Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Serret, des de Vilafranca: "A les eleccions europees del juny ens juguem el futur d'Europa i de Catalunya davant dels postulats d'extrema dreta"

query_builder   22 febrer 2024 16:01

event_note Nota de premsa

Serret, des de Vilafranca: "A les eleccions europees del juny ens juguem el futur d'Europa i de Catalunya davant dels postulats d'extrema dreta"

  1. La consellera ha iniciat el cicle “Europa sobre el terreny” per apropar les polítiques de la Unió Europea a la ciutadania
  2. Al VINSEUM s’ha celebrat una jornada per reflexionar sobre les oportunitats dels fons europeus al sector vitivinícola
EXT
La consellera Serret durant la seva intervenció en l'acte ‘Oportunitats dels fons europeus al sector vitivinícola’ a Vilafranca del Penedès
{"name":"2024/02/22/15/58/aa3526e0-b5f0-4b2c-9518-57407f7cec70.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":78002}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha defensat aquest dijous, des de Vilafranca del Penedès, la importància de participar en els comicis europeus del mes de juny per marcar les grans tendències del continent i el futur de Catalunya: “A les eleccions europees del juny ens juguem el futur d’Europa i de Catalunya davant dels postulats d’extrema dreta, que no afavoreixen els valors i principis fonamentals de la integració europea”.

La consellera també ha fet valdre l'impacte dels fons europeus en les economies locals i sectors productius per fer front a reptes de present i de futur com el canvi climàtic i la sequera. Precisament, a Vilafranca del Penedès, ha iniciat un cicle de visites territorials anomenat ‘Europa sobre el terreny’, una iniciativa del Govern per destacar l’impacte de les polítiques de la Unió Europea en el dia a dia de la ciutadania amb eines com els fons europeus.

En aquesta primera visita, la titular d’Exteriors ha clos l’acte ‘Oportunitats dels fons europeus al sector vitivinícola’ al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM), explicant els serveis d’assessorament del Govern per, per exemple, maximitzar l’obtenció d’aquests recursos. Un acompanyament inclòs en el catàleg de serveis que faciliten la internacionalització del món local, i que inclou altres accions com la promoció dels agermanaments entre pobles o ciutats, el foment de la participació del món local en xarxes transfrontereres i transnacionals, o el suport en cooperació al desenvolupament.

Serret també ha insistit en la importància d’acostar al màxim les polítiques europees a la ciutadania i que aquesta hi participi, amb veu crítica i constructiva, per millorar el projecte europeu.

A la jornada també hi ha intervingut el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, que ha considerat “molt encertat” iniciar aquest cicle de visites territorials a la capital del vi, “un sector clau a nivell econòmic, geogràfic i cultural per a Catalunya i Europa, que té reptes majúsculs en termes d’adaptació al canvi climàtic”. Szapiro també ha assegurat que des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona treballa per “visibilitzar l’impacte dels fons europeus al territori i per fer de canal de transmissió cap a Brussel·les dels reptes” dels diferents actors del sector.

A més, la taula rodona que ha precedit la intervenció de la consellera ha comptat amb la participació d’Eugènia Martínez, cap dels Serveis Urbanístics de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Josep Batet, responsable d’Innovació Oberta de l’empresa Miguel Torres; Lluís Giralt, tècnic de viticultura de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI); i Eloi Montcada, representant del clúster vitivinícola català INNOVI. Tots ells han explicat la seva experiència com a beneficiaris de fons europeus i han posat en valor el seu potent impacte per desenvolupar una agricultura més ecològica i intel·ligent, i per a la recerca i la innovació en el sector.

Han acompanyat la consellera el director general d'Afers de la Unió Europea, Gerard Vives, i el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar. Després de l’acte, s’han reunit amb alcaldes i alcaldesses de la comarca.

El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea integra una unitat que assessora totes les entitats i empreses del país per a l’obtenció de fons europeus. També recopila setmanalment en un butlletí informació sobre els fons europeus a Catalunya, com ara notícies d'actualitat, una agenda d'activitats relacionades amb fons europeus i també alertes de convocatòries de subvenció i de licitacions de la Unió Europea.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia