1. La iniciativa, promoguda pel Govern, el Consell Català de Foment de la Pau i l’Institut Català Internacional per la Pau, tindrà dos anys de durada i s’obrirà a la participació de tota la ciutadania
  2. El Fòrum té el doble objectiu d’elaborar un pla de país de pau i enfortir el moviment per la pau de Catalunya
EXT{"name":"2024/02/19/12/54/05b41a4c-382c-4747-9956-91ee0a76cd75.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":27026}


El Govern de Catalunya, el Consell Català de Foment de la Pau i l’Institut Internacional Català per la Pau (ICIP) impulsen el Fòrum Català per la Pau, un procés participatiu que tindrà lloc entre els anys 2024 i 2025, i que té el doble objectiu de promoure un pla de país de pau i enfortir el moviment de pau de Catalunya.

Amb el lema “Menys violències, més justícia global”, la iniciativa promourà un espai de debat i reflexió per sumar els actors socials, institucionals, acadèmics i culturals d’arreu del territori que comparteixen inquietuds i compromisos amb la cultura de pau.

A més, el projecte permetrà identificar possibles col·laboracions, bastir un relat comú sobre com entenem la pau i incrementar, així, l’impacte social i polític de les actuacions que pugui dur a terme tant el Govern de Catalunya i altres ens públics (Parlament de Catalunya, ajuntaments, diputacions, consells comarcals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona) com els ens privats.

Per guiar la participació ciutadana, el Fòrum s’articula entorn de cinc eixos temàtics: cultura de pau, seguretat i justícia, conflictes armats, reptes globals, i dones, pau i seguretat. Alhora, s'han creat tres canals per vehicular la participació: deu sessions deliberatives en les quatre demarcacions del país, sessions autogestionades impulsades per part de persones, entitats i institucions que vulguin aprofundir sobre els eixos temàtics; i també hi haurà la possibilitat de participar en línia a través del web participa.gencat.cat.

L’estratègia de foment de la pau, una prioritat del Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 és el document que guia la política del Govern en matèria de cooperació al desenvolupament.

En aquest pla, el Govern es compromet a elaborar una estratègia de foment de la pau en el període 2023-2026. Concretament, el pla planteja un treball més integrat entre desenvolupament, foment de la pau, acció humanitària i educació global.

En aquest sentit, l’executiu col·labora amb el conjunt de les administracions i la societat civil catalana per establir aliances locals, regionals i globals que fomentin la cultura de pau.

Catalunya, un país compromès històricament amb la cultura de pau

Catalunya té una llarga tradició de foment de la pau, a casa nostra i en l’àmbit internacional. Fruit d’aquesta tradició, i de l’empenta i la reivindicació social, l’any 2003 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de foment de la pau, una norma innovadora que insta les institucions catalanes a treballar per la pau, tant a Catalunya com en els països en conflicte.

A partir de la Llei de foment de la pau, es van crear el Consell Català de Foment de la Pau i l’ICIP, que promou la cultura de pau en la societat catalana i a escala internacional. En paral·lel, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i diversos ens locals i supramunicipals han impulsat iniciatives de foment de la pau, i les organitzacions de la societat civil han sabut promoure una consciència ciutadana i un compromís i una mobilització amb la cultura de la pau tant a Catalunya com als països del Sud Global, és a dir, aquell conjunt de països amb un índex de desenvolupament humà mitjà o baix, la majoria dels quals estan situats a l’hemisferi sud.

L’any 2021, en el marc del Congrés Mundial de Pau de Barcelona, les organitzacions catalanes per la justícia global van proposar organitzar un fòrum català per la pau. Posteriorment, el Consell Català de Foment de la Pau va acordar impulsar-lo juntament amb el Govern.