- Les exportacions han assolit la millor xifra de la sèrie històrica, per sobre de les previsions del Govern, amb un creixement del 6,1% el 2023 i se situen en els 100.683,5 milions d'euros
- El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que “les xifres mostren la capacitat de resiliència, dinamisme i adaptabilitat del teixit empresarial català, que ha estat capaç de superar un 2023 amb incerteses i dificultats a escala global”
- Les exportacions catalanes han crescut a un ritme superior que el comerç exterior global (0,8%) i en contrast amb les caigudes experimentades pel conjunt de l’Estat (-1,4%) i l’Eurozona (-3,4%)
- Aquest 2023 també s’ha assolit la xifra més alta d’empreses exportadores regulars amb 17.757, un 1,6% més
Les exportacions catalanes han crescut un 6,1% el 2023 i per primera vegada han superat els 100.000 milions d’euros situant-se en els 100.683,5 milions d’euros. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica segons càlculs d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a partir de les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. I uns registres un punt percentual per sobre de les previsions fetes pel Govern el passat mes d’octubre.
Exportacions catalanes 2013-2023, FONT: ACCIÓ a partir d'ICEX-Estacom
D’aquesta manera, les vendes de Catalunya a l’exterior lideren el conjunt de les exportacions de tot l’Estat espanyol, amb el 26,2% del total. Aquest 2023, a més, també s’ha assolit novament la millor xifra d’empreses exportadores regulars -les que han exportat de forma consecutiva durant els darrers quatre anys-, situant-se en 17.757, un 1,6% més que l’any anterior.
Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, “les xifres mostren la capacitat de resiliència, dinamisme i adaptabilitat del teixit empresarial català, que ha estat capaç de superar un 2023 amb incerteses i dificultats a escala global”. Per Torrent, “Això és mèrit de les empreses i dels seus projectes innovadors i competitius, però també de les polítiques d’acompanyament del Govern en el procés d’internacionalització de les companyies en un entorn de desacceleració”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “els projectes gestionats per les Oficines Exteriors d’ACCIÓ han crescut un 36% aquest 2023 respecte de l’any anterior”.
De fet, el creixement de les exportacions a Catalunya durant el 2023 ha estat superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 0,8%. I contrasta amb la caiguda que han patit tant en el conjunt de l’Estat (-1,4%) com en l’eurozona (-3,4%).
El sector de l’automoció condueix el creixement de les exportacions
Per sectors, destaca especialment el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior en el sector de l’automoció (+39,1%), els béns d’equip (+5,5), l’alimentació (+4,3%) i els productes químics (3,8%). Les exportacions el 2023 han anat destinades principalment a la Unió Europea (+7,6%) i Amèrica (+16,8%). Per països, destaquen mercats com França (+2,7%), amb creixements destacats en mercats com Alemanya (+10,4%) o Polònia (+25,7%). Més enllà del mercat comú, les vendes catalanes a l’exterior també han experimentat creixements rellevants al Regne Unit (+13,2%), Turquia (+36%), el Marroc (+9,3%), el Vietnam (+21,3%) o Austràlia (+12,9%).
Per demarcacions, les vendes de Catalunya a l’exterior també augmenten a tot el territori: Barcelona (78.626,8 milions d’euros, +6,6%), Tarragona (10.999,8 milions d’euros, +4,9%), Girona (8.131,4 milions d’euros, +4,4%) i Lleida (2.925,6 milions d’euros, +0,8%).
Si s’analitza un període de temps més llarg, en els darrers 10 anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda, només amb l’excepció del 2020 a causa dels confinaments provocats per la pandèmia. Així, al llarg d’aquesta darrera dècada, les vendes de Catalunya a l’exterior s’han incrementat un 70,8%.
El dèficit comercial de Catalunya es redueix
Una altra dada destacada és la millora de la balança comercial catalana l’any 2023. En aquest sentit, les importacions s’han reduït un 1,6% respecte del 2022, fins als 109.995,8 milions d’euros. I això s’ha traduït en una reducció del dèficit comercial de Catalunya d’un 44,8%, situant-se en els 9.312,3 milions d’euros.
Reptes per al 2024
Les empreses catalanes hauran de fer front l’any vinent a un conjunt de reptes internacionals que poden afectar la seva activitat internacional. Segons un estudi d’ACCIÓ, destaquen situacions com la desacceleració econòmica i els riscos financers creixents, la manca de talent global o la reconfiguració de les cadenes de valor globals. Aquests reptes -que pots consultar en aquest enllaç- s’emmarquen en un context fragmentació de l’ordre mundial i de col·lisió entre l’emergència climàtica i la seguretat energètica, entre d’altres.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
Twitter @accio_cat | ⦁ Twitter @empresacat | ⦁ Twitter @treballcat
Facebook @acciocat