Servei Català de Trànsit

SCT

Les restriccions a la circulació per aquest 2024 entraran en vigor el proper 26 de febrer

query_builder   22 febrer 2024 15:59

event_note Nota de premsa

Les restriccions a la circulació per aquest 2024 entraran en vigor el proper 26 de febrer

Per primera vegada inclouen limitacions a la circulació de vehicles pesants

El dilluns 26 de febrer, entraran en vigor les restriccions a la circulació durant l’any 2024 que s’estableixen a la RESOLUCIÓ INT/360/2024, de 8 de febrer, publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i que han estat elaborades pel Servei Català de Trànsit. Es tracta de restriccions temporals o permanents a la circulació de vehicles en determinats itineraris de vies interurbanes.

Les restriccions incloses en la resolució s’estableixen en dies festius, en períodes de vacances i desplaçaments massius de vehicles o bé en d'altres circumstàncies que puguin afectar les condicions de la circulació per tal de garantir la mobilitat dels usuaris i la fluïdesa de la xarxa viària, així com millorar la seguretat viària de tots els usuaris de les vies.

Enguany les restriccions, que han estat treballades amb el sector transportista, presenten una redacció més simplificada i s’ha disposat el contingut de forma més senzilla, de manera que evita confusions, escurça el document i millora la seguretat jurídica. En aquest sentit, s’han definit blocs horaris de restriccions, de matí, de tarda i de tot el dia, i s’han omès horaris especials que en compliquen la comprensió. D’altra banda s’han delimitat xarxes de vies, és a dir grup de trams viaris amb els mateixos horaris, per facilitar l’accés a les restriccions vigents i s’han contextualitzat les restriccions en funció de la localització geogràfica.

A més, s’han adequat les restriccions generals als vehicles o conjunts de vehicles que superin els 7.500 kg de MMA o MMC (Annex B) per al calendari de 2024 i en total s’estipulen menys dies amb restriccions respecte a l’any passat, atès que s’han suprimit les restriccions dels dissabtes de juliol (4) i enguany hi ha dos dies menys d’operació tornada (1 de maig i Diada).

Convé destacar que en la resolució d’aquest 2024 s’inclouen per primera vegada limitacions a la circulació de vehicles pesants destinades a millorar la fluïdesa i la seguretat viària, unes mesures que el Servei Català de Trànsit ja ha aplicat a camions durant els dos darrers anys. Aquesta eina de regulació i gestió del trànsit estalvia restriccions de circulació en benefici del sector del transport. Concretament les limitacions especificades en la resolució d’enguany són:

  1. Tots els divendres i diumenges en horari de tarda (de 17 a 22 hores) i dissabtes en horari de matí (de 10 a 14 hores), els vehicles pesants amb MMA igual o superior a 7.500 kg hauran de circular per la dreta —sense possibilitat de fer avançaments— a l'AP-7 entre Sant Celoni (PK 111) i Vilafranca del Penedès (PK 200), en els dos sentits de la marxa.
  2. Aquestes limitacions també s’aplicaran en les operacions especials de Setmana Santa, la Segona Pasqua, Sant Joan, la Mercè, Tots Sants i el pont de desembre.
  3. Tots els diumenges del 03/01 al 24/03 i del 08/12 al 29/12 en horari de tarda (de 17 a 22 hores) els vehicles pesants amb MMA igual o superior a 7.500 kg hauran de circular per la dreta —sense possibilitat de fer avançaments— a l'A-2 entre Igualada (PK 550) i Martorell (PK 586), sentit Barcelona.

Les restriccions de la resolució afecten vehicles tant per les característiques tècniques, per la càrrega o bé per la tipologia de trajecte que realitzen i en aquest sentit la resolució fa referència a:

  1. Vehicles de transport de mercaderies en general.
  2. Vehicles que realitzen transports especials.
  3. Vehicles especials.
  4. Vehicles de transport de mercaderies perilloses.
  5. Restriccions per causes meteorològiques.
  6. Restriccions per a determinades vies
  7. Restricció per la celebració de proves esportives, marxes ciclistes i altres esdeveniments o usos excepcionals de la via que suposin afectacions al trànsit ordinari a les vies interurbanes de Catalunya.
  8. Restricció per la realització d'obres o actuacions de conservació i manteniment que suposin afectacions a la circulació de vehicles a les vies interurbanes de Catalunya.

Cal remarcar que a la resolució d’enguany també s’incorpora la prohibició d’executar obres públiques en horari diürn els feiners en els accessos a Barcelona i es protegeix la mobilitat obligada d’afectacions alienes a la circulació.

La informació de les restriccions a la circulació durant l’any 2024 es podrà visualitzar en les properes setmanes en el mapa continu de trànsit (MCT), en la pestanya restriccions del transport, i amb diferents opcions de consulta per dates específiques i/o per una via concreta i també es poden visualitzar a l’aplicació Trànsit per a dispositius mòbils, a més del web de l’organisme.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia