevistes forenses; una sala d'exploració mèdica; diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres.
La del carrer Monturull es tracta d’una ubicació provisional. L’emplaçament definitiu serà en uns terrenys de l’Horta del Valira, cedits per l’Ajuntament.Per a la construcció i adequació del nou edifici, Drets Socials invertirà 1,4 milions d’euros del fons Next Generation EU i preveu que estigui en funcionament el 2026.
A l’acte d’inauguració han acompanyat el conseller l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera i Aranda; la secretària d’Infància i Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, EsterCabanes i Vall; el delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells i Farré, i el coordinador territorial de Drets Socials a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Lluís Piqué i Subirana.
Què és la Barnahus?
Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.
El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...
Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.
Desplegament territorial
Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així, a banda dels serveis de la Seu d’Urgell, Lleida i Terrassa, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa.
Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.