I el passat divendres va publicar les convocatòries dels corresponents a explotacions agràries amb conreus herbacis, hortícoles, i farratgers pluriennals de regadiu afectades per la sequera de 2023 per un total de 68M€

FOTO NP AJUS SEQUERA PAGATS I CONVOCATS{"name":"2024/02/21/14/23/88c1d1e3-6b5c-4191-8618-c29baf7dd7d6.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":2974082}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha abonat des de finals de desembre més de 31 milions d’euros en ajuts per a compensar les pèrdues derivades de la sequera 2022-2023 per a fuita dolça, fruita seca, cítrics, conreus herbacis, i ramaderia. Així, s’ha abonat 14,5M€ en ajuts al sector de la fruita dolça, fuita seca, i cítrics, 10,5M€ per al sector ramader, i 6 milions d’euros a conreus herbacis 2022.

A més, el Departament va publicar divendres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) dues resolucions de convocatòria d’ajuts per a la compensació de les pèrdues de producció en explotacions agràries amb conreus herbacis i conreus d'horta (62M€) i amb conreus farratgers pluriennals de regadiu (6M€) afectades per la sequera de 2023. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 18/03/2024. I properament es publicarà les convocatòries corresponents al sectors de la vinya i l’olivera.

Els trets més destacats de la convocatòria dels ajuts destinats a les explotacions agràries amb conreus herbacis i amb conreus d'horta afectades per la sequera de 2023 se centren en:

·S’estableix un import pressupostari de 62.000.000 d’euros.

·Persones beneficiàries: persones físiques o jurídiques, titulars d’explotacions agràries amb conreus herbacis de secà, conreus herbacis anuals de regadiu i conreus hortícoles de regadiu que siguin declarants de la DUN 2023.

·Àmbit d’aplicació: conreus herbacis de secà en l'àmbit de tot Catalunya i en conreus d'herbacis anuals de regadiu i conreus hortícoles de regadiu en l'àmbit dels canals Segarra-Garrigues, Urgell, el Baix Ter i la Muga, i de la Comunitat de Regants de Santa Maria de Palautordera, declarats a la DUN 2023.

·Productes auxiliables: conreus herbacis de secà, conreus herbacis anuals de regadiu, i conreus hortícoles de regadiu. I en el cas dels farratges únicament els anuals.

·Els ajuts es regulen pel Reglament comunitari pel qual es declara determinades categories d'ajut als sectors agrícola i forestal i a zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

·Val a dir que els imports d’aquest ajut s’incrementaran un 12,5% per a aquelles superfícies que es trobin dins de la delimitació de zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques.

I quant a la convocatòria dels ajuts destinats a les explotacions agràries amb conreus farratgers pluriennals de regadiu afectades per la sequera de 2023, publicada també el passat divendres, els trets més importants són:

·S’estableix un import pressupostari de 6.000.000 d’euros.

·Persones beneficiàries: persones físiques o jurídiques, titulars d’explotacions agràries amb conreus farratgers pluriennals de regadiu que siguin declarants de la DUN 2023.

·Superfícies subvencionables: àmbit dels canals Segarra-Garrigues, Urgell, Baix Ter i la Muga, i de la Comunitat de Regants de Santa Maria de Palautordera, declarades a la DUN 2023.

·Productes auxiliables: agrostis, alfals, dàctil (dactylis), festuca, poa, raigràs multiflorum, raigràs perenne, trepadella, trèvol

Aquests ajuts s’inscriuen en les mesures urgents impulsades pel Govern català per a pal·liar els danys ocasionats per la sequera.

Per a més informació:

https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/240221_not_pagament_ajuts-sequera