• S’han lliurat cinc Premis Nacionals d’Artesania i dotze Diplomes de Mestre /a Artesà/na
• En aquestes distincions la Generalitat vol reconèixer la trajectòria professional dels diferents representants del sector artesà a Catalunya i el seu mestratge.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, han lliurat aquesta tarda cinc els Premis Nacionals d’Artesania i els Diplomes de Mestre /a Artesà/na. L’acte, que s’ha celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat ha comptat amb els artesans i artesanes guardonats d’enguany i el jurat que ha format part d’aquesta edició. Aragonès ha remarcat que “Catalunya és país d’artesania, d’artesans i artesanes que amb les vostres obres, contribuïu a donar forma i explicar el país”.
El cap de l’executiu ha posat en valor la important tasca que realitzen les persones artesanes i emfatitzat en el fet, “darrera d'una obra d'artesania hi ha molt més que un objecte” i que realitzen “obres úniques”. Aragonès ha parlat de “ l’amor cap a un ofici” així com de la “creativitat, la imaginació, la cura de l'entorn o el llegat que hem rebut, que ens inspira i que molt sovint proporciona la base de la singularitat de les obres artesanes”
El president de la Generalitat ha agraït als guardonats “la tasca, el compromís, la vocació” i el fet de “destinar-hi la vostra vida a l'artesania” reiterant que tant els Premis Nacionals d’Artesania d’enguany, com els que han obtingut el Diploma de Mestre /a Artesà/na “amb la vostra obra, amb el vostre treball, formeu part del Patrimoni viu de Catalunya”. Aragonès ha assenyalat que l’artesania també viu un moment de canvi on cal “posar en valor tota la vostra capacitat d’innovació i transformació” ha afirmat.
En el seu parlament, el cap de l’Executiu ha lloat la figura de Victòria Rabal Merola, Premi Nacional d’Artesania d’enguany “una persona amb una trajectòria inqüestionable que personifica àmpliament la connexió entre l'origen, la tradició, el llegat amb la innovació, la creativitat i la mirada cap al futur” sent capaç també de “generar sinergies amb professionals de diverses disciplines” . Victòria Rabal és, segons ha afirmat Aragonès” un exemple de talent, passió, rigor i excel·lència en l'ofici”.
Finalment el president Aragonès ha parlat de la divulgació de l’artesania per part de la Generalitat “a través de les rutes artesanes o vinculant l'artesania també al creixement del territori, al turisme sostenible, de proximitat cultural i experiències” així com impulsant “la internacionalització de l'artesania catalana per donar a conèixer arreu tota aquesta feina excel·lent” ha conclòs.
En la seva intervenció, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha volgut felicitar els guardonats i agrair la seva contribució a construir “un país més equilibrat, equitatiu i sostenible”. El conseller ha ressaltat que “l’artesania és una expressió de la nostra identitat cultural i alhora una font viva de creativitat i innovació”, i ha afegit que és un sector que “reforça el teixit econòmic local i dinamitza la vida dels municipis, tot oferint un valor afegit a la cultura i el turisme”. “ Som conscients del valor que l’artesania té en les nostres vides i de la importància que en promoguem el llegat, i per això des del Govern la seguirem acompanyant i treballant per impulsar-la, millorar-ne la competitivitat i donar-li presència internacional”, ha reblat Torrent.
Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2023
- Premi Nacional d’Artesania: Victòria Rabal Merola
- Premi al Talent Jove: Sílvia Conde Tragant
- Premi Emprèn: Jordi Pladevall Arxé
- Premi Prestigia: Ajuntament de Montblanc
- Premi Restaura: Aleix Alvarez Vall
Diploma de Mestre Artesà o Mestra Artesana professional 2023
- Antoni Anglès Cantó, de l’ofici de cerer ( Sentmenat, Vallès Occidental)
- Glòria Ayete Rodríguez, de l’ofici de barretera (Barcelona, Barcelonès)
- Eduard Bosque Miñana, de l’ofici de lutier (Barcelona, Barcelonès)
- Míriam Camarillas Marimón, de l’ofici de joiera (Barcelona, Barcelonès)
- Noa Florensa Clapés, de l’ofici de joiera (Terrassa, Vallès Occidental)
- Mariano Fons Lluís, de l’ofici de baster (Tivenys, Baix Ebre)
- Irene López Torrent, de l’ofici de vitrallera (Badalona, Barcelonès)
- Francisco Palau Barros, de l’ofici de conservador i rehabilitador de vehicles històrics de motor ( Sant Joan Despí, Baix Llobregat)
- Roger Pascual Duran, de l’ofici de torner (Barcelona, Barcelonès)
Diploma de Mestre Artesà divulgatiu o Mestra Artesana divulgativa 2023:
- Mireia Estopà Sancho, de l’ofici de lacadora ( Barcelona- Barcelonès)
- Eduardo Marín Sáez, de l’ofici de marroquiner ( Peramea- Pallars Sobirà)
- Corina Roselló Tuesta, de l’ofici de brodadora ( Bellaterra- Vallès Occidental)