Direcció General de Comunicació

El Govern protegeix el conjunt de pintures rupestres de Gallicant, Serra de la Mussara i Alfés

El Govern protegeix el conjunt de pintures rupestres de Gallicant, Serra de la Mussara i Alfés

query_builder   20 febrer 2024 13:57

event_note Nota de premsa

El Govern protegeix el conjunt de pintures rupestres de Gallicant, Serra de la Mussara i Alfés

  1. Es protegeix l’entorn ambiental que envolta els abrics amb pintures rupestres declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO
  2. La delimitació dels entorns de protecció es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles

El Govern protegeix els entorns ambientals al voltant dels abrics amb pintures rupestres de l’Abric de Gallicant, a Cornudella de Montsant (Priorat); l’Abric de la Serra de la Mussara, a Vilaplana (Baix Camp) i l’Abric d’Alfés, a Alfés i Aspa (Segrià). Aquests conjunts rupestres estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

L’excepcional rellevància d’aquest patrimoni cultural, que permet conèixer l’expressió social, econòmica i religiosa de les poblacions prehistòriques del llevant peninsular, fa necessari l’establiment d’un entorn que permeti una millor protecció i salvaguarda del bé. Les característiques d’aquestes manifestacions pictòriques les fan inseparables del suport on es troben i del seu entorn paisatgístic i, per tant, resulta imprescindible conservar-les dins l’entorn en el qual s’integren.

La delimitació d’un entorn ambiental, que protegeixi aquell abric amb representacions rupestres, es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles. L’alteració del seu entorn podria afectar els valors, la contemplació o l’estudi de les manifestacions rupestres.

La Direcció General del Patrimoni Cultural ja ha delimitat l’entorn de 31 dels 60 jaciments amb art rupestre inclosos en La Llista de Patrimoni Mundial des de l’any 1998. Per establir les delimitacions ha calgut fer una definició teòrica i metodològica dels criteris utilitzats per fixar els entorns, un treball de camp per revisar i actualitzar les dades, i atorgar validesa legal a aquests entorns mitjançant la seva declaració.

El conjunt pictòric de l’Abric de Gallicant, a Cornudella de Montsant (Priorat), té un total de 18 figures pintades d’un color vermell-castany molt viu, que es poden distingir en dos grups separats. Al primer grup, el més important, amb 15 figures, es distingeixen restes d’una figura humana, un antropomorf i un grup de digitacions. Al segon grup de pintures hi ha 3 restes de pintura de morfologia indeterminada.

En aquest cas, la delimitació es configura com un entorn ampli, que abasta un tram de la cinglera on se situa l’abric. Aquest entorn, que inclou la zona delimitada com a BCIN, comprèn una àrea d’unes 12,17 hectàrees.

El jaciment de l’Abric de la Serra de la Mussara és a Vilaplana (Baix Camp), al vessant sud de la Serra de la Mussara, a la Serralada de Prades. Es tracta d’un conjunt format per un total de 24 figures d’estil esquemàtic abstracte. Moltes de les figures són de difícil interpretació i d’altres són d’estil esquemàtic, com els quadrúpedes o les figures humanes. La figura més destacable del conjunt és el grup de 9 figures humanes unides per les espatlles, que podrien estar representant algun tipus de cerimònia.

En aquest cas, el model d’entorn correspon a abrics localitzats en altes cingleres obertes a grans valls amb un gran control visual. La zona delimitada és de 16,06 ha, incloent-hi el BCIN.

Les pintures rupestres d’Alfés se situen just al límit municipal entre els termes d’Alfés i Aspa (Segrià), en una balma de petites dimensions. El conjunt està integrat per 3 figures: dues zoomorfes incompletes d’estil llevantí o naturalista, i una figura formada per restes indeterminades.

En aquest cas, el model d’entorn es correspon amb abrics situats en barrancs petits i de visibilitat limitada. És per això que s’ha configurat una protecció que inclou ambdós vessants del barranc, amb una secció en forma d’‘U’ que integra bona part de la conca visual de l’abric.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia